andronikos (4)

Του Λουκά Φωτόπουλου

Με τρία νέα τραγούδια εμφανίζεται δυναμικά στα μουσικά μας πράγματα ένα ακόμα νέο παιδί από την Κύπρο, με πολλές σπουδές, συνεργασίες και οράματα. Το πρώτο single με τίτλο «Χάνομαι» είναι διασκευή του αγαπημένου τραγουδιού που έγραψε ο Αντώνης Μιτζέλος και το τραγούδησε στις αρχές του ’90 ο Πέτρος Γαϊτάνος. Ποιος είναι ο Ανδρόνικος; Πως ξεκίνησε, πως πορεύεται και τι όνειρα έχει; Θα τα μάθετε αμέσως παρακάτω!

Ποιος είσαι; Θέλεις να μας αυτοσυστηθείς;

Κατάγομαι απo την Λάρνακα της Κύπρου και τα τελευταία 7 χρόνια ζω στην Αθήνα, όπου ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι. Από την ηλικία των δεκαπέντε χρόνων παρακολουθώ μαθήματα κλασικού τραγουδιού στην Τσβέτα Χριστοφόρου. Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων στο Westminster University στο Λονδίνο ενώ παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα μουσικού και κλασικού θεάτρου στο Central School of Speech and Drama του Λονδίνου. Στην ίδια σχολή σπούδασα αργότερα υποκριτική (Κλασικό θέατρο). Στη σκηνή, έχω εμφανιστεί μαζί με τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον Κώστα Χατζή με τους οποίους  είχα την τιμή να συνεργαστώ και δισκογραφικά στον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Προσεχώς» που κυκλοφόρησε το 2011. Από το 2012 συνεργάζομαι κυρίως με τον Αντώνη Μιτζέλο σε παραστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

andronikos (5)Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι;

Η ενασχόληση μου με το τραγούδι ξεκίνησε σχετικά νωρίς, γύρω στα 10 μου χρόνια. Τότε φυσικά δεν το έβλεπα επαγγελματικά αλλά ως κάτι που με εξέφραζε και ένιωθα την ανάγκη να το κάνω. Με την παρότρυνση κάποιας φίλης, ξεκίνησα μαθήματα κλασικού τραγουδιού και κιθάρας. Τα μαθήματα της κιθάρας δεν με τράβηξαν τόσο πολύ και σταμάτησα, συνέχισα όμως με το τραγούδι και αργότερα με το πιάνο. Στην πορεία αγάπησα το Μουσικό θέατρο και δεν άργησα να το επιλέξω και στις σπουδές μου αργότερα.

Τι είναι ταλέντο για σένα και πως αυτό μπορεί να εκφράζεται;

Το ταλέντο θεωρώ μπορεί να είναι οτιδήποτε μας εκφράζει και έρχεται έμφυτο στον άνθρωπο. Είναι αυτή η φωνή που ακούμε μέσα μας και μας εξηγεί πώς να ασχοληθούμε με κάποια τέχνη, με ένα ανεξήγητο τρόπο. Θεωρώ ότι η μουσική όπως και η κάθε τέχνη, παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας και δρα ως ψυχοθεραπεία στα διάφορα προβλήματα/θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Μπορεί να εκφράζεται με οποιονδήποτε τρόπο μας «ανακουφίζει» και μας λυτρώνει, είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Καλό θα ήταν όταν κάποιος έχει κάποιο ταλέντο να το αξιοποιεί μέχρι τον βαθμό που το νιώθει και το χρειάζεται.

Σε γνωρίσαμε πιο πολύ μέσα από τη συνεργασία σου με τον Αντώνη Μιτζέλο. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησαν και τρία τραγούδια σας. Θα μας πεις λίγα λόγια γι΄αυτο;

Η γνωριμία μου με τον Αντώνη Μιτζέλο έγινε απο την κοινή μας φίλη και συνάδελφο Σαλίνα, όταν πραγματοποιήσαμε μια κοινή συναυλία/παράσταση με τίτλο “Κιθαρωδία” στο “Μεσαιωνικό κάστρο Λάρνακας”, στην Κύπρο το 2013. Αργότερα, συνεργαστήκαμε και δισκογραφικά, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα με αρκετές εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν 3 τραγούδια σε διανομή της εταιρείας ΜΛΚ, με τίτλους “Χάνομαι”, “Μίλα” και “Δεύτερη ζωή”. Όλα σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου και στίχους των Κυριάκου Ντούμου, Μαρίας Παπαδάκη και Λίνας Δημοπούλου αντίστοιχα. Ακολουθεί σύντομα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά απο διάφορους συνθέτες και στιχουργούς που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2016.

