fiotakis (2)

Της Μαρίας Καστρινάκη

Φωνή μεστή, λαϊκή, με καθαρή χροιά που παραπέμπει σε καλλιτέχνες παλαιότερων χρόνων, ο Κώστας Φιωτάκης παρουσιάζει μέσω του iART το νέο του τραγούδι “Καλωσόρισες ξανά”. Πάθος του το καλό τραγούδι και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, οτιδήποτε τον προσβάλλει σαν άκουσμα, το αποφεύγει…

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Αρχικά, σε πολύ μικρή ηλικία, ασχολήθηκα με τη μουσική μαθαίνοντας να παίζω κρητική λύρα! Αργότερα και πιάνο! Τελικά όμως τίποτα από αυτά δεν με κράτησε στη μουσική όσο το τραγούδι! Κάθε που τραγουδούσα ένιωθα ελεύθερος, όπως γίνεται και τώρα! Γενικά με τη μουσική ταξιδεύουμε, δραπετεύουμε…κι εγώ περισσότερο με το τραγούδι!

Είσαι χρόνια στο χώρο; Νιώθεις ότι έχεις δικαιωθεί με βάση τη μέχρι τώρα πορεία σου;

Στο χώρο, επαγγελματικά, είμαι ακριβώς 20 χρόνια, από το 1996 και δισκογραφικά από το 2005. Όλα αυτά τα χρόνια έχω καταφέρει να αποκτήσω την αγάπη και τον σεβασμό από τον κόσμο που με ακούει αλλά και από τους συναδέλφους. Νιώθω όμως ότι θέλω και έχω να δώσω πολλά στο χώρο του τραγουδιού και θα κάνω το καλύτερο δυνατό γι αυτό!

Ζεις μόνιμα στα Χανιά. Πως και δεν ασχολήθηκες με την κρητική μουσική και έπιασες τα λαϊκά μονοπάτια;

Όπως είπα και πριν, πρωτοασχολήθηκα με την λύρα. Μάλιστα ένας τραγουδιστής που μου άρεσε και μου αρέσει να τραγουδώ, είναι ο Νίκος Ξυλούρης. Στη συνεχεία όμως “ανακάλυψα” κι άλλους τραγουδιστές του λαϊκού κι έντεχνου ρεπερτορίου όπως οι Πουλόπουλος, Πάριος, Μητροπάνος, Νταλάρας, αφοί Κατσιμίχα κ.α. Κι έτσι με τράβηξε περισσότερο το λαϊκό ρεπερτόριο… σεβόμενος πάντα την παράδοση!

Ποια είναι τα μουσικά ακούσματα που σε έχουν επηρεάσει;

Ακούω τα πάντα! Από κλασική μουσική μέχρι ροκ, κι από παραδοσιακά μέχρι λαϊκά και ρεμπέτικα. Γενικά μ’ αρέσει η ΚΑΛΗ μουσική και ότι ακουμπά την ψυχή μου! Οτιδήποτε με προσβάλει σαν άκουσμα ,το αποφεύγω..

Είσαι οικογενειάρχης. Πως συνδυάζεται η νύχτα και η οικογένεια ταυτόχρονα;

Νιώθω πολύ τυχερός, ευλογημένος θα έλεγα, που έχω μια πανέμορφη οικογένεια η οποία με στηρίζει σε κάθε μου βήμα και μου δίνει τεράστια δύναμη να κάνω ότι καλύτερο μπορώ! Φυσικά και συνδυάζεται αρκεί να υπάρχει σεβασμός, αγάπη και… αυτοέλεγχος! Κι όχι μόνο συνδυάζεται αλλά βοηθάει κιόλας, λόγω περίσσιων συναισθημάτων!

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Τα επόμενα καλλιτεχνικά μου σχέδια αφορούν τη διαφήμιση, με ότι αυτό συνεπάγεται όπως συνεντεύξεις, παρουσιάσεις κ.α. του νέου μου τραγουδιού “ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΞΑΝΑ” που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες!

Εμφανίζεσαι κάπου αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό βρίσκομαι Κρήτη κάνοντας μεμονωμένες εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά του νησιού.

Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς;

Φυσικά και θαυμάζω πολλούς με τους οποίους θα ‘θελα να συνεργαστώ, και συνθέτες και τραγουδιστές. Ενδεικτικά θα αναφέρω από δημιουργούς τους Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνο Μικρούτσικο, Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Χατζή, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη και από τραγουδιστές τους Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Κώστα Μακεδόνα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αντώνη Ρέμο, Γιάννη Πλούταρχο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Πέγκυ Ζήνα κ.ά.

Η κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στο χώρο σας;

Φυσικά και έχει δημιουργήσει προβλήματα στο χώρο, όπως και σε όλες τις δουλειές! Μειωμένες μέρες εμφανίσεων, μειωμένες αμοιβές, περικοπές ακόμα και στο πλήθος ατόμων ορχήστρας (λιγότερα όργανα)! Ο κόσμος θέλει να βγει, να διασκεδάσει, να ξεχαστεί, να ξεφύγει λίγο απ την καθημερινότητα κι απ’ τα προβλήματα αλλά… και αυτοί που καταφέρνουν να το κάνουν, με 1-2 ποτάκια είναι καλυμμένοι.

Κάποιος που δεν έχει “πλάτες” και “βύσμα” στο χώρο μπορεί να γίνει γνωστός;

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία… Χρειάζεται το σωστό timing και οι σωστές γνωριμίες οι οποίες θα σε στηρίξουν. Επίσης χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά!

Πες μου μια λέξη που σε χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο.

Ανεκτικός… αλλά και ασυμβίβαστος!

Μίλησέ μας για το νέο σου τραγούδι “Καλωσόρισες ξανά”.

Το νέο τραγούδι με τίτλο “Καλωσόρισες ξανά” υπογράφει σε μουσική ο Γιάννης Μαγγελάκης και τους στίχους ο Χρήστος Αναστασίου. Το βίντεο κλιπ σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γναφάκης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά που έπαιξαν στο βίντεο αλλά και τους γονείς τους! Επίσης τον Νικό Βλαμάκη για την παραχώρηση της ιστορικής Πόρσε, καθώς και όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί. Όλοι το έκαναν με αγάπη, κι αυτό φαίνεται!