demian

Της Άννας Παχή

Ο Demian είναι νέος δημιουργός, επηρεασμένος από την industrial αισθητική. Παρουσιάζει την τρίτη του έκθεση με τίτλο «Η κοιλάδα με της κούκλες», στο Pop Up.

Χρησιμοποιώντας παλιές, παροπλισμένες κούκλες καταστημάτων, δημιουργεί ένα φουτουριστικό, συχνά εφιαλτικό και γκροτέσκο σύμπαν. Το ανθρώπινο σώμα, στην πλαστική του έκδοση, φωτίζεται από δεκάδες λαμπάκια, ενώ μέσα του μπορούμε να διακρίνουμε γρανάζια και βίδες, μηχανική έκφραση της βιολογίας μας.

damien1 (1)

Κάθε έργο είναι αυτόφωτο, κυριολεκτικά. Εκπέμπει ένα χαλαρό φως, δίνοντας σε κάποια από αυτά μια απόκοσμη αύρα. Πρόκειται για έργα ευφάνταστα, λειτουργικά, που το καθένα τους λέει μια ιστορία. Ο Demian δεν έχει σπουδάσει την τέχνη, όμως τη νιώθει και την εκφράζει με το δικό του ιδιαίτερο κι ευφάνταστο τρόπο, μέσα από μια έκθεση που παραπέμπει στο σινεμά, τη βιομηχανοποίηση, αλλά και τη διέξοδο που δίνει η φαντασία και η δημιουργικότητα.

Ο καλλιτέχνης μίλησε στο iArt για την τέχνη του, την έκθεση και τα μελλοντικά του σχέδια.

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πως έφτασες στην «Κοιλάδα με τις κούκλες»;

Σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κι εργάστηκα σε πλοία, σε οικοδομές, έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου. Πάντοτε όμως έφτιαχνα φωτιστικά και διάφορες κατασκευές για δική μου χρήση, ώσπου μια φίλη με παρότρυνε να το κάνω επαγγελματικά πια, να φτιάξω κι άλλα πράγματα, να κάνω μια έκθεση. Έτσι κι έγινε. Οι πρώτες δυο εκθέσεις μου δεν ήταν τόσο οργανωμένες, ούτε μεγάλης διάρκειας και τα έργα ήταν πιο ακατέργαστα. Αυτή τη φορά έδωσα μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες.

Δουλεύεις μόνο με τις κούκλες που βλέπουμε εδώ ή και άλλα υλικά;

Δουλεύω με ο,τιδήποτε μπορεί να βρω στο δρόμο, στο παζάρι της Ιεράς Οδού, ότι μπορώ να πάρω και να το μετατρέψω σε κάτι άλλο. Θα έλεγα πως ασχολούμαι με ότι μου εξάψει τη φαντασία. Για μια περίοδο μάζευα κούκλες, έτσι προέκυψαν τα έργα και αυτή η έκθεση. Στη συνέχεια θα ήθελα να ασχοληθώ με το έπιπλο. Να βρω παλιά, διαλυμένα έπιπλα και να φτιάξω κάτι καινούριο, που να έχει «περίεργες» χρήσεις.

damien1 (2)

Πόσο καιρό δούλευες την «Κοιλάδα με τις κούκλες»;

Γύρω στα δυο χρόνια, συνολικά. Δούλευα όποτε είχα ελεύθερο χρόνο, βράδια συνήθως. Μου αρέσει να δουλεύω βράδυ, άλλωστε χρησιμοποιώ φώτα και τη νύχτα οι σκιές «παίζουν» καλύτερα. Ο τίτλος προέκυψε όταν έφτιαξα το 80% των  έργων περίπου, πριν αποφασίσω καν για το χώρο, την ημερομηνία της έκθεσης. Συνειδητοποίησα πως τα περισσότερα έργα ήταν κούκλες  και μου ήρθε στο μυαλό ένα heavy metal  τραγούδι, το  Valley of the dolls. Νομίζω πως «κόλλησε» πολύ καλά. Προσπαθώ να φτιάχνω πράγματα που μου αρέσουν, που με εκφράζουν, όχι απαραίτητα κάτι που να αρέσει σε άλλους. Αν συμβεί αυτό, ακόμη καλύτερα βέβαια.

Έχεις επιρροές από την industrial αισθητική, σε αυτήν την έκθεση τουλάχιστον.

