ventouratos (1)

Της Άννας Παχή

Ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Βεντουράτος, μιλά στο iART για τη μεγάλη συναυλία “Τα καλύτερά μας χρόνια», που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων, στις 8 Σεπτεμβρίου, τις εκπλήξεις που μας περιμένουν και για τη σημασία του αυθορμητισμού στη μουστική.

Ποιά ήταν η αφορμή για να “στηθεί” αυτή η συναυλία;

Το χειμώνα που μας πέρασε η Chronos Art Productions οργάνωσε με επιτυχία τα Vinyl Attack Generations Party, μια πρωτότυπη ιδέα του Γιώργου Κοσμίδη, παραγωγού και γενικού διευθυντή της εταιρείας. Τα party αυτά ήταν αφιερωμένα στα 60’s-70’s-80’s-90’s και η πρωτοτυπία τους ήταν η κοινή συμμετοχή νέων τραγουδιστών, χορευτών, DJ’s και Guest Stars της εποχής.
Μέσα σε αυτή την ιδέα εντάχθηκα και εγώ με ενθουσιασμό συμβάλλοντας στη δημιουργική διαδικασία της διοργάνωσης. Αυτό ήταν η αφορμή για να γεννηθεί η ιδέα για την καινούρια παραγωγή “Τα καλύτερα μας Χρόνια” στις 8 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων.

Πως αντέδρασαν οι καλλιτέχνες όταν τους έγινε η πρόσκληση;

Μ’ ένα χαμόγελο στην αρχή, ένα «μωρέ λες;» στη συνέχεια και μετά όλοι γίναν μια παρέα…

Τι θα δούμε στο Θέατρο Βράχων;

Θα είναι μια βουτιά στις αναμνήσεις με τη χρήση σύγχρονων μέσων και τις σημερινές δυνατότητες! Οι θρύλοι της Ποπ Ελληνικής μουσικής θα ανέβουν στη σκηνή, να ερμηνεύσουν τραγούδια που δεν σταμάτησαν ποτέ να ακούγονται κι έχουν χαραχτεί μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας. Φανταστείτε ότι για πρώτη φορά θα βρεθούν μαζί στην ίδια σκηνή, ο Δάκης, η Ελπίδα, ο Πασχάλης, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Λάκης Τζορντανέλλι και ο Robert Williams, για να τραγουδήσουν τις επιτυχίες τους. Όμως ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία αυτής της συναυλίας, είναι η εμπλοκή στην υπόθεση και της ομάδας Vinyl Attack! Μια ομάδα νεαρών, σημερινών τραγουδιστών και χορευτών, που θα γεμίσουν τη σκηνή με φώτα, ρυθμό και τον νεανικό παλμό τους, παρουσιάζοντας εκείνες τις εποχές μέσα από τη δική τους σημερινή αίσθηση κι αυτό είναι και το θαύμα αυτής της ιδέας… Από την πλευρά μου εκτός από την παρουσίαση της συναυλίας θα τραγουδήσω και δικά μου τραγούδια από την δεκαετία ’90. Επίσης, σαν έκπληξη που ταιριάζει με τις αναμνήσεις της παράστασης, θα ερμηνεύσω για πρώτη φορά όλο το τραγούδι της του σήματος τίτλων της εκπομπής του Alpha “Πάμε πακέτο” που έχω γράψει και ακούγεται με τη φωνή μου περισσότερο από μια δεκαετία, σφραγίζοντας τα συναισθήματα αυτής της εκπομπής “τηλεοπτικό φαινόμενο”…

ventouratosΠοιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στη διοργάνωση της συναυλίας;

Κατά τη γνώμη μου ήταν τρεις… Η πρώτη, το να φέρουμε αυτούς τους καλλιτέχνες μαζί χωρίς να ισοπεδώσουμε τη μοναδικότητα και την αξία τους, σεβόμενοι την ιστορία τους. Η δεύτερη, ήταν η καλοκαιρινή περίοδος που μεσολαβούσε πριν την συναυλία. Όπως ξέρετε, ειδικά στην Ελλάδα σταματάνε όλες οι δραστηριότητές και πρέπει να πληροφορήσεις έναν κόσμο που συνεχώς μετακινείται. Η τρίτη δυσκολία ήταν ο εαυτός μας, επειδή έπρεπε να δουλεύουμε σκληρά μέσα στο κατακαλόκαιρο και πιστέψτε με, αυτή ήταν και η μεγαλύτερη…

Θεωρείτε πως θα ανταποκριθεί το κοινό και γιατί;

Το κοινό ήδη ανταποκρίνεται με μεγάλο ενθουσιασμό και είναι λογικό. Η συνάντηση αυτών των καλλιτεχνών πάνω στην ίδια σκηνή δεν είχε συμβεί ποτέ! Άρα μοιάζει απίθανο να ξανασυμβεί… Ποιος θα μπορούσε να αγνοήσει μια τέτοια ευκαιρία να ζήσει τέτοιες στιγμές;  Ένα τέτοιο αφιέρωμα; Η μόνη περίπτωση να μην ανταποκρινόταν το κοινό θα ήταν να μην μάθει ότι συμβαίνει. Καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες ενημέρωσης του κόσμου και σ’ αυτό μας βοήθησαν ιδιαίτερα οι Χορηγοί επικοινωνίας μας, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, κυρία Άντζυ Νομικού, αλλά και ο προσωπικός μου συνεργάτης, επιχειρηματίας Νίκος Φώτης που πιστεύει πολύ στις καλλιτεχνικές μου επιλογές.

Η συναυλία έχει τίτλο “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Τι είχαν αυτά τα χρόνια που λείπει σήμερα;

Αυθορμητισμό! Σήμερα ο σκοπός ενός τραγουδιού είναι η επιτυχία, η διασημότητα, τα χρήματα. Πρώτα σχεδιάζεις τι θέλεις να πετύχεις και μετά γράφεις το τραγούδι. Τα ραδιόφωνα παίζουν προγράμματα και τραγούδια κατευθυνόμενα από εταιρίες marketing. Παλιά τα τραγούδια γραφόντουσαν γιατί κάποιος ένοιωθε κάτι και ήθελε να το μοιραστεί με τον κόσμο. Φλέρταραν με τα τραγούδια τους! Και γνωρίζω καλά τι λέω, γιατί ανήκω στη γενιά της «Χαραμάδας»… Έζησα το τέλος του βινυλίου, έχω εξοικειωθεί με την ψηφιακή εποχή σε όλο της το μεγαλείο, κι αυτό είναι μεγάλη τύχη! Έχω βάλει πολύ αυθορμητισμό και συναίσθημα μέσα στο computer μου. “Τα καλύτερα μας χρόνια” ας έρθουν τώρα! Στο χέρι μας είναι να γίνουν!