Της Άννας Παχή
Συνεχίζουμε το αφιέρωμα που τόσο σας άρεσε. Λέμε την άλλη βδομάδα να μπούμε στα έγχρωμα…
Οι Πανθέοι
Η σειρά ξεκίνησε στην ΕΡΤ το 1977 και κράτησε δύο χρόνια. Πραγματευόταν το βίο και την πολιτεία της οικογένειας Πανθέου, που ζούσαν και βασίλευαν στην Αθήνα του Μεσοπολέμου κολυμπώντας στα πλούτη. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη (τον οποίο συνέχεια αποκαλούσαν Ακαδημαϊκό, τόσο που νόμιζα πως ολόκληρο το όνομά του ήταν Ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης κι αναρωτιόμουν τι έκανε για να τον βαφτίσουν έτσι). Ο Βασίλης Γεωργιάδης σκηνοθέτησε την dream team του ελληνικού σύμπαντος. Άγγελος Αντωνόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Γιάννης Αργύρης, Αλέκα Παΐζη, Λουΐζα Ποδηματά, Ντόρα Βολανάκη, Κάτια Δανδουλάκη και άλλοι πολλοί όπως ο Φαίδων Γεωργίτσης, Ανθή Ανδρεοπούλου και Στέλιος Καλογερόπουλος.
Η σημαντικότερη από τις παράλληλες ιστορίες ήταν εκείνη της Μάρμως, παντρεμένης με τον αρκετά μεγαλύτερό της Ανδρέα που όμως ερωτεύτηκε σφόδρα τον ανιψιό του, Κίτσο. Πρόκειται για έρωτα που έμεινε ιστορικός. Ακόμα θυμάμαι τις συναντήσεις τους στο ατελιέ του Κίτσου (ήταν ζωγράφος).. αχ βαχ…
Πόλεμοι, κατάσκοποι, λεφτά που αλλάζουν χέρια, ψέματα και μυστικά, νόθα παιδιά, όλα τα είχε το σίριαλ – ποταμός που έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη του κοινού. Το μόνο που υπάρχει από τους Πανθέους είναι ένα επεισόδιο, για λόγους που αναλύσαμε την προηγούμενη φορά. Πάρτε μια γεύση…
Ο Συμβολαιογράφος
Το γεμάτο δηλητήριο και δολοπλοκίες διήγημα του Αλέξανδρου Ραγκαβή μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 1979 και ολοκληρώθηκε σε 20 επεισόδια. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπέγραψε ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Έπαιζαν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Γιάννης Φέρτης, η Μιμή Ντενίση, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, ο Ανδρέας Φιλιππίδης, ο Στάθης Ψάλτης και πολλοί άλλοι. Ο νεαρός Ροδίνης, γραμματέας του κόμη Νανέτου ζητά δάνειο από το συμβολαιογράφο Τάπα για να παντρευτεί την αγαπημένη του, κόρη του κόντε. Ο Τάπας δε δίνει φράγκο, μέχρι που μαθαίνει πως ο Ροδίνης θα κληρονομήσει τη μεγάλη περιουσία του Νανέτου, ο οποίος θα αφήσει στην ψάθα το γυναικά και καταχραστή ανιψιό του, Γεράσιμο. Έλα όμως που το Γεράσιμο αγαπά η κόρη του Τάπα, Μαρίνα. Ο Τάπας προειδοποιεί το Γεράσιμο πως θα μείνει άφραγκος. Ο Γεράσιμος πλαστογραφεί την υπογραφή του θείου του και τον σκοτώνει για να πάρει τα φράγκα. Όταν ο Νανέτος πεθαίνει, ο Ροδίνης θεωρείται ύποπτος και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Στο μεσοδιάστημα η Μαρίνα αυτοκτονεί με δηλητήριο κι ο πατέρας της δηλητηριάζει το Γεράσιμο. Ο Ροδίνης απελευθερώνεται, παντρεύεται την αγαπημένη του ενώ ο Τάπας αναγκάζεται να φύγει από την Κεφαλονιά και αυτοκτονεί στη Στερεά Ελλάδα. Η σειρά είναι από τα ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία πως η Μιμή Ντενίση είναι καλή ηθοποιός.
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τη σειρά που έφερε το Νίκο Καζαντζάκη ακόμη πιο κοντά στον κόσμο. «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» έχει εγγραφεί στο dna μας πια, ευτυχώς.
Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το 1975 και η σειρά ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο. Τόπος, η Λυκόβρυση, πλούσιο χωριό της Ανατολής, όπου κάθε Πάσχα οι κάτοικοι αναπαριστούν τα Πάθη του Ιησού. Τους «ρόλους» μοιράζουν οι προύχοντες. Μια τέτοια περίοδο, εμφανίζεται στο χωριό μια ομάδα προσφύγων που ψάχνουν νέα εστία. Τα μεγάλα κεφάλια φυσικά δεν καλοδέχονται τους επισκέπτες και δίνουν μάχη να τους διώξουν, με αποκορύφωμα το ψέμα πως πάσχουν από χολέρα (οι πρόσφυγες). Οι εκ νέου διωγμένοι, βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές του διπλανού βουνού. Έλα όμως που δεν είναι όλοι τομάρια σε αυτόν τον κόσμο.. Οι άνθρωποι που υποδύονται το Χριστό και τους Αποστόλους στέκονται δίπλα στους βασανισμένους.
Εκεί κάπου οι προύχοντες βάζουν στο παιχνίδι τον Αγά όταν όμως ο Αγάς βρίσκει το γιουσουφάκι του δολοφονημένο, κλειδώνει τα μεγάλα κεφάλια στο υπόγειο, απειλώντας πως κάθε μέρα θα κρεμάει κι από έναν μέχρι να βρεθεί ο δολοφόνος. Λάθος κατηγορίες, θρίαμβος της Αλήθειας, θάνατοι από φυματίωση, αλλαγή ζωής για αρκετούς, όλα τα έχει το μυθιστόρημα, όλα τα είχε και το σίριαλ, αν και διαφορετικό φινάλε από το βιβλίο.
Η σκηνοθεσία ήταν του Βασίλη Γεωργιάδη κι έπαιξαν ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Γιώργος Φούντας, ο Δήμος Σταρένιος, ο Γιάννης Αργύρης, ο Κώστας Γκουσγκούνης (ναι, αυτός που ξέρετε), η Κάτια Δανδουλάκη, η Νίκη Τριανταφυλλίδη, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Νίκος Καλογερόπουλος και φυσικά ο Αλέξης Γκόλφης στο ρόλο του Μανωλιού που αναλαμβάνει το ρόλο του Χριστού.
Η σειρά έκανε πάταγο, προκάλεσε αντιδράσεις κι έγινε μέτρο σύγκρισης για όλα τα σίριαλ που ακολούθησαν. Μπορείτε να το ξαναδείτε, ευτυχώς υπάρχει…
Γαλήνη
Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη παρουσιάστηκε στις ασπρόμαυρες οθόνες τον Ιούλιο του 1976. Περιέγραφε το δράμα μιας ομάδας προσφύγων της Παλαιάς Φώκαιας που κατέφυγαν στα χώματα της Αναβύσσου μετά από περιπλάνηση μηνών. Εκεί με χίλιους κόπους και βάσανα, κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι εμβληματικοί χαρακτήρες του βιβλίου ευτύχησαν να ενσαρκωθούν από εξαιρετικούς ηθοποιούς. Ο Πέτρος Ζαρκάδης υποδυόταν το γιατρό Βένη, παντρεμένο με την πτωχευμένη πριγκίπισσα Ειρήνη (Μπέτυ Αρβανίτη) ο οποίος προσπαθούσε να ανακουφίσει κάθε σωματική ή ψυχική πληγή, όσο η γυναίκα του χλεύαζε και ειρωνευόταν ότι ανέπνεε. Ο Γιώργος Φούντας στο ρόλο του Φώτη Γλάρου έδωσε ρέστα ως φτωχός οικογενειάρχης που πάλευε να τα βγάλει πέρα και δε δίσταζε να βάλει τον καθένα στη θέση του, ειδικά τον αρχαιοκάπηλο Πράσινο (Γιώργος Διαλεγμένος). Η σειρά όπως καταλαβαίνετε είχε πολύ πόνο, προσφυγιά, ιδανικά και έρωτες. Τη μουσική έγραψε η Ελένη Καραΐνδρου. Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο κάντε το, είναι εξαιρετικό.
Λωξάντρα
Η Μπέτυ Βαλάση ερμηνεύει την ομώνυμη ηρωίδα από το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου και κλέβει τις καρδιές των τηλεθεατών με την καλοσύνη και τις μαγειρικές της ικανότητες. Στη μικρή οθόνη ζωντανεύει η ζωή στην Κωνσταντινούπολη κι οι χαμένες πατρίδες μπαίνουν για λίγο στα σαλόνια των νεόδμητων πολυκατοικιών.
Ο Δημητρός (Γιάννης Αργύρης) μένει χήρος με τέσσερα παιδιά και πρέπει να ξαναπαντρευτεί καθώς μόνος του δε μπορεί να τα βγάλει πέρα. Γνωρίζει τη Λωξάντρα (Μπέτυ Βαλάση) με προξενιό και την ερωτεύεται. Εκείνη κερδίζει με την αγάπη της και τα πιτσιρίκια του. Γεννά άλλα δυο παιδιά κι όλα είναι ωραία και καλά, τρα λα λα, τρα λα λα. Τα παιδιά μεγαλώνουν, παντρεύονται, κάνουν δικά τους παιδιά. Ταυτόχρονα όμως συμβαίνουν σημεία και τέρατα στην περιοχή, ενώ δε λείπουν τα ερωτικά δράματα, οι θάνατοι, η φτώχεια και οι κακουχίες.
Σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Γρηγορίου και εκτός από τη Μπέτυ Βαλάση που έδινε σε κάθε επεισόδιο one woman show, έπαιζαν οι Γιάννης Αργύρης, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Ανθή Ανδρεοπούλου, Θάλεια Παπάζογλου και πολλοί άλλοι.
Βασίλισσα Αμαλία
Στις 5 Μαΐου 1975 η εθνική σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη κάνει το ντεμπούτο της στη μικρή οθόνη, ως Βασίλισσα Αμαλία. Δίπλα της ο Χρήστος Πολίτης (Όθωνας) και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (στρατηγός Καλλέργης).
Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 1839 όταν η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και την κυβερνούσε ο Όθωνας και οι Βαυαροί του. Ο Όθωνας όμως είναι λίγο φλούφλης, έτσι η σύζυγός του Αμαλία, «αναγκάζεται» να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα ερωτεύεται το στρατηγό Καλλέργη και καταλαβαίνετε, μύλος στα ανάκτορα.
Δε θυμάμαι τίποτα σχεδόν πέρα από την απαστράπτουσα Αλίκη που άλλαζε φορέματα και χτενίσματα σα να μην υπήρχε αύριο. Η σειρά απλώς δεν υπάρχει πια, τίποτα, ούτε ένα πλάνο, παρά μόνο κάτι βίντεο από τις πρόβες. Θυμάμαι όμως πως τη λυπόμουν την κακομοίρα την Αμαλία, δεν ήταν ευτυχισμένη παρόλα της τα φορέματα.
Η σειρά είχε απλώς αξιοπρεπή πορεία, τίποτα το φοβερό, κι ένας βασικός λόγος για αυτό ήταν «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» που σάρωνε την τηλεθέαση σα φάλαινα που καταπίνει μαριδάκια. Η Αλίκη πάντως ήταν πολύ ωραία.
Αναδυομένη
Τα ρομαντικά και σατιρικά πολλές φορές μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου διασκέδασαν εκτός από αναγνώστες και πολλούς τηλεθεατές. Ήταν πολλά αυτά που είδαμε στη μεγάλη οθόνη, αλλά δημιουργούν αφιέρωμα από μόνα τους. Θα σταθούμε στην Αναδυομένη γιατί ήταν ρομαντικό, τραγικό και εξόχως γλυκούλι. Σκηνοθέτης ήταν ο Ερρίκος Ανδρέου και πρωταγωνίστρια η τότε σύζυγός του Νόρα Βαλσάμη που κατά γενική ομολογία έπαιξε πολύ Ξενόπουλο.
Η σειρά κράτησε για 13 επεισόδια και ξεκίνησε το 1978.
«Αναδυομένη» λεγόταν η θερινή κατοικία της οικογένειας Λάντου στη Ζάκυνθο. Ο κόντε Λάντος (Ανδρέας Φιλιππίδης) μαζί με την κόρη του Κλέλια (Νόρα Βαλσάμη) και τη μητέρα του (Μαρούλα Ρώτα) απολαμβάνει το καλοκαίρι του. Το διπλανό πύργο αγοράζει ο κόντε Μεμάρης (Σπύρος Κωνσταντόπουλος) κι εγκαθίσταται εκεί με τη σύζυγο (Καίτη Λαμπροπούλου) και τους γιους τους Παύλο (Πάνο Χατζηκουτσέλη) και Ντένη (Δάνη Κατρανίδη). Το μόνο θέμα τώρα, είναι ποιόν θα παντρευτεί η Κλέλια. Ενώ στην αρχή την τραβά ο ήρεμος και φιλοσοφημένος Παύλος, στο τέλος την κερδίζει ο μάλλον υλιστής και πρακτικός Ντένης. Ο Παύλος δεν το αντέχει αυτό και αυτοκτονεί, όταν προσπαθεί να πιάσει κάτι βρωμολούλουδα που φυτρώνουν σε γκρεμούς. Η σουρεαλιστική κραυγή «πάρτα με τις ρίζες, Κλέλια» στοίχειωσε τα παιδικά μου χρόνια.
Η Κλέλια αποφασίζει να μείνει μόνη αλλά στο τέλος, ο Ντένης (που έχει ωριμάσει) της δείχνει πως η θυσία του Παύλου γέμισε τον τόπο λουλούδια, άρα κι εκείνος ζει ανάμεσά τους. Η Κλέλια τον παντρεύεται και δίνει στα λουλούδια το όνομά της.
Από τη σειρά – τι πρωτότυπο – δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα.