office22

Της Άννας Παχή

Κάθε επαγγελματικός χώρος είναι μικρογραφία της κοινωνίας (πομπώδες, ε;). Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, είναι και η εικόνα αυτή. Ας δούμε τους επαγγελματίες με τους οποίους συγχρωτιζόμαστε καθημερινά.

Ο ρουφιάνος/γλείφτης: Αυτός που τα προλαβαίνει όλα στο αφεντικό, για να κερδίσει την – προσωρινή – εύνοιά του. Η γλώσσα του κοντεύει να μαλλιάσει από το γλύψιμο και την κολακεία προς τη Διεύθυνση. Όλοι τον ξέρουν, όλοι τον αντιπαθούν, αλλά εκείνος συνεχίζει ακάθεκτος να καρφώνει τους συναδέλφους του με επαγγελματική – ομολογουμένως – ευσυνειδησία.

Το στέλεχος: Μορφωμένος, έμπειρος, φιλόδοξος. Δουλεύει σα να μην υπάρχει αύριο κι αν λαμβάνει και κάποια benefits, (εταιρικό κινητό, αυτοκίνητο), άγεται και φέρεται σα να είναι δικιά του η εταιρεία. Συνήθως μετά τα σαράντα παθαίνει έλκος. Καλά να πάθει γιατί κάνει συνεχώς τον έξυπνο.

Η κουτσομπόλα: Ξέρει τα πάντα για όλους και μοιράζεται απλόχερα αυτή τη γνώση με όποιον είναι διατεθειμένος να την ακούσει. Όπως όλες οι κουτσομπόλες, είναι δυστυχισμένη στην προσωπική της ζωή. Τουλάχιστον όμως δεν καρφώνει αυτά που ξέρει στο αφεντικό και συνήθως έχει χρυσή καρδιά.

Το σιγανό ποτάμι: Χαμηλών τόνων υπάλληλος, κοιτά τη δουλειά του και δεν ανακατεύεται σε ίντριγκες, ούτε γκρινιάζει για τις κακές συνθήκες εργασίας και μισθού. Αργεί, αλλά όταν όμως τα πάρει στο κρανίο καλό είναι να μη βρεθείς στο δρόμο του.

Ο γόης / η γόησσα: Το αντικείμενο του πόθου όλου του γραφείου. Διαθέτει ομορφιά και ξέρει να τη χρησιμοποιήσει για το καλό της δουλειάς. Είναι ευχάριστη προσωπικότητα και όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του/της. 9 φορές στις 10 υπόσχεται χωρίς να πραγματοποιεί. Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει κακία στην ομορφιά. Ζούμε σε ματαιόδοξη εποχή.

Ο κακόμοιρος/γκρινιάρης: Τίποτα δεν του πάει καλά, δεν έχει λεφτά, τον εκμεταλλεύονται, άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια. Χρειάζεται να πω άλλα;

Το «αφεντικό»: Απορείς πως τα καταφέρνει και κρατά την εταιρεία, όταν κάνει συνέχεια βλακείες. Όπως και με την κυβέρνηση, εσύ σίγουρα θα τα κατάφερνες καλύτερα. Συνήθως κάνει επίδειξη δύναμης όποτε μπορεί και τώρα με την κρίση, τα κόμπλεξ του έχουν βρει επιτέλους διέξοδο.  Κουράγιο..