argirou

Της Πέννυς Κροντηρά

Η στιχουργός και τραγουδίστρια Άννα Αργυρού είναι μία γυναίκα που ήταν αδύνατο να μείνει μακριά από το χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πηγαία αγάπη και πόθο για το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι συνεργάστηκε σε μεγάλες επιτυχίες με το Μάριο Τόκα και τους στίχους της τραγούδησαν οι Βοσκόπουλος, Μητροπάνος, Πάριος, Τερζής, Κανελλίδου, Κούκα, Στέλιος Διονυσίου. Η Άννα Αργυρού μιλά στο iART για τη ζωή της, την καλλιτεχνική έμπνευση και για τα ανέκδοτα τραγούδια σε μουσική Μάριου Τόκα που βρίσκονται στο συρτάρι.

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Η αγάπη μου για τη μουσική υπήρχε πάντα. Έτσι αν και ακολούθησα άλλο δρόμο στη ζωή, βρήκα έναν τρόπο να υπάρχω σε αυτήν. Άρχισα λοιπόν να γράφω στίχους κρυφά και με δισταγμό. Κάποια στιγμή ζήτησα το τηλέφωνο του Τόκα από τη Minos. Κάποιος μου απάντησε ότι είναι απόρρητο. Την άλλη μέρα είπα ψέματα ότι τον ζήτω για συνέντευξη και μου έδωσαν τον αριθμό του. Μίλησα με μεγάλο τρακ μαζί του και ήμουν τυχερή γιατί έμενε κοντά μου και ήρθε αμέσως. Του άρεσαν οι στίχοι και μου είπε σίγουρα θα συνεργαστούμε. Έτσι ξεκίνησε το όνειρο.

Ποια η αφορμή για το πρώτο τραγούδι που γράψατε και ποιο είναι;

Η αφορμή για το πρώτο τραγούδι που έγραψα και έγινε γνωστή η ιδιότητα μου σαν συνθέτρια, ήταν όταν ένοιωσα την ανάγκη για το γάμο του γιου μου να γράψω ένα τραγούδι για τον πρώτο χορό του ζευγαριού που ήταν το «Τανγκό της Ζωής». Είχα συνθέσει και άλλα τραγούδια πριν, χωρίς να τα έχω παρουσιάσει.

Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα. Πείτε μας κάποιες λεπτομέρειες από τις στιγμές σας μαζί τους.

Στον κύκλο των συνεργατών του Τόκα ήμουν η μόνη γυναίκα και με πρόσεχαν όλοι ιδιαίτερα. Δεν μπορώ να απαριθμήσω στιγμές γιατί είναι πολλές.  Πάντα όταν πήγαινα να ακούσω τους τραγουδιστές που είχαν πει τραγούδια μου με ανέφεραν στο κοινό με τα καλύτερα λόγια. Ο Πάριος, ο Βοσκόπουλος, ο Μητροπάνος, που αφιέρωνε το «Κοιμήσου» στη γυναίκα του τη Βένια, το αγαπημένο της όπως έλεγε, ο Τερζής που παρουσιάσαμε μαζί το cd στη Θεσσαλονίκη.  Με τον Μάριο Τόκα ένα από τα πολλά που θυμάμαι είναι ότι όταν γράφαμε το «Χαμένο Όνειρο» που αργότερα ερμήνευσε η Κούκα είχε ανάψει το χωριάτικο φούρνο του στο Πικέρμι και έψησε στο ταψί το φαγητό για να το γιορτάσουμε. Αλλά έχω και άλλα πολλά με το Μάριο. Η δημιουργία ήταν ιεροτελεστία με πολύ μεράκι και ευαισθησία. Επίσης με την Αλέκα Κανελλίδου βρισκόμασταν συχνά.

Πότε να περιμένουμε τα τραγούδια που έχει γράψει μουσική ο Μάριος Τόκας; Γιατί παρέμειναν στο συρτάρι όλο αυτό το διάστημα;

Τα ανέκδοτα τραγούδια με τον Μάριο Τόκα είναι μεγάλη επιθυμία μου να εκδοθούν, όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Είναι ένα μεγάλο όνομα και χρειάζεται σεβασμός σε ότι άγγιξε. Να βρεθούν οι κατάλληλοι ερμηνευτές να εγκριθούν και από την οικογένεια του και εγώ από την πλευρά μου θα είμαι εκεί. Ίσως υπάρχουν και αλλά ανέκδοτα τραγούδια του, με στίχους άλλων συνεργατών του. Θέλει προσοχή στο πώς θα παρουσιαστούν. Ο Μάριος, θυμάμαι, δεν ήθελε στα CD του συμμετοχή άλλων συνθετών.

Τι σας εμπνέει;

Με εμπνέει το κάθε τι, μια ταινία κινηματογραφική, ο έρωτας, οι πολιτικές καταστάσεις. Το φεγγάρι, η θάλασσα, ο καιρός. Οι χαρακτήρες των ανθρώπων. Γενικά η ζωή.

