tv241

Της Άννας Παχή

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι τη βουτιά στις τηλεοπτικές αναμνήσεις, τότε που η τηλεόραση διασκεύαζε μυθιστορήματα, σκηνοθετούσε αριστουργήματα και βλέπαμε το υποκριτικό ταλέντο των ηθοποιών μας σε όλο του το μεγαλείο…

«Το φως του Αυγερινού»
Από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη έγχρωμη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, καθήλωσε το κοινό και συνδέθηκε με τον καταστροφικό σεισμό του 1981. Την έβλεπα ξαπλωμένη στον καναπέ όταν άρχισε να κουνιέται ο κόσμος. Ήταν και σημαντικό επεισόδιο, είχαμε γεννητούρια…
Ο Λουκής (Αλμπέρτο Εσκενάζυ)επιστρέφει στα πάτρια μετά τους δυο καταστροφικούς πολέμους, το Δεύτερο Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο. Επιθυμεί να ασχοληθεί με τις οικογενειακές γαίες και να παντρευτεί τον παιδικό του έρωτα, τη Φιλιώ (Κοραλία Καράντη). Φυσικά ένα τόσο όμορφο και καλό ζευγάρι περνάει των παθών του τον τάραχο προκειμένου να κατακτήσουν την ευτυχία.
Η σειρά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των τηλεθεατών και παρόλο που δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη, δεν ξεχάστηκε. Κράτησε ένα χρόνο. Η σκηνοθεσία ήταν του Ερρίκου Ανδρέου και του Νέστορα Παβέλλα. Εκτός από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έπαιζαν επίσης οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Τζένη Ρουσσέα (η πλούσια που ήθελε να κρατήσει το Λουκή για τον εαυτό της, το πρώτο μάλλον κούγκαρ της τηλεόρασης), Εύα Κοταμανίδου, Τρύφων Παπουτής, Στράτος Παχής και πολλοί άλλοι. Το μόνο που σώζεται από τη σειρά είναι το πρώτο επεισόδιο κάπου στο αρχείο της ΕΡΤ.

«Η κραυγή των Λύκων»
Υπήρξε μια περίοδος που η Μαρία Αλιφέρη και οι ξανθές της μπούκλες μαζί με τα συνολάκια του Bardot Palace κυριαρχούσαν στη μικρή οθόνη. Τόσο με τα τηλεπαιχνίδια «Τα τετράγωνα των αστέρων» και «Κάνε ότι κάνω» (με τα οποία ίσως ασχοληθούμε στο μέλλον), όσο και με το σίριαλ «Η Κραυγή των Λύκων».
Η δικηγόρος Τερέζα Φραντζή – Ρίχτερ (Μαρία Αλιφέρη) επιστρέφει στην Ελλάδα μετά του συζύγου της Χριστόφορου Ρίχτερ (Τάκης Χρυσικάκος) για να αναρρώσει από ένα φριχτό ατύχημα που την άφησε τυφλή και της προκάλεσε και αμνησία. Το ατύχημα συνέβη στο εργοστάσιο όπλων της οικογένειας Ρίχτερ, όπου σκοτώθηκαν άνθρωποι. Η επιστροφή της Τερέζας πονοκεφαλιάζει τους Ρίχτερ που έχουν πείσει την ασφαλιστική πως δε φταίνε κι έχουν τσεπώσει τρελά εκατομμύρια ως αποζημίωση.
Η Τερέζα παρόλη την τύφλα της κάνει το παν να μάθει την αλήθεια καθώς έχει μυριστεί τη βρωμοδουλειά. Μετά από δολοπλοκίες, δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας και σωρεία άλλων τερτιπιών (δια χειρός Νίκου Φώσκολου) η Τερέζα στέλνει τους ενόχους στη φυλακή, έχοντας χωρίσει με τον άντρα της.
Η σειρά αγαπήθηκε όσο λίγες. Η Μαρία Αλιφέρη επίσης. Μαζί της έπαιξε ένα εξαιρετικό καστ όπως οι Γιάννης Αργύρης (πάτερ φαμίλιας Ρίχτερ), Γιάννης Βόγλης (Άρης Ρίχτερ, ο κακός της υπόθεσης), Ντίνος Καρύδης (Ντένης Ρίχτερ και καλό παιδί), Πέπη Μεταλλείδου (Μάρθα Ρίχτερ, επίσης κακιασμένη), Ανέστης Βλάχος, Μαρία Ιωαννίδου και Χρήστος Πάρλας για να αναφέρουμε μερικούς. Τα μόνα που διασώθηκαν είναι κάποια σπαράγματα.
(Highlight της σειράς: Κάποια στιγμή η Τερέζα βρίσκει την όρασή της αλλά το κρατά μυστικό. Σε μια σκηνή αντιμέτωπη με τον Άρη, (Γιάννη Βόγλη) που δεν ξέρει πως εκείνη βλέπει πια και οπλισμένη με μια καραμπίνα του λέει με στόμφο: «Η επόμενη σφαίρα θα τρυπήσει την ωραία καφέ γραβάτα σου». Μεγάλες στιγμές…)

