mercedes

Της Άννας Παχή

Με την ευκαιρία της επίσκεψης και της συμμετοχής της στην παράσταση !ESO ES! που θα παρουσιαστεί στις 28 και 29 Μαΐου στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα, η σημαντική τραγουδίστρια του φλαμένκο Mercedes Cortes, μιλά στο iART.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του φλαμένκο και πως ξεκινήσατε να το τραγουδάτε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ημερομηνίες πολύ συγκεκριμένες για το που και πότε ξεκίνησε το φλαμένκο. Πολλά τραγούδια, χοροί κτλ προέρχονται απ την ισπανική παράδοση, με τον τρόπο που τη διέδιδε ο τσιγγάνικος λαός της Ανδαλουσίας.

Προέρχομαι από τσιγγάνικη οικογένεια και ακούγαμε φλαμένκο όλη μέρα. Τραγουδώ από πάντα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά στα 20 μου χρόνια αν και ήταν δύσκολο γιατί κανένας στην οικογένεια μου δεν ήταν επαγγελματίας μουσικός.

mercedes (1)Το φλαμένκο είναι συνώνυμο σχεδόν του πάθους. Γιατί, νομίζετε; Τι βρίσκει το κοινό σε αυτές τις τόσο έντονες μελωδίες;

Το φλαμένκο είναι πολύ ενστικτώδες, είναι η μουσική του λαού που δούλευε στα χωράφια, στα ορυχεία, στα σιδηρουργεία και ο οποίος όταν σταματούσε να δουλεύει, ήθελε να διασκεδάσει. Είναι μουσική του δρόμου και γι αυτό αρέσει σε όλο τον κόσμο.

Πολλές χώρες βιώνουν έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αυτήν την εποχή. Πόσο μπορεί να βοηθήσει η μουσική, το τραγούδι και η τέχνη γενικότερα για να πάρουμε μια «ανάσα»;

Υπάρχουν γύρω μας προβλήματα και δυστυχώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν να βρίσκουν λύσεις. Αν δεις ένα θεατρικό έργο, μια συναυλία, μια ταινία, ένα μουσείο… εκείνη τη στιγμή το μυαλό σου ψυχαγωγείται και αυτό είναι που έχουμε ανάγκη.

Σύντομα θα βρίσκεστε στην Ελλάδα. Μιλήστε μας για την επίσκεψή σας αυτή, καθώς και την παράσταση στην οποία θα συμμετέχετε.

Μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά να μοιραστώ το τραγούδι μου με φίλους, με ανθρώπους αφοσιωμένους στο φλαμένκο εκεί και να μπορέσω να ευχαριστήσω τον κόσμο.

Έχετε επισκεφθεί τη χώρα μας ξανά. Πιστεύετε πως οι Έλληνες μπορούν να ταυτιστούν με το φλαμένκο;

Αυτό είναι ωραίο με το φλαμένκο, ότι σε κερδίζει ανεξαρτήτως εθνικότητας

Είστε καλλιτέχνης με σημαντική πορεία, «ταγμένη» στο φλαμένκο. Θα θέλατε να δοκιμαστείτε σε κάποιο άλλο είδος;

Μου αρέσουν διάφορα είδη μουσικής και δε θα με πείραζε να δοκιμάσω και σε άλλα είδη αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που με γεμίζει περισσότερο και αυτό που αισθάνομαι περισσότερο είναι το φλαμένκο.

INFO

!ESO ES!

28/29 Μαϊου 2016

Ώρα έναρξης 21:00

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ 14Η ΜΕΡΑ (Καλλιρόης 10, Αθήνα)

Tραγούδι:  Mercedes Cortes

Kιθάρα, σύνθεση: Πάνος Καρτίμπελης

Hλ.μπάσο, σύνθεση: Παναγιώτης Μπουραζάνης

Kρουστά, σύνθεση: Γιάννης Παπαγιαννούλης

Xορογραφίες: Ηλέκτρα Χρυσάνθου

Palmas: Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Κατερίνα Γκέσιου

Χορεύουν:

28/5

Ελένη Βλαχοπούλου, Τόλια Ζησιμοπούλου, Μαρία Καραβασίλη, Δέσποινα Καραγεώργου, Ντίνα Κεσσέ, Ειρήνη Κλημοπούλου, Πηνελόπη Κόκκινου, Βάνα Μαλοκίνη, Γεωργία Σαραμαντά, Φρόσω Τουρνά, Ισιδώρα Φίλη, Ηλέκτρα Χρυσάνθου

29/5

Βανέσσα Βάνα Καζαντζιάν, Ελένη Βλαχοπούλου, Νατάσα Γεωργοπούλου, Κατερίνα Γκέσιου, Τόλια Ζησιμοπούλου, Δέσποινα Καραγεώργου, Ντίνα Κεσσέ, Πηνελόπη Κόκκινου, Αγγελική Κουρή, Βάνα Μαλοκίνη, Γεωργία Σαραμαντά, Ισιδώρα Φίλη, Ηλέκτρα Χρυσάνθου

Φώτα: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθός φωτιστή: Αλεξάνδρα Τσουκαλά

Ήχος: Θάνος Μπίκος

Γραφιστική επιμέλεια: Beatthewhites

Παραγωγή: Re-Define productions

Είσοδος: 12€

Προπώληση στο Studio Taconeo (Πειραιώς 169, Αθήνα)

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 6:00 – 10:30μμ,

Τετάρτη, Παρασκευή 11:00πμ – 10:30μμ

www.taconeo.gr