Πως αποφασίσατε να κάνετε στροφή στην ερμηνεία τραγουδιών;

Εδώ τώρα τι να σας πω. Και εγώ η ίδια δεν το περίμενα. Άργησα πολύ. Αλλά όπως έγινε δύσκολη η δισκογραφία, γενικά, δεν μπορούσα να βρω μόνη μου τους κατάλληλους ερμηνευτές. Έτσι αποφάσισα να τα ερμηνεύσω μόνη μου, ίσως και επειδή ότι δημιουργώ το αγαπώ πολύ και πιστεύω ότι μπορώ να δείξω τη σωστή ερμηνεία.

Σας φόβισε η απόφαση να προχωρήσετε στην ερμηνεία των τραγουδιών σας;

Δίσταζα λίγο αλλά τόλμησα επειδή πιστεύω στην ποιότητα και το ήθος της δουλειάς μου. Έπρεπε να γίνει αυτό το CD. Ακόμη και μόνο για να μείνει αυτό το τανγκό που έχει ιστορία. Το «Τανγκό της ζωής» που το έγραψα για τον πρώτο χορό του ζευγαριού στο γάμο του γιου μου.

Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια;

Τώρα βρίσκομαι στην προώθηση του cd μου, που κατά γενική ομολογία είναι ένα πρωτότυπο cd στην αγορά. Ένα cd έκπληξη που έχει ήδη απήχηση. Χρειάζεται όμως περισσότερη δουλειά ως προς αυτό. Υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα. Για παράδειγμα να τα πουν και άλλοι καλλιτέχνες, να τα κάνουν γνωστά στις πίστες, επειδή εγώ είμαι ελάχιστα γνωστή σαν ερμηνεύτρια. Επίσης θέλω να δώσω και άλλα τραγούδια που έχω έτοιμα σε καλούς ερμηνευτές. Τραγούδια που αγγίζουν ψυχές. Είμαι “άρρωστη” με τα τραγούδια μου και ιδίως τα ερωτικά που θα ακολουθήσει ένα επόμενο cd μου.

Έχετε τραγουδήσει μπροστά σε κοινό; Ποια τα συναισθήματα;

Μπροστά σε κοινό έχω τραγουδήσει μόνο σε σχολικές εκδηλώσεις. Εκεί ήμουν πάντα πρωταγωνίστρια και όλοι με παρακολουθούσαν με συγκίνηση. Για μένα αυτό ήταν πολύ φυσικό. Θυμάμαι μάτια δακρυσμένα.

Με τι έχετε ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια;

Μικρή είχα ασχοληθεί με όλων των ειδών τις αγροτικές δουλειές παράλληλα με το σχολείο γιατί κατάγομαι από αγροτική οικογένεια. Και αυτό είναι μεγάλο σχολείο. Αργότερα έχοντας πτυχίο αρχιτεκτονικού σχεδίου εργάστηκα σε τεχνικό γραφείο. Μετά, δίπλα στο σύζυγο μου, ακολούθησα το χώρο της επιχείρησης και της δημιουργίας γενικά. Έχω διακοσμήσει, έχω ζωγραφίσει, ασχολούμαι με τη μουσική και έχω ταξιδέψει πολύ.

Πως βλέπετε τη μουσική βιομηχανία;

Μουσική βιομηχανία θα υπάρχει πάντα. Κέρδη δεν ξέρω αν υπάρχουν όπως παλιότερα.

Τι σας προσφέρει ο καλλιτεχνικός χώρος;

Ο καλλιτεχνικός χώρος με κάνει να ονειρεύομαι. Να υπάρχει «θα». Και αυτό είναι δύναμη, υγεία και ζωή.

Έχετε κάποιο αρνητικό περιστατικό από το χώρο;

Το αρνητικό είναι ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου σε αυτό το χώρο. Υπάρχουν και αρνητικά περιστατικά όταν δεν υπάρχει πια δισκογραφία λόγω κρίσης. Ακόμα και άριστες δουλειές μένουν στα αζήτητα. Προσωπικά πάντως και να με πίκραινε κάποιος δεν θα το έκανα θέμα. Αυτά συμβαίνουν. Με τη δουλειά και την αγάπη σου απαντάς στους άλλους.

Η ευαισθησία σας είναι πνοή δημιουργίας;

Σίγουρα η ευαισθησία βοηθάει στο να δημιουργήσεις. Λύνεσαι περισσότερο και η ευαισθησία έχει πολλές πλευρές. Δεν θα πει ότι είσαι αδύναμος μόνο, αλλά και δυνατός. Η μουσική μου δίνει τη δυνατότητα συναναστροφής ανθρώπων από τους οποίους διδάσκεσαι αλλά και διδάσκεις. Και αυτό είναι υπέροχο.

Τι σας γεμίζει στη ζωή;

Με γεμίζει η προσφορά και η συμπαράσταση. Το να δώσεις χαρά στους άλλους. Το να φανείς χρήσιμος εκεί που υπάρχει ανάγκη. Να νοιώθω καλά με τον εαυτό μου.