49284f916bd865b249942b90f9c498e1264b74f0e3fef73dcdad327a68934fa4

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Μη μου πείτε ότι ακούτε ή δεν βλέπετε γραμμένη τη λέξη «ψόφος» ή μάλλον καλύτερα «πσόφος», σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σε κανονικούς ή online τσακωμούς, διαφωνίες, διαπληκτισμούς. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να… ευχηθεί στον άλλο «ψόφο» ή «πσόφο» στη διαδικτυακή διάλεκτο.

«Ψόφος» είναι η κατάληξη μιας κουβέντας για σχεδόν όλα τα θέματα. Πολιτική, ποδόσφαιρο, κους κους, μουσική και ο,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Έχουμε ξεχάσει να κάνουμε διάλογο. Για την ακρίβεια δεν κάνουμε διάλογο. Συνεχείς αντεγκλήσεις κάνουμε με σκοπό να σπάσουμε τα νεύρα του συνομιλητή μας (πραγματικού και διαδικτυακού) και να αρχίσει ο καβγάς.

Ο κόσμος είναι τόσο πολύ στην τσίτα που ψάχνει να ξεσπάσει. Και καβγαδίζει όλη την ώρα. Όπου σταθείς και όπου βρεθείς θα πετύχεις έναν τσακωμό. Στον δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, σε κάποιο μαγαζί. Παντού.

Μπαίνεις στο διαδίκτυο και σερφάρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκεί τα ίδια. Στο Facebook, στο twitter και στα υπόλοιπα. Ακόμη και στο youtube να μπεις να ακούσεις κάνα τραγούδι, άμα δεις τα σχόλια από κάτω γίνεται χαμός. Ακόμη και εκεί τσακώνονται.

Και η έκφραση που ακούγεται συχνότερα είναι «ψόφος». Γιατί; Γιατί είσαι άλλων πολιτικών πεποιθήσεων, γιατί είσαι άλλη ομάδα στο ποδόσφαιρο, γιατί σου αρέσει άλλο είδος μουσικής, γιατί απλά έχεις αντίθετη άποψη. Γιατί έτσι στην τελική. «Πσόφα» ρε, τι δεν καταλαβαίνεις;

Η ελληνική κοινωνία έχει μεταλλαχθεί επικίνδυνα τα χρόνια της κρίσης. Από τη γραφικότητα των χρόνων των «παχιών αγελάδων» έχουμε φτάσει στην εκδικητικότητα και το μίσος των χρόνων των μνημονίων.

Μια κοινωνία που ο ένας εύχεται στον άλλο να «ψοφήσει». Έτσι για ψύλλου πήδημα. Δεν αρκεί πλέον να ρίξει ο ένας στον άλλον μπινελίκια. Του εύχεται να ψοφήσει, να πεθάνει..

Θα μου πεις ότι είναι απλά λόγια, πάνω σε έναν καβγά. Ναι αλλά συνηθίζουμε στα λόγια αδερφέ, όπως συνηθίσαμε και σε τόσα άλλα, και τα λόγια φτύνουν δηλητήριο και μίσος…

Και μια κοινωνία που φτύνει δηλητήριο και μίσος έχει πρόβλημα…