Γνώρισα την Ειρήνη Γκόγκουα ως εικαστικό και μάλιστα από τους πιο ενδιαφέροντες.

Όταν το πρώτο της βιβλίο – και μάλιστα θεατρικό – ‘Ο Τροχ(φ)ός του Χρόνου’ έφτασε στα χέρια μου ήμουν σίγουρη πως θα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρον. Δεν έπεσα έξω.

Φίλος ή εχθρός, σύντροφος ή αντίπαλος, δυνάστης ή σύμμαχος, ο χρόνος έχει πολλά πρόσωπα και εκφάνσεις. Στις μέρες μας, είναι κυνηγός. Κυνηγά εμάς. Το μεγαλύτερο παράπονο του σύγχρονου ανθρώπου είναι πως ‘δεν έχει χρόνο’. Είναι έτσι όμως;

Η συγγραφέας καταπιάνεται με όλες τις πτυχές του χρόνου. Μιλά για την σημασία του, για το πως τον προσλαμβάνουμε, πόσο μας καταπιέζει. Ταυτόχρονα μιλά και για τον άνθρωπο του σήμερα, πως αναλώνεται στο κυνήγι μιας άπιαστης ευτυχίας και δεν μπορεί να δει πόσο εύκολο είναι να την κατακτήσει, φτάνει να ‘βγει λίγο από το κουτί του’. Αυτή είναι η αίσθηση που είχα διαβάζοντας το έργο.

Ο χρόνος από μόνος του, δεν κάνει τίποτα. Απλά υπάρχει κι εμείς τον μετράμε. Το πως τον χρησιμοποιούμε και τον αντιμετωπίζουμε, είναι δική μας ευθύνη, όχι δική του. Δεν μπορούμε να του καταλογίζουμε τίποτα.

Βρήκα πολλά σημεία του εαυτού  και της ζωής μου στον ‘Ο Τροχ(φ)ό του Χρόνου’. Μέσα στις σελίδες του βρήκα επίσης γνωστά μου πρόσωπα και συμπεριφορές. Κυρίως όμως, ένιωσα. Άγχος, βιασύνη, πίεση αλλά και όνειρο, επανάσταση και γαλήνη.

Η ζωή είναι δική μας να την ζήσουμε όπως θέλουμε. Όλα είναι – τελικά – θέμα επιλογών. Κι όπως περιγράφεται και στο βιβλίο, «Υπάρχει μια γνώση εκεί έξω που σαν την αναζητήσεις και τη βρεις, θα αλλάξει όλο σου το είναι. Η γνώση της αλήθειας».

‘Ο Τροχ(φ)ός του Χρόνου’ είναι ένα απλό βιβλίο και για αυτό ουσιαστικό. Κρύβει μέσα του πολλά, πάρα πολλά και σας περιμένει να τα ανακαλύψετε, μαζί με τη δική σας αλήθεια.

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Παπαζήση’

Η παρουσίαση του βιβλίου ‘Ο Τροχ(φ)ό του Χρόνου’ θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου στον Ιανό.