vertheros (1)

Το Θέατρο «Σημείο» παρουσιάζει την παράσταση «Βέρθερος», ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, «Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου», σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή.

Ο Βέρθερος είναι ένας νέος με ειλικρινή ευαισθησία, ονειροπόλος και αβέβαιος, αντιμετωπίζει τη ζωή σαν όνειρο, εξωθώντας τον εαυτό του στα άκρα. Μια σειρά επεισοδίων που δοκιμάζουν την βαθιά του πίστη στους ανθρώπους και προπάντων ένας άτυχος έρωτας, τον οδηγούν στην ελεύθερη επιλογή ενός λυτρωτικού θανάτου, ο οποίος εντούτοις δεν είναι ούτε η απότομη διακοπή, ούτε η θλιβερή λύση στα πάθη και τους πόνους της καρδιάς του. Αντίθετα, είναι μια συγκλονιστική απόδειξη της αγαθής προσήλωσής του στις ιδέες και στην πίστη του. Με τον θάνατό του, δοκιμάζει την κοινωνία και θυσιάζεται με θετική τόλμη, θέλοντας να δείξει στους ανθρώπους τον δρόμο προς την ελευθερία, ο οποίος περνά μέσα από την κατανόηση ημών και των γύρω μας.

Οκτώ νέοι ηθοποιοί κάτω από τη διδασκαλία ενός εξίσου νέου σκηνοθέτη (Αλέξανδρου Διαμαντή), αποτείουν φόρο τιμής σ’αυτό το αρχετυπικό έπος της νεότητας. Με τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και με ουσιαστική ειλικρίνεια, αναπαριστούν την παλιά -αλλά πάντοτε επίκαιρη- ιστορία του Γκαίτε σ’ένα ονειρικό εικαστικό περιβάλλον στο χώρο της πραγματικότητας όπου ζει η Ποίηση. Η παράσταση δεν επιθυμεί να μιμηθεί την εποχή ή τα ήθη του Βέρθερου, ούτε να τον χρησιμοποιήσει ως αφορμή για οτιδήποτε άλλο άσχετο με αυτόν. Το παίξιμο είναι σύγχρονο και καθημερινό, του 21ου αιώνα. Σε κάποιες συμπεριφορές, κινήσεις και στάσεις επιχειρείται η σύνδεση με την εποχή του Ρομαντισμού, αλλά το γενικό εικαστικό περιβάλλον είναι άχρονο και βασικό του στοιχείο είναι η γρήγορη κίνηση του αέρα και το παιχνίδι των υλικών (μέταλλο, τσιμέντο, ύφασμα και ξύλο) με το φως. Από την παράσταση περνούν σαν λάμψεις τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι ανθρώπινες συμπεριφορές, με τις μικρότητες και το μεγαλείο τους. Μοναδικός σκοπός της είναι να διηγηθεί την ιστορία του με καθαρό και δυνατό τρόπο και να μεταδώσει αυτούσιο το βαθύ, νεαρό και ωραίο μήνυμα του Γκαίτε: σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι η διεκδίκηση της ελευθερίας, ακόμα κι αν αυτή δεν μπορεί ποτέ να κατοχυρωθεί απόλυτα. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να την κυνηγήσει, πρέπει να μάθει να ακούει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του και να σέβεται τα συναισθήματά του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία-σκηνική σύλληψη: Αλέξανδρος Διαμαντής.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτόρια Στιμπέλσκι.

Χορογραφία: Ειρήνη Κυρμιζάκη.

Η σκηνογραφία βασίστηκε στην εγκατάσταση ‘Αtopia‘ της Δέσποινας Χαριτωνίδη (HKU, Δεκέμβριος 2015).

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα.

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου.

Φωτογράφος Παράστασης: Βασίλης Βρεττός.

Χρησιμοποιούνται επίσης φωτογραφίες από τους: Βικτώρια Στιμπέλσκι, Κάτια Στραντζούρη.

Παραγωγή: Θέατρο Σημείο, 2016.

Διεύθυνση Παραγωγής: Σοφία Αθανασοπούλου.

Εκτέλεση Παραγωγής: Σταύρος Γιαννακόπουλος.

Προβολή-Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Ηθοποιοί:

Μάγια Ανδρέου, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Γιώργος Κοσκορέλος, Νίκος Λεκάκης, Δημήτρης Νάκος, Χρυσούλα Παπά, Θανάσης Πατριαρχέας, Ναταλία Σουίφτ.

Ημερομηνίες:

από το Σάββατο, 14 Μαΐου έως την Κυριακή, 29 Μαΐου.

κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Ώρες:

Παρασκευή, Σάββατο: 21:15.

Κυριακή: 20:15.

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Χαριλάου Τρικούπη 4

πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο

τηλ.: 210 92.29.579