aneziri

Της Άννας Παχή

Η ταλαντούχα make up artist μιλά στο iArt για το μακιγιάζ, την ομορφιά και τη συνεχή επαγρύπνηση που απαιτείται, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις.

Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Είμαι make up artist. Έχω εργαστεί σε θέατρα, σε video clip, σε φωτογραφίσεις μόδας και πρόσφατα, στην ταινία μικρού μήκους Alichino. Φυσικά ασχολούμαι και με νυφικό μακιγιάζ. Δουλεύω όπου μου δοθεί η ευκαιρία.

Ήταν κάτι που επέλεξες ή σου προέκυψε;

Στην αρχή σπούδασα διακόσμηση αλλά τη στιγμή που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ξεκίνησε η κρίση. Δεν έβρισκα όχι δουλειά αλλά ούτε καν ένα μέρος να κάνω πρακτική. Αποφάσισα τότε να δοκιμάσω κάτι που πάντα ήθελα να μάθω, έτσι σπούδασα την τέχνη του μακιγιάζ.

aneziri1 (2)

Πως ξεκίνησες την επαγγελματική σου πορεία.

Ήμουν στη σχολή ακόμη, όταν ζήτησαν μακιγιέζ από το Χώρο Τέχνης 14η Μέρα, για την παράσταση «Δεν κλαίω άλλο». Η καθηγήτριά επέλεξε κάποιες κοπέλες, ανάμεσα στις οποίες ήμουν κι εγώ και οι άνθρωποι του θεάτρου διάλεξαν εμένα. Στην παράσταση αυτή, είδε τη δουλειά μου ένας φωτογράφος και μου πρότεινε συνεργασία σε φωτογραφήσεις. Από εκεί και πέρα, το ένα έφερε το άλλο.

Μίλησέ μου για την ταινία που συμμετέχεις.

Όπως είπαμε λέγεται Alichino, είναι θρίλερ μικρού μήκους και θα βγει στους κινηματογράφους το Σεπτέμβρη. Πρωταγωνιστεί ο Ντίνος Καρύδης και σκηνοθετεί ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος.  Περάσαμε πολύ ωραία στα γυρίσματα και νιώθω τιμή που μπόρεσα να συμμετάσχω.

aneziri1 (1)

Έχεις εργαστεί και σε βίντεο κλιπ.

Ήταν μια τελείως διαφορετική δουλειά. Συμμετείχα σε δυο βίντεο κλιπ του Φώτη Θεοφίλου, στα τραγούδια «Μοναξιά μου» και «Για κάτσε». Είχα φοβερό άγχος. Τα γυρίσματα για το πρώτο τραγούδι, πραγματοποιήθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο δεν είχα δει ποτέ. Κράτησαν δώδεκα ώρες αλλά δεν ένιωσα κούραση, ήταν μοναδική εμπειρία. Εκεί οφείλεις να κοιτάς συνέχεια την κάμερα και να φροντίζεις διαρκώς τον καλλιτέχνη. Η κούραση ήρθε μετά το τέλος των γυρισμάτων αλλά ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη που εργάστηκα εκεί. Θα ήθελα πολύ να το επαναλάβω.

Πόσην ώρα χρειάζεται για να μακιγιαριστεί κάποιος, επαγγελματικά;

Το αντρικό μακιγιάζ είναι πιο απλό, απαιτεί περίπου μισή ώρα. Στο γυναικείο κάνεις περισσότερα πράγματα, οπότε ανάλογη είναι και η ώρα που χρειάζεσαι.

aneziri1 (5)Το μακιγιάζ μπορεί να μεταμορφώσει έναν άνθρωπο, έτσι δεν είναι;

Αν δεν το αγαπάς και το κάνεις σαν αγγαρεία δε θα βγει ποτέ σωστά. Δεν υπάρχουν όμως, κανόνες. Όλες οι γυναίκες είναι όμορφες κι όταν το καταλάβουν αυτό, το μακιγιάζ τους θα βελτιωθεί, δε θα έχουν τρακ. Με λίγη προσοχή και καθοδήγηση, όλες μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Για έναν επαγγελματία βέβαια, είναι ολόκληρη διαδικασία και πολύ ευχάριστη – για μένα τουλάχιστον. Δεν το βλέπω σα δουλειά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πολλά υλικά μακιγιάζ και πρέπει να ξέρεις διάφορα πράγματα, όπως το δέρμα του κάθε ανθρώπου ας πούμε, που είναι και το σημαντικότερο.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ απλού και θεατρικού μακιγιάζ. Το δεύτερο είναι σαφώς πιο δύσκολο.