Εκτός από τον Αντώνη Μιτζέλο, συνεργάστηκες και με άλλα «μεγαθήρια» της καλής ελληνικής μουσικής. Ποια είναι η συνεργασία που μέχρι τώρα σε έχει συγκινήσει περισσότερο;

Δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια από τις συνεργασίες μου με τους τρεις μεγάλους συνθέτες που είχα την τιμή να συνεργαστώ στο ξεκίνημα μου το 2009. Τόσο η πρώτη μου επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Γιάννη Σπανό στην πατρίδα μου αποτελεί σταθμό στην ζωή μου όσο και η γνωριμία μου με τον επίσης μεγάλο συνθέτη/μαέστρο κύριο Γιώργο Χατζηνάσιο το 2011. Τους θεωρώ τεράστιους συνθέτες και τους ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνανε να με στηρίξουν στα πρώτα μου βήματα στον χώρο της μουσικής . Αργότερα η γνωριμία μου με τον κύριο Κώστα Χατζή που μου χάρισε 2 καινούρια τραγούδια έδεσε με υπέροχο τρόπο με τα τραγούδια των προαναφερθέντων συνθετών στο album “Προσεχώς” που κυκλοφόρησε το 2011. Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών ανήκουν στον μαέστρο Γιώργο Παγιάτη και η παραγωγή του album ανήκει στον Σταύρο Σιδερά.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Θα ακολουθήσει όλόκληρο άλμπουμ;

Στα άμεσα σχέδια μου είναι κάποιες εμφανίσεις με τον Αντώνη Μιτζέλο στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε με την Λεμεσό και πιθανόν να συνεχίσουμε με Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και με τον Βόλο όπου ελπίζω να εμφανιστώ πολύ σύντομα. Επίσης μέχρι τα τέλη του 2016 θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά απο την εταιρεία μου, την MLK.

andronikos (3)Η πατρίδα σου, η Κύπρος, είναι πηγή ταλέντων στη μουσική. Πως το εξηγείς αυτό; Υπάρχει κάτι στο νερό που πίνετε;

Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος έχει μια παράδοση στο να «γεννά» ταλέντα, σύμφωνα με την κοινή γνώμη. Ίσως να έχει παίξει κάποιο ρόλο η βασανισμένη ιστορία του νησιού, που μόνη διέξοδο να βρίσκει μέσω της μουσικής, του τραγουδιού και κάθε είδους τέχνης. Αν βρίσκεται κάτι στο νερό μας, δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά αν είναι όντως έτσι τότε εύχομαι να ξεδιψάσω κι εγώ από την ίδια πηγή και να φανώ αντάξιος των υπόλοιπων καταξιωμένων καλλιτεχνών του νησιού.

Πόσο εύκολο για ένα νέο παιδί σαν εσένα είναι να ξεκινάει καριέρα σήμερα, μεσούσης της κρίσης σε όλα τα επίπεδα; Σκέφτεσαι και το ενδεχόμενο καριέρας εκτός Ελληνικών και Κυπριακών συνόρων;

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο όνειρο. Ο χώρος του τραγουδιού είναι ένας λαμπερός χώρος που ανέκαθεν μαγνήτιζε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.  Αναπόφευκτα κάποιοι θα ξεχωρίσουν και κάποιοι όχι μιας και ο χώρος ήταν και είναι πολύ ανταγωνιστικός. Πράγματι ο χώρος μπορεί να δεκτεί πολλούς, όμως ο χρόνος δείχνει ποιοι αντέχουν σε αυτή την δουλειά ανεξάρτητα από το είδος που εκπροσωπούν.  Δεν νομίζω να επιδιώξω κάποια καριέρα εκτός συνόρων, τουλάχιστον όχι πριν να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ πρώτα σε ελληνικό έδαφος. Η μοναδική περίπτωση που θεωρώ πιθανή είναι να πάω σε κάποια audition Μουσικού θεάτρου στο Λονδίνο, εκεί όπου σπούδασα και αγάπησα το εν λόγω είδος μουσικής.

Τι περιεχόμενο θα ήθελες να έχει το «βιβλίο της ζωής» σου;

Πραγματικά αν μπορούσα να επιλέξω το περιεχόμενο του βιβλίου της ζωής μου, θα διάλεγα με πολλή προσοχή τους ήρωες του. Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσα απρόβλεπτα σενάρια στη ζωή μας που μόνο με τους σωστούς ανθρώπους μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να βγούμε νικητές στην ιστορία που γράφουμε. Ο χρόνος θα δείξει, ότι είναι να δείξει…