Ο σημαντικός εικαστικός Λεωνίδας Καμπανάκης, έκανε πράξη το όραμά του για έναν χώρο τέχνης στην Κέα και μίλησε στο iart.gr για αυτόν, την τέχνη και το πάθος που χρειαζόμαστε.

-Μίλησε μας για το LK Art Foundation. Πως αποφάσισες να φτιάξεις έναν χώρο τέχνης; Γιατί; Γιατί στην Κέα;

Ξεκίνησα το’ Ίδρυμα Τεχνών Λεωνίδας Καμπανάκης’, επειδή, όταν άρχισα να ζωγραφίζω και εγώ, προσπαθούσα να δείξω τα έργα μου σε γκαλερί και χώρους τέχνης που δε με δέχονταν εύκολα. Έπρεπε να έχω βιογραφικό, έπρεπε να έχω πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό μου και πολλές άλλες ήταν οι δικαιολογίες που άκουγα. Για τους παραπάνω λόγους αποφάσισα να κάνω ένα χώρο που να μπορεί να βοηθήσει όλους τους εικαστικούς, αρχάριους και μη, με μόνο κριτήριο το ΠΑΘΟΣ ΤΟΥΣ.

Ο χώρος βρίσκεται στην Κέα, γιατί, κάθε καλοκαίρι όταν πήγαινα για διακοπές είχα τρομερή έμπνευση. Μιλώντας και με άλλους καλλιτέχνες που ζουν ή κάνουν διακοπές εκεί, συνειδητοποίησα ότι γενικά το νησί είναι μια έμπνευση κι έχει μία δύναμη, μια καλλιτεχνική διάθεση να το πω έτσι. Ήταν λοιπόν για μένα μονόδρομος να το κάνω εδώ, στην Κέα / Τζια. Ένας επιπλέον λόγος βέβαια ήταν και το γεγονός ότι στο νησί δεν υπάρχουν πολλές αίθουσες για παρουσίαση καλλιτεχνών και υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο.

-Πόσο δύσκολη ήταν η πραγματοποίηση αυτού του οράματος; Αντιμετώπισες εμπόδια και ποιά; Εάν ναι, πως τα ξεπέρασες;

Οι δυσκολίες ήταν καθαρά πρακτικές γιατί το κτίριο είναι του 1800! Ανακαινίστηκε από την οικογένειά μου τη δεκαετία του ‘80 περίπου και ολοκληρώθηκε από μένα τώρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι μόνο να πάρω ρεύμα μού πήρε δύο χρόνια! Κατά τ’ άλλα δεν υπήρξαν άλλες δυσκολίες στην λειτουργία του.

-Πως υποδέχτηκε το νησί αυτόν τον χώρο; Πως το περιβάλλον σου;

Τόσο η σύζυγός μου όσο και τα παιδιά μου με ενθάρρυναν, το ίδιο και οι φίλοι μου αλλά και ο τόπος – οι τοπικοί παράγοντες εδώ με αγκάλιασαν με πολλή θέρμη και με πολύ ενθουσιασμό. Ιδιαίτερα η δήμαρχος του νησιού κ. Ρένα Βελισσαροπούλου που είναι ιδιαίτερα φιλότεχνη. Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι όλοι επισκέπτονται κάθε νέα έκθεση του ιδρύματος αλλά και σε καθημερινή βάση με μεγάλη χαρά.

-Ας περάσουμε στην ομαδική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο. Ποιό ήταν το έναυσμα; Τι κρύβει ο τίτλος; Τι προσφέρει στον θεατή;

Η έκθεση του Αυγούστου δεν είναι η πρώτη ομαδική, είναι όμως από τις πιο σημαντικές και από τις πιο πολυπληθείς σε συμμετοχή. Μέχρι τώρα το Ίδρυμα Τεχνών Λεωνίδας Καμπανάκης / LK art foundation έχει φιλοξενήσει δύο ομαδικές  εκθέσεις και μια ατομική δίκη μου.

H oμαδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί την 1η Αυγούστου είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει τον τίτλο KEA ISLAND: The ROAR of ART, δηλαδή ΚΕΑ: Ο βρυχηθμός της Τέχνης.

