Της Άννας Παχή

Ή δε διάβασες ποτέ. Με την πληθώρα των πληροφοριών, των εκδόσεων, έτσι όπως τρέχεις να προλάβεις, που καιρός για διάβασμα. Μπούρδες. Το βιβλίο είναι ο καλός φίλος που σε πάει σε άλλες πραγματικότητες. Ξεχωρίσαμε μερικά από την ατέλειωτη, εξαιρετική ελληνική λογοτεχνία και τα φέρνουμε μπροστά στα μούτρα σας. Θυμηθείτε ή γνωρίστε τα. Θα βρείτε το χρόνο…

Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια – Στρατής Μυριβήλης

Ο Λεωνής επιστρέφει στην πατρίδα του, τη Λέσβο μετά τη θητεία του στον πόλεμο, κουβαλώντας ένα ακόμη βάρος στα τόσα, να επιστρέψει στη χήρα του φίλου του Στρατή Βρανά, τα προσωπικά του είδη. Η Σαπφώ όμως ξεσηκώνει θύελλες στην καρδιά του Λεωνή και όχι μόνο…

Με γλώσσα στρωτή, ξεκάθαρη, ο Μυριβήλης περιγράφει μια ιστορία αγάπης και επώδυνης εσωτερικής πορείας. Είχε γίνει και σήριαλ, αλλά ποτέ δεν επαναπροβλήθηκε..

Ελληνική Μυθολογία – Νίκος Τσιφόρος

Έχουν γραφτεί πολλές. Σοβαρές, παιδικές, απλές, επιστημονικές, καμιά όμως δεν είναι σαν κι αυτήν. Ο Τσιφόρος είχε τρελά κέφια όταν την έγραφε για αυτό και παραμένει αξεπέραστη και εξόχως σπαρταριστή. Είναι ντροπή να μην την έχεις τουλάχιστον διαβάσει.

Ο Καπετάν Μιχάλης – Νίκος Καζαντζάκης

Ότι και να διαβάσεις δικό του είναι δυνατό. Θεωρώ όμως τον Καπετάν Μιχάλη το αποκορύφωμα του Έλληνα Κρητικού. Η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, η ελευθερία και τόσες άλλες έννοιες γίνονται απτή καθημερινότητα. Είναι εξάλλου το βιβλίο που γράφει «αν κοιτάξεις το φόβο στα μάτια, ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει». Είναι αδύνατον να μη νιώσεις δυνατότερος μετά την ανάγνωσή του.

Το νούμερο 31328 – Ηλίας Βενέζης

Η φρικτή πορεία των Ελλήνων της Μικρασίας που έπεσαν αιχμάλωτοι στους Τούρκους μετά την ήττα. Θα διαπιστώσεις πως όταν διαβάσεις το βιβλίο, θυμάσαι για πάντα το νούμερο.

Το 10 – Μ. Καραγάτσης

Το κύκνειο άσμα του εξαιρετικού όσο και ιδιόρρυθμου αυτού λογοτέχνη, περιγράφει τις ζωές των ανθρώπων που κατοικούν στην πολυκατοικία με το νούμερο 10. Όλα είναι εκεί. Χαρές και λύπες, πάθη κι έρωτες, τιμιότητα και απατεωνιά. Παρέμεινε ημιτελές, ο Καραγάτσης πέθανε πριν το τελειώσει, αυτό όμως δε μειώνει ούτε την αξία ούτε το ενδιαφέρον του. Αν δεν το έχεις διαβάσει, κάντο.

Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά – Κώστας Μουρσελάς

Ένα παράξενο τρίγωνο, προσπάθειες για παντός είδους επιβίωση, ένας ολόκληρος κόσμος ζωντανεύει στο εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα. Ακόμη κι αν είδατε το σήριαλ, αξίζει να ανακαλύψετε ολόκληρη τη γοητευτική ιστορία.

Νυχτερινό Δελτίο – Πέτρος Μάρκαρης

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, έγινε μεγάλη επιτυχία – και δικαίως – ενώ μας σύστησε τον Αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, βάζοντας και πάλι το αστυνομικό μυθιστόρημα στην επικαιρότητα.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς – Χρόνης Μίσσιος

Από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έβγαλε ποτέ η ελληνική παραγωγή. Ο μονόλογος ενός αριστερού που υπέφερε για την ιδεολογία του, χωρίς ποτέ να λυγίσει, ακόμη κι όταν κατάλαβε τη σκληρή πραγματικότητα της – κάθε – ιδεολογίας. Βαθιά φιλοσοφημένο, με λόγο που ρέει.

Το τρίτο Στεφάνι – Κώστας Ταχτσής

Άλλος ένας ορμητικός μονόλογος που θα σας συνεπάρει. Πρέπει να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο για να καταλάβει την αξία του.

Η Γη του Πόντου – Δημήτρης Ψαθάς

Όχι, δεν είναι κωμωδία αλλά θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Η τυπωμένη απόδειξη πως τα πράγματα έχουν πάντα δυο όψεις και ο πόλεμος βγάζει το χειρότερο εαυτό του ανθρώπου.

Τα παραπάνω βιβλία είναι ενδεικτικά. Ευτυχώς, διαθέταμε ανέκαθεν εξαιρετικούς λογοτέχνες. Φέτος, διαθέστε χρόνο και διάθεση για να τους ανακαλύψετε.