14520587_10154007004147336_1766984514389798411_n

Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο Σ. Φρόιντ, επιχείρησε μια σύνδεση της ψυχανάλυσης με την αρχαιολογία. Συγκεκριμένα παρομοίασε την ανθρώπινη ψυχή με χώρο υπό ανασκαφή, όπου οι πρωταρχικές μνήμες παραμένουν κρυμμένες στα παλαιότερα (και άρα βαθύτερα) στρώματα, ενώ οι πιο πρόσφατες βρίσκονται εγγύτερα στην επιφάνεια. Ο ψυχαναλυτής, ως άλλος αρχαιολόγος, οφείλει να ανασκάψει το παρελθόν για να ανασύρει στο πεδίο του συνειδητού τις λανθάνουσες μνήμες.

Έναν αιώνα αργότερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο επιστημών παραμένουν ανεξερεύνητες – παρά το γεγονός ότι έχουν κοινό πεδίο μελέτης το παρελθόν (η ψυχανάλυση σε ατομικό, η αρχαιολογία σε συλλογικό επίπεδο). Ο κύκλος σεμιναρίων, που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, επιχειρεί να αναδείξει τις σχέσεις αυτές και να διερευνήσει πώς το ένα πεδίο μπορεί να επηρεάσει το άλλο. Αρχαιολόγοι και ψυχαναλυτές θα συνδιαλέγονται πάνω σε κοινές θεματικές, με την βοήθεια συντονιστή και τη συμμετοχή του κοινού.

Πρώτη Διάλεξη Οκτωβρίου

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ | Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19.00

Σε αυτήν την εισαγωγική ενότητα θα σχολιαστούν οι αρχαιολογικές πρακτικές, που ενέπνευσαν το Φρόιντ, και οι ψυχαναλυτικές μεταφορές, που κρύβει ο αρχαιολογικός λόγος. Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα μεθοδολογίας, που είναι κοινά στην αρχαιολογία και την ψυχανάλυση.

Ομιλητές
Άρης Αναγνωστόπουλος, Κοινωνικός ανθρωπολόγος, Πανεπιστήμιο του Kent, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB)

Κώστας Ζερβός, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής

Συντονίστρια
Χρυσάνθη Παπαδοπούλου
Αρχαιολόγος, Υποδιευθύντρια Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής

Είσοδος ελεύθερη
Τα σεμινάρια είναι ανοικτά στο κοινό. Δεν γίνονται κρατήσεις.
Ώρα έναρξης: 19.00 (έναρξη προσέλευσης: 18.40)
Auditorium Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, 5ος όροφος