«Η Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη»
Βρισκόμαστε στο 1985 και ο Γιάννης Κανδήλας διασκευάζει το μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή. Η σκηνοθεσία είναι του Ερρίκου Ανδρέου και πρωταγωνιστούν η Νόρα Βαλσάμη, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, ο Χρήστος Πάρλας, ο Κώστας Αρζόγλου. Μαζί τους οι Γιάννης Κανδήλας, Σοφία Σεϊρλή, Χρήστος Τάρλοου και πολλοί άλλοι.
Ο Τζων Αυλακιώτης, μεγάλο κεφάλι της κυβέρνησης Μεταξά δεξιώνεται άλλα μεγάλα κεφάλια στο σπίτι του, όταν φτάνει το νέο πως ο Χίτλερ εισέβαλλε στην Τσεχοσλοβακία. Το γεγονός αναστατώνει τους επιτετραμένους των διαφόρων χωρών καθώς όλοι θέλουν και χρειάζονται την Ελλάδα με το μέρος τους. Όταν ο Μεταξάς κηρύττει ουδετερότητα, ο Τζων εξαφανίζεται για να σχεδιάσει τις κινήσεις του. Επειδή όμως πρόκειται μάλλον για λαμόγιο όλες οι χώρες προσπαθούν να τον βγάλουν από τη μέση καθώς πιστεύουν πως είναι ο «εχθρός».
Η γυναίκα του Βαλεντίνη, προσπαθεί να μάθει τι γίνεται με τον άντρα της και ζητά τη βοήθεια του παλιού της φίλου Ανέστη, ενός αποτυχημένου δημοσιογράφου που την αγαπά παράφορα. Ο Ανέστης αποκαλύπτει μυστικά και ψέματα και τα πράγματα σκουραίνουν. Ο Τζων εμφανίζεται σε άλλη μια δεξίωση για να κλείσει τους λογαριασμούς του και τελικά πέφτει νεκρός. Η Βάλια φεύγει αφήνοντας κάγκελο τον Ανέστη.
Το σενάριο ήταν γεμάτο κατασκόπους, διπλούς πράκτορες, υιοθετημένα παιδιά, έρωτες και αμαρτίες αλλά αν το γράψω όλο θα νυχτώσουμε. Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι έγινε σημείο αναφοράς. Παραδόξως υπάρχει.

«Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα»
Άλλο ένα μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή γίνεται τεράστια τηλεοπτική επιτυχία το 1985. Η σκηνοθεσία είναι του Ερρίκου Ανδρέου και πρωταγωνιστούν οι Βύρων Πάλλης (Τιμόθεος Κώνστας), Μιμή Ντενίση (Μάγδα, σύζυγός του), Ρίκα Διαλυνά, Βιβέτα Τσιούνη, Ντίνος Καρύδης, Σταύρος Ξενίδης (Αστυνόμος Μπέκας respect), Νίκος Γαλανός (Δημήτρης Απέργης, εραστής της Μάγδας), Τρύφων Καρατζάς, Γρηγόρης Βαλτινός, Τόνι Πινέλλι. Τι να λέμε…
Ο Τιμόθεος Κώνστας (παλαιός Ναζί) ετοιμάζεται να πάει στα Μετέωρα κρυφά από τη σύζυγο για να βρει ένα θησαυρό που είχε κρύψει όταν έφυγαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα. Μαζί του ο παλιόφιλος Χάαζε. Υπάρχουν κι άλλοι όμως που ξέρουν για το θησαυρό κι όλοι συναντώνται στα Μετέωρα. Ο Χάαζε πεθαίνει και γυρίζουν πίσω χωρίς τα φράγκα. Ο Αστυνόμος Μπέκας αναλαμβάνει να διελευκάνει το μυστήριο, χωρίς όμως επιτυχία.
Η Μάγδα αποφασίζει να χωρίσει τον Τιμόθεο και ταυτόχρονα ο Τιμόθεος μαθαίνει την απιστία της Μάγδας και αποφασίζει κι αυτός να τη χωρίσει. Δεν προλαβαίνει όμως γιατί πεθαίνει. Ενώ αρχικά ο θάνατός του θεωρείται ατύχημα, στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η Μάγδα κληρονομεί τη μισή περιουσία του συζύγου της, την άλλη μισή την παίρνει ο ανιψιός του Ντίνος που ερωτεύεται τη Μάγδα. Για να μην τα πολυλογώ το μυστήριο λύνεται, η Μάγδα κι ο Ντίνος φεύγουν για το Παρίσι. Ζήσαν αυτοί καλά, για εμάς παίζεται ακόμη.

«Οι Ιερόσυλοι»
Ο Θάνος Λειβαδίτης έγραψε τη δική του τηλεοπτική ιστορία ως αδέκαστος αστυνομικός, νομικός, δημοσιογράφος, αδέκαστος τέλος πάντων. Μετά την επιτυχία της σειράς «Οι Δίκαιοι», επέστρεψε με τους «Ιερόσυλους» και τίναξε τη μπάνκα στον αέρα, το σεπτόν έτος 1983. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ήταν δικά του και μαζί του έπαιξαν οι Δημήτρης Μυράτ (Χανς Γκάρινγκ, αρχαιοκάπηλος), Μυρτώ Παράσχη (Λίντα, ερωμένη του Χανς), Σπύρος Μαβίδης (αρχαιοκάπηλος) και οι Αθηνόδωρος Προύσαλης (μέλος της σπείρας), Νίκος Γαλανός, (Μηνάς, εξιλαστήριο θύμα). Ο Θάνος Λειβαδίτης είναι ο δημοσιογράφος Άρης Μαρτέλης που ξεσκεπάζει το έγκλημα από όπου και αν προέρχεται.
Ο Χανς έρχεται να πάρει βυζαντινές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας και να φύγει. Τοποθετεί κάποιες από αυτές στο αυτοκίνητο του Μηνά οπότε ο Μηνάς συλλαμβάνεται. Ο Άρης όμως έχει γνωρίσει το Μηνά κι αρχίζει να σκαλίζει τα πράγματα. Ταυτόχρονα η συμμορία του Χανς κλέβει την πρώτη εικόνα, που κόβεται σε κομμάτια και κάθε μέλος παίρνει από ένα, οπότε αρχίζουν να αλληλοσκοτώνονται για να πάρει ο ένας το κομμάτι του αλλουνού. Ο Άρης αρχίζει να καταλαβαίνει τι γίνεται και γίνεται στόχος, δεν πεθαίνει όμως παρόλες τις προσπάθειες και τελικά οδηγεί τους ενόχους στη φυλακή.

«Μεθυσμένη Πολιτεία»
Το μυθιστόρημα του Σωτήρη Πατατζή αγαπήθηκε όσο λίγα στη μεταφορά του στη μικρή οθόνη. Η σκηνοθεσία ήταν του υπερεπιτυχημένου Κώστα Λυχναρά. Πρωταγωνιστούσαν οι Βέρα Κρούσκα, Νίκος Κούρος, Γιώργος Σαπανίδης, Γιάννης Βόγλης, Ανδρέας Φιλιππίδης, ο Κώστας Μεσσάρης και ο Νίκος Καλογερόπουλος που με το ρόλο του Μπε, ενός αφελούς βοσκόπουλου κέρδισε τις εντυπώσεις με το τεράστιο ταλέντο του.
Ένας περιοδεύων θίασος φτάνει σε μια κωμόπολη της Πελοποννήσου για να ανεβάσει «Άμλετ». Κανείς δεν καταλαβαίνει το έργο, όλοι οι προύχοντες όμως ερωτεύονται την πρωταγωνίστρια. Μετά από κουτσομπολιά, διαφωνίες, ελονοσίες, ατυχήματα και λοιπά περιπετειώδη, η πρωταγωνίστρια βρίσκει τον έρωτα, παντρεύεται και όλοι μαζί αναχωρούν.
Ειδική μνεία οφείλουμε στο ομώνυμο τραγούδι, ερμηνευμένο από την Άννα Βίσση. Πολύ ωραίο. Πάρα πολύ ωραίο..

«Τρεις κι ο Κούκος»
Κλείνουμε (προς το παρόν) με μια κωμωδία. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου έγραψε και σκηνοθέτησε το 1986 την οικογενειακή σειρά «Τρεις κι ο κούκος». Ήρωας ο Αντώνης, εργένης και πατέρας τριών παιδιών. Του Σούλη (Γιάννης Βούρος), της Αννίτας (Τζοβάννα Φραγκούλη) και της Ειρήνης (Μαίρη Σακέλη). Μαζί τους η Τζόλυ Γαρμπή, Γιάννης Ευαγγελίδης, Μαρία Σπαντιδάκη και άλλοι.
Ο Αντώνης είναι συγγραφέας αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων αναλαμβάνει μια στήλη με συμβουλές για γυναίκες χρησιμοποιώντας το όνομα «Νινέτα». Τον παιδεύει ο κολλητός του, τα παιδιά του και γενικώς περνά διάφορες κωμικές και μη καταστάσεις για να παραμείνει στο τέλος μόνος μαζί με τα σπλάχνα του.
Η σειρά σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, όπως άλλωστε όλες οι σειρές του Γιώργου Κωνσταντίνου.