museo-atlantico1

Βρετανός καλλιτέχνης τοποθέτησε στο βυθό της θάλασσας, στα ανοιχτά των ακτών του νησιού Λανθαρότε, μία εξαιρετική σειρά από γλυπτά, που αναπαριστούν απελπισμένους πρόσφυγες αλλά και τουρίστες που παίρνουν selfies.

Είναι ο Τζέισον ντεΚερ Τέιλορ (Jason deCaires Taylor), γλύπτης, φωτογράφος αλλά και δύτης, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτηρίζει πρωτοπόρο. Κι αυτός ο υποβρύχιος κόσμος στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κανάριων Νήσων δεν είναι ο πρώτος.

Η πρώτη του υποβρύχια δουλειά ήταν το 2006, όταν τοποθέτησε ένα δαχτυλίδι σχεδιασμένο από μαθητές, στη Γρενάδα, ενώ το 2014 βύθισε το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο: ένα κορίτσι που σηκώνει το βάρος του ωκεανού, στις Μπαχάμες. Είχε εμπνευστεί το «Ocean Atlas» (με ύψος 5.5 μέτρα και βάρος 60 τόνους) από τον ΄Ατλαντα, τον Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας, τον οποίο ο Δίας τιμώρησε να κρατά τον ουράνιο θόλο στους ώμους του αιώνια.

Αρχές Φεβρουαρίου 2016 βύθισε δεκαπέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μια σειρά από έργα του, εμπνευσμένα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις των social media, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του Λανθαρότε, τα οποία αποτελούν το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτών στην Ευρώπη, το Μουσείο Ατλάντικο (Museo Atlantico).

Δεσπόζει η «Σχεδία της Λαμπεντούζα», ένα γλυπτό πλοιάριο με 13 πρόσφυγες. Μοντέλο ήταν ένας μετανάστης από τη Σενεγάλη, ο οποίος ζει σήμερα στη Λαμπεντούζα. Από τα υπόλοιπα έργα, ξεχωρίζουν οι άνθρωποι που παίρνουν selfies, οι άνθρωποι που είναι κολλημένοι με τα τηλέφωνά τους ή που κρατούν ένα iPad, η «γενιά του Instagram».

museo-atlantico1

museo-atlantico2

museo-atlantico3

museo-atlantico4

museo-atlantico5

museo-atlantico6

museo-atlantico7

museo-atlantico9

museo-atlantico10

Πηγή: Snoopit24