Είμαι μηχανολόγος, μου αρέσουν οι industrial χώροι. Έχω δουλέψει πολύ σε μηχανουργεία, σε πλοία και μου άρεσε τόσο η επαφή με το μέταλλο όσο και ο χώρος γενικότερα. Θα ήθελα πολύ να φτιάξω ένα μέρος μόνο με δικά μου έργα, κυρίως σωλήνες, γρανάζια, μπλε και κόκκινο φως. Κανονικά δε θα έπρεπε να μας αρέσουν τα εργοστάσια, μας αρέσουν όμως. Όλα μου τα έργα έχουν χαλαρό φως και μια χρηστικότητα. Για αυτό θα ήθελα  να ασχοληθώ με τη διακόσμηση σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων, χρησιμοποιώντας τη δική μου αισθητική. Γενικά όμως, τα ερεθίσματα είναι πολλά και κάποια στιγμή βγαίνουν μόνα τους.

Συνδυάζεις το πρακτικό με  την καλλιτεχνική αισθητική. Είναι δύσκολο.

Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του. Αρχικά με τα φώτα, με τα λαμπάκια αλλά σιγά – σιγά μαθαίνεις. Πειραματίστηκα αρκετά για να βγει το κάθε έργο όπως το θέλω, να φωτίζει έτσι όπως το σκέφτηκα, να μην υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα. Τα άφηνα ανοιχτά για μέρες  μέχρι να σιγουρευτώ πως όλα είναι εντάξει.

Βλέπω αρκετές επιρροές και από το σινεμά.

Μου αρέσει ο κινηματογράφος. Έργα επιστημονικής φαντασίας, θρίλερ. Μου αρέσει πολύ ο Γκίγκερ ο γλύπτης και ζωγράφος που κάνει συνήθως σκοτεινά έργα, κι έχει σχεδιάσει τα Alien, έχω επηρεαστεί από την αισθητική του. Υπάρχουν στοιχεία του Terminator, του Metropolis, του Eraserhead. Ένα άλλο έργο, το Embola,  το εμπνεύστηκα την εποχή που ο ιός ήταν σε έξαρση, έφτιαξα το σχήμα του σε σωλήνα. Σε αρκετά έργα υπάρχει το γκροτέσκο, η ασχήμια που σε μεγάλο βαθμό έχουμε συνηθίσει.

damien1 (3)

Έχεις δει ανταπόκριση από το κοινό;

Η έκθεση πάει πολύ καλά. Είναι δύσκολη εποχή για αγορές, αν όμως γίνει περισσότερο γνωστή, σε κόσμο της συγκεκριμένης αισθητικής,  πιστεύω πως θα πάει ακόμη καλύτερα. Η έκθεση αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με όσα μου έχουν πει, να παρουσιαστεί στο Βερολίνο. Η Αθήνα είναι λίγο πίσω σε αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε «εναλλακτική μορφή τέχνης». Νομίζω πως σαν κοινωνία είμαστε λίγο συντηρητικοί, κρατάμε λίγο την Ανατολή. Πιστεύω όμως πως γίνονται κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι διέξοδος η Τέχνη;

Ναι και σοβαρή μάλιστα. Σε προσωπικό επίπεδο, με βοήθησε να αποφύγω την κατάθλιψη όταν έμεινα χωρίς δουλειά. Όταν είσαι αναγκασμένος να μένεις σπίτι επειδή δε μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο, αν δεν απασχολήσεις το μυαλό σου με κάτι, να ξεφύγεις κάπως, θα πάθεις κατάθλιψη. Προσωπικά διοχέτευσα αυτήν την ανάγκη στα έργα μου.

Μέχρι πότε θα διαρκέσει η έκθεση;

Μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ίσως παραταθεί μέχρι και την άλλη εβδομάδα. Θα δούμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Έχω ήδη έτοιμα κάποια έργα, μερικά σε παρόμοιο στυλ, άλλα τελείως διαφορετικά.  Θα ήθελα να κάνω άλλη μια  έκθεση, ίσως σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες. Να γνωρίσω και να γνωριστώ με περισσότερο κόσμο.

INFO

Pop Up @ Thission Lofts, Οδός Πειραιώς 123, Κάτω Πετράλωνα, 11854, Αθήνα

Διάρκεια Έκθεσης: 19 – 31 Μαΐου 2016 (ώρες επισκέψεων: 12:00-15:00 , 18:00-21:00)