Της Άννας Παχή
Η πολυαγαπημένη συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ζωντανεύει γεμάτη χρώματα, μουσική, χορό, τραγούδι αλλά και λόγο γεμάτο μεστά νοήματα, στο θέατρο Βεάκη.
Ο Θίασος «Αδράχτι» επέλεξε για άλλη μια φορά να ανεβάσει ελληνικό έργο. Η αγάπη για τη θάλασσα, την περιπέτεια, τις μακρινές χώρες αλλά και τον Άνθρωπο είναι πράγματα που η φυλή μας τα γνωρίζει καλά.
Ο Γιώργος Παπαευσταθίου σκηνοθέτησε μια ευφάνταστη, κεφάτη παράσταση, που τα παιδιά απολαμβάνουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Μανωλιός, γόνος ναυτικής οικογένειας, αγαπά τη Μαριώ. Εκείνη όμως αρνείται να τον παντρευτεί αν δεν της υποσχεθεί πως θα μείνει κοντά της, μακριά από τη θάλασσα και τους κινδύνους της. Ο Μανωλιός δέχεται και αρκείται να ακούει τις ιστορίες που του αφηγείται ανάμεσα στα ταξίδια του ο φίλος του, Ανδρέας. Το Γιούσουρι, η Γοργόνα, η πηγή με το Αθάνατο Νερό, ο Ζηλιάρης Καπετάνιος, είναι όλοι εκεί.
Δε θα πω πολλά για την ομάδα των ηθοποιών, είναι όλοι πολύ καλοί, φαίνεται πόσο δούλεψαν και πόση αγάπη έχουν για αυτό που κάνουν. Ο σκηνοθέτης απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο του μεγάλου μας λογοτέχνη, διανθίζοντάς το με χιούμορ κι επίκαιρα θέματα, χωρίς να προσπαθεί να «χαϊδέψει» τα αυτιά των μικρών θεατών. Η παράσταση στο σύνολό της είναι εξαιρετική.
Θα ήθελα να σταθώ στις αντιδράσεις της πιτσιρικαρίας. Συμμετείχαν στην παράσταση με όποιον τρόπο μπορούσαν. Χτυπούσαν παλαμάκια, τραγουδούσαν, απαντούσαν στις ερωτήσεις των ηθοποιών. Κυρίως όμως, έβλεπαν κι άκουγαν κάτι που δεν είχε σχέση με Ίντερνετ και ψηφιακά παιχνίδια, ούτε υπερβολικά και θορυβώδη εφέ. Αντιλαμβάνονταν –φυσικά- τόσο τις χαρούμενες όσο και τις λυπητερές ιστορίες, με τις ανάλογες – φυσικότατα – αντιδράσεις. Ρουφούσαν με τα μάτια τους το νησιώτικο σκηνικό, τραγουδούσαν και χόρευαν, σύμφωνα με τις προσκλήσεις του θιάσου. Στο διάλειμμα και μετά το τέλος της παράστασης (ναι, έστησα αυτί) ρωτούσαν για τις ιστορίες που είδαν, μιλούσαν για αυτές στους γονείς τους. Τους άρεσε κάτι που δεν είδαν ποτέ στο σινεμά, κάτι που δεν καταναλώθηκε ποτέ μαζικά. Χάρηκα. Αγαπώ πολύ την ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία, με αυτήν μεγάλωσα άλλωστε. Χάρηκα που σήμερα, στον κόσμο των ειδικών εφέ και της αστραφτερής επιφάνειας, παιδιά από δυο, μέχρι δώδεκα – δεκατριών ετών μαγεύτηκαν από ένα κείμενο που για πολλούς – φευ! – θεωρείται ξεπερασμένο και δεν του δίνουν τη σημασία που δικαιούται.
«Τα Λόγια της Πλώρης» είναι παράσταση για όλους. Όπως είναι βιβλίο για όλους. Γιατί μιλά για καρδιά και ψυχή και θάρρος. Κι επειδή, κυρίως, σε κάνει περήφανο. Η παράσταση παίζεται καθημερινά για σχολεία, αλλά και κάποιες Κυριακές για το κοινό. Ψάξτε το.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Κείμενο-Θεατρική μεταφορά: Γιώργος Παπαευσταθίου
Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά – Δήμητρα Γρατσιούνη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Επιμέλεια video-μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Σιμιτζή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαευσταθίου
Σχεδιασμοί φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης
Ηχοληψία θεάτρου: Γιάννης Γκόγκος
Επιμέλεια προγράμματος – αφισών: Νικήτας Κοτροκόης
Ταξιθεσία θεάτρου: Αναστασία Φυτά
Παραγωγή: Θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ»
Ηχογράφηση τραγουδιών & μίξη: Planet REC studio
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χριστίνα Σιμιτζή
Γιώργος Παπαευσταθίου
Νίκος Καραστέργιος
Στεφανία Φιλιάδη
Τζένη Παπαδημάτου
Μύριαμ Χρονοπούλου
Κωνσταντίνος Κυριακού
Γιάννης Πισκιτζής
Θαλής Πολίτης
Στα τραγούδια συμμετέχουν οι:
Παναγιώτης Παπαευσταθίου
Σταυρούλα Ευθυμιάδου
Κατερίνα Χατζοπούλου
Για να διοργανώσετε τις παραστάσεις σας, απευθυνθείτε:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Τηλ.: 210 77.74.629 210 77.58.952
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τηλ.: 210 77.54.382
Fax: 210 77.58.952