Ναι, είναι γιατί υπάρχουν πολύ δυνατά φώτα. Πρέπει να είναι τέτοιο που να το βλέπει και ο τελευταίος θεατής, αλλά να μην «ξενίζει» εκείνον που κάθεται στις πρώτες σειρές. Αν δε γίνει σωστά μπορεί να «καεί». Η κάθε δουλειά, είτε είναι θέατρο, είτε κινηματογράφος έχει τη δυσκολία της. Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που αν τα ακολουθήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο.

Που εργάζεσαι αυτή τη στιγμή;

Απασχολούμαι ως free lancer σε face και body painting. Επίσης, διδάσκω μακιγιάζ σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και χαίρομαι που βλέπω μεγάλη ανταπόκριση. Πρόκειται για τρίμηνα σεμινάρια και οι συμμετέχουσες προσπαθούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Θέλω, όταν φεύγουν πια, να είμαι σίγουρη πως έχουν μάθει αυτά που τους δίδαξα. Από ότι μαθαίνω, οι πρώτες μου μαθήτριες εργάζονται ήδη. Μου αρέσει πολύ η διδασκαλία, με ηρεμεί.

aneziri1 (3)Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχουν ζητήσει;

Ήταν σε μια φωτογράφιση που μου ζητήθηκε να φτιάξω την πλάτη ενός μοντέλου έτσι ώστε να βγαίνουν δέντρα από αυτήν, όχι όμως μόνο σα  body painting αλλά και σαν ειδικό εφέ, με κανονικά δέντρα. Χρειάστηκα μιάμιση ώρα περίπου, χωρίς περισπάσεις. Η δουλειά αυτή απαιτεί μεγάλη ακρίβεια.

Το μακιγιάζ είναι μια μορφή τέχνης, εφήμερη όμως. Δε σε θλίβει το γεγονός πως σύντομα θα σταματήσει να υπάρχει παρά μόνο σε μια φωτογραφία ενδεχομένως;

Θεωρώ το μακιγιάζ πολύ όμορφη τέχνη. Μπορεί να λυπάσαι για μια στιγμή αλλά όταν το δεις στη φωτογραφία, όταν δεις τη δουλειά που έχεις κάνει, λες πως άξιζε τον κόπο και η ευχαρίστηση είναι τεράστια. Αυτό έχει σημασία. Άλλωστε κρατάω όλες τις δουλειές που έχω κάνει σε αρχείο. Είμαι πολύ αυστηρή, όταν κάτι δε μου αρέσει, το επισημαίνω πρώτη.

Υπάρχει κάποιος τομέας που σε ενδιαφέρει περισσότερο;

Θα ήθελα να εργαστώ στην τηλεόραση, είναι κάτι που δεν έχω κάνει ακόμη. Πιστεύω πως έχει φοβερό βαθμό δυσκολίας, οι χρόνοι είναι πιο περιορισμένοι από ότι στο θέατρο και τον κινηματογράφο, έχεις να εργαστείς με πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Μπορεί να έρθουν δέκα άτομα για μια εκπομπή και πρέπει να τους μακιγιάρεις όλους, σωστά τον καθένα και σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορώ να ξεχωρίσω.. Μου αρέσει το θέατρο, οι ταινίες, τα βίντεο κλιπ. Τα αγαπώ όλα.

Λόγω της δουλειάς σου, μπορείς να καταλάβεις αμέσως αν μια γυναίκα είναι σωστά ή λάθος μακιγιαρισμένη. Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε;

Στο χρώμα του make up. Πολλές φορές το πρόσωπο βγαίνει ροζ. Είναι λάθος να διαλέγεις διαφορετικό χρώμα από αυτό του δέρματός σου. Επίσης, δεν απλώνεται σωστά, συχνά δίνει την αίσθηση της μάσκας, καθώς σταματάμε στο πηγούνι και δεν προχωράμε στο λαιμό. Λάθη γίνονται και στη χρήση concealer, που είναι πολύ βασικό. Μπορεί να δεις διχρωμία μεταξύ make up και concealer, το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Δεν είναι δύσκολη η χρήση τους αλλά πρέπει να σου δείξει κάποιος. Συνήθως οι πωλήτριες των σχετικών καταστημάτων δεν είναι make up artists. Περνάνε πολλές ώρες σεμιναρίων αλλά η εκπαίδευσή τους φτάνει μέχρι ένα σημείο. Δεν ξέρουν να σου πουν πέρα από τα πολύ – πολύ βασικά.