Η Τέχνη μπορεί να βρυχάται ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες γιατί οι εικαστικοί δεν παύουν να δημιουργούν. Είναι σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού και γνωστού διοργανωτή εκθέσεων κ. Δημήτρη Λαζάρου. Για τα θέματα των έργων και τις εμπνεύσεις ουσιαστικά των συμμετεχόντων εικαστικών σας προκαλώ και προσκαλώ να τα δείτε από μόνοι σας, επισκεπτόμενοι την αίθουσα Του Ιδρύματος Τεχνών Λεωνίδας Καμπανάκης.

-Στην έκθεση συμμετέχουν 29 εικαστικοί. Ήταν δύσκολο να τους πείσεις; Πως κατάφερες να συντονιστούν;

Όπως ανέφερα στην προηγούμενη ερώτησή σας, για τη συγκέντρωση και την επιμέλεια της έκθεσης δεν δυσκολεύτηκα καθόλου, ούτε αγχώθηκα, γιατί συνεργάστηκα με έναν από τους καλύτερους διοργανωτές εκθέσεων τον κύριο Δημήτρη Λαζάρου. Εκείνος επιμελήθηκε τα πάντα και τον ευχαριστώ πολύ.

Τι θα ήθελες να «δει» το κοινό μέσα από αυτήν την έκθεση;

Να «δει» έργα με ποιότητα και εμπνεύσεις σε δημιουργίες που θα προκαλέσουν θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία τόσο για την Τέχνη, όσο και για τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

-Τι να περιμένουμε από το LK Art Foundation στο μέλλον; Θα φιλοξενεί αποκλειστικά εικαστικούς ή θα είναι «ανοιχτό» και σε άλλες μορφές τέχνης;

Από το Ίδρυμα Τεχνών Λεωνίδας Καμπανάκης έχετε να περιμένετε πολλά!  Όχι μόνο εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και φωτογραφίας γλυπτικής, χειροτεχνίας, αγγειοπλαστικής. Ευελπιστώ του χρόνου να έχουμε παρουσιάσεις βιβλίων, ίσως κάποιες θεατρικές βραδιές και επιπλέον ο χώρος θα διατίθεται για άλλες μορφές τέχνης όπως την τέχνη του κρασιού και την τέχνη του αρώματος.

Έχεις πει – και νομίζω πως έχεις δώσει τον καλύτερο ορισμό της τέχνης που έχω ακούσει – «Εάν τραβήξεις μια γραμμή σε ένα λευκό χαρτί και αυτό σε εκφράζει έχεις κάνει Ζωγραφική… τώρα εάν αυτή η γραμμή τυγχάνει να εκφράζει και εμένα τότε έχεις κάνει τέχνη!!!». Πως ασχολήθηκες με τη ζωγραφική; Τι σου προσέφερε; Τι πιστεύεις (ή θα ήθελες) να προσφέρεις εσύ στην τέχνη σου;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με την τέχνη είτε βλέποντας τέχνη, είτε ζωγραφίζοντας και πάντα έλεγα ότι πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε και όχι απλά να κοιτάμε. Αυτό με έκανε να μπορώ να αποτυπώνω τα συναισθήματά μου από πολύ μικρός πάνω στον καμβά με ακουαρέλες και μετά με ακρυλικά και κάρβουνα και ό,τι άλλο υλικό μπορούσα να βρω. Σε τελική ανάλυση η τέχνη μου προσφέρει ηρεμία και εγώ της προσφέρω το πάθος μου!

-Ετοιμάζεις κάτι καινούριο δικό σου ή έχεις δώσει όλη σου -προς το παρόν τουλάχιστον – την προσοχή σου αποκλειστικά στο LK Art Foundation;

Πάντα ετοιμάζω κάτι καινούργιο, πάντα υπάρχει χρόνος για δημιουργία για να παρουσιάσω μια ακόμη ατομική μου έκθεση στον Ίδρυμα Τεχνών που δημιούργησα.

-Ζούμε δύσκολες εποχές εδώ και πολύ καιρό. Πως πιστεύεις πως μπορεί η τέχνη να μας βοηθήσει;

Όπως το είπες, όντως ζούμε σε δύσκολες εποχές και νομίζω ότι η Τέχνη μπορεί να μας κάνει και να εκφραστούμε αλλά και να δούμε την έμπνευση που είχε κάποιος! Αυτό μας δίνει πάντα δύναμη και ελπίδα για κάτι νέο, κάτι όμορφο και μοναδικό!

Πληροφορίες για την έκθεση KEA ISLAND: The ROAR of ART εδώ.