aneziri1 (6)Τι θα συμβούλευες τις γυναίκες σχετικά με το μακιγιάζ;

Στις μικρές ηλικίες, τα πρότυπα λένε πως με βαρύ μακιγιάζ θα είσαι ωραιότερη και πιο επιθυμητή. Θεωρώ πως τουλάχιστον μέχρι τα δεκαεφτά, καμιά δε χρειάζεται έντονο βάψιμο. Από τα δεκαοχτώ και μετά μπορείς να προσθέσεις κάποια πράγματα αλλά όχι όλα μαζί, δηλαδή και make up και πούδρα για παράδειγμα. Το καλύτερο είναι μια αντηλιακή κρέμα με χρώμα που έχει πολύ καλό αποτέλεσμα και δεν κλείνει τους πόρους, καθώς και μια μάσκαρα, που για μένα είναι το όπλο κάθε γυναίκας,  ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσο μεγαλώνεις μπορείς να προσθέτεις, αλλά γενικά δε χρειάζονται πολλά.

Η ομορφιά είναι προϊόν τελικά; Βλέπεις μια φωτογραφία σε ένα περιοδικό και νομίζεις πως έτσι είναι το μοντέλο στην πραγματικότητα, ενώ δε συμβαίνει αυτό.

Στα περιοδικά, οι περισσότερες φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα photoshop. Η σιλουέτα λεπταίνει, το δέρμα βελτιώνεται. Ο κόσμος το βλέπει και λέει «τι ωραία που είναι». Αυτό πουλάει. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Έχουμε στο μυαλό μας ότι μια γυναίκα στην τηλεόραση πρέπει να βγει οπωσδήποτε μακιγιαρισμένη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, απλά έτσι είναι οι κανόνες της τηλεόρασης και των περιοδικών για να πουλήσουν. Θα δει κάποιος πόσο όμορφο είναι ένα μοντέλο ή μια παρουσιάστρια και θα θελήσει να αποκτήσει το make up που φοράει πιστεύοντας πως θα αποκτήσει και την ομορφιά του. Με αυτόν τον τρόπο πουλάνε και οι εταιρείες καλλυντικών. Όμως, το δέρμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Εξαρτάται από την ηλικία του, τυχόν δερματολογικά προβλήματα, οι παράγοντες είναι πολλοί.

Πολλές γυναίκες παραπονούνται για έλλειψη χρόνου σχετικά με το μακιγιάζ.

Ισχύει σε ένα βαθμό, είναι όμως και θέμα συνήθειας. Όπως έχεις συνηθίσει να βουρτσίζεις  τα δόντια σου, έτσι μπορείς να βρεις και πέντε λεπτά για το πρωινό μακιγιάζ. Αντηλιακή, το πιο σημαντικό, που πρέπει να φοράμε χειμώνα – καλοκαίρι, μάσκαρα οπωσδήποτε κι ένα απαλό κραγιόν. Αυτά φτάνουν.

Πως θα ήθελες να εξελιχθείς στο μέλλον;

Επιθυμώ να εξακολουθήσω να εργάζομαι σε όλους τους χώρους που μπορώ, είναι πολύ σημαντικό για μένα να υπάρχει δουλειά. Διαπίστωσα πως αν ψάχνεις, ευκαιρίες υπάρχουν, παρά την κρίση. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να μην επαναπαύεσαι. Επίσης, το μακιγιάζ δεν είναι πολυτέλεια. Αν βρεις το σωστό επαγγελματία και τις σωστές τιμές, μπορείς να έχεις το κατάλληλο μακιγιάζ για όλες τις περιστάσεις και να αισθανθείς ωραία.

Ποια γυναίκα θα ήθελες να μακιγιάρεις;

Την Ελένη Μενεγάκη. Είναι πολύ όμορφη και τελειομανής στη δουλειά της.

—————————————————————————————–

Facebook fan page: https://www.facebook.com/Aggeliki.Makeup.Artist/

Instagram: aggelikh_anezirh_make up artist

Twitter: @AngelinaAne