metaxas (3)

Της Πέννυς Κροντηρά

Λένε ότι μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις! Ναι ο Όθωνας Μεταξάς μπορεί να έχει ένα όμορφο παρουσιαστικό αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ανθρώπου το παρουσιαστικό γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό λόγω της ιδιαίτερης προσωπικότητας και της πολυτάλαντης υπόστασής του. Ηθοποιός, μουσικός που αυτό το διάστημα τον απολαμβάνουμε στην τηλεόραση στο show “Your face sounds familiar” και μας εκπλήσσει με τις ακριβείς μιμητικές του ικανότητες.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την τέχνη της υποκριτικής;

Επηρεασμένος από τον κινηματογράφο κυρίως, γιατί με το θέατρο δεν είχα επαφή. Η οικογένειά μου δεν ήταν θεατρόφιλη και δεν πήγαινα σε παραστάσεις, οπότε δεν είχα θεατρικές προσλαμβάνουσες. Σίγουρα η ανάγκη και τα κριτήρια επιλογής έχουν διαφοροποιηθεί από όταν ήμουν δεκαοχτώ χρονών. Τότε πέρα της ανάγκης για έκφραση μπορεί να υπήρχε η γοητεία της λάμψης και της έκθεσης που σε μετατρέπει σε αντικείμενο θαυμασμού. Με τα χρόνια έχουν αλλάξει αυτά και έχω επικεντρωθεί στην ουσία και το κουκούτσι αυτής της δουλειάς που είναι το να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και να εκφράζεσαι, λειτουργεί ως μία προσωπική διέξοδος, σαν «ψυχανάλυση» και διαδικασία εξέλιξης.

Σε έχει αλλάξει ως άνθρωπο;

Να σου πω την αλήθεια δεν είμαι ένας μονοδιάστατος άνθρωπος που υπάρχει μόνο η τέχνη στην ζωή μου. Με έχει αλλάξει όπως και άλλα πράγματα π.χ. οι άνθρωποι που έχουν υπάρξει στην ζωή μου, γεγονότα που έχουν συμβεί κ.α. Η τέχνη της υποκριτικής με έχει βοηθήσει στο να ανακαλύψω τη βεντάλια των πτυχών της προσωπικότητάς μου, μου έχει δημιουργήσει πιο ευρύ φάσμα.

Η φύση της δουλειάς του ηθοποιού είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και πόσο μάλλον στην περίοδο που διανύουμε. Σε αγχώνει αυτή η κατάσταση;

Από την μία συμβιβάζεσαι γιατί υπάρχει εξ ορισμού η συνθήκη αυτή, από την άλλη όμως δεν παύει να είναι αγχωτικό. Είναι σαν να ξεκινάς κάθε φορά από το μηδέν.  Να βρεις νέα δουλειά, να συναναστρέφεσαι με καινούργιους ανθρώπους, με νέες συμπεριφορές. Έχει γοητεία λόγω του απρόβλεπτου και της ανατροπής αλλά δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.

Αν όχι ηθοποιός τότε με τι θα είχες ασχοληθεί;

Δεν νομίζω ότι θα έκανα άλλο επάγγελμα εκτός καλλιτεχνικού χώρου. Ίσως θα μπορούσα να ήμουν αθλητής στίβου.

metaxas (1)Ποια η σχέση σου με τη μουσική;

Έρωτας, ερωμένη, αγάπη, πολλά… είναι μία παράλληλη σχέση. Απλώς δεν την είχα αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά και επαγγελματικά όπως τα τελευταία χρόνια, αλλά πάντα υπήρχε στην ζωή μου. Είναι ένας τρόπος σύστασης ως προς τους ανθρώπους που γνωρίζω, δηλαδή με το να τους τραγουδήσω και να εκφραστώ μέσα από ένα τραγούδι είναι σαν να τους συστήνομαι.

Τι είδος μουσικής ακούς στο σπίτι σου;

Διάφορα… Έχω πολλά ερεθίσματα γιατί μεγάλωσα στην επαρχία και τα ακούσματά μου είναι αντιφατικά, δηλαδή μπορώ να ακούσω από δημοτικά και πανηγυριώτικα μέχρι Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Στο σπίτι ακούω πιο πολύ ξένη μουσική jazz, rock, καλή pop.

Τι σου προσφέρει η μουσική που δεν το εισπράττεις από την υποκριτική τέχνη;

Είναι ένας άλλος τρόπος έκφρασης, έχει μια άλλη λειτουργία. Απαιτεί τρομαχτική συγκέντρωση, έχεις τους κανόνες του σολφέζ, της νότας. Στο θέατρο μπορεί να φαλτσάρεις και αυτό να ακουστεί ωραίο αλλά στην μουσική αν δεν πεις την σωστή νότα είσαι φάλτσος. Έχεις μια πιο διαδραστική σχέση με το κοινό γιατί τους κοιτάς και τους το απευθύνεις. Πολλές φορές είναι δύσκολο γιατί μπορεί ο άλλος να είναι στην κοσμάρα του, να μιλάει, να κοιτάζει το κινητό του ή να παίζει το κομπολόι του! Από την άλλη αυτό είναι καλό. Στο θέατρο υπάρχει ο λεγόμενος τέταρτος τοίχος μέσα στον οποίο προστατεύεις αυτό που δημιουργείς. Μπορεί να εισπράττεις την ενέργεια αλλά δεν κοιτάς τον άλλο στα μάτια.

Ποια τα επαγγελματικά σου σχέδια;

Είμαι στο show “Your face sounds familiar” του ΑNT1 και κάνω και κάποιες μουσικές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις κοντά στην Αθήνα. Συζητάω για να είμαι από την νέα σεζόν στην τηλεόραση αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι, γιατί τώρα πια μπορεί να ανατραπούν όλα και να είμαστε αφερέγγυοι.

Πως πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο Your face sounds familiar; Αποτελεί πρόκληση για εσένα;

Υπήρχε μια συνεχής επαφή πολλά χρόνια με την παραγωγή του ΑNT1 για τα show όπως το Dancing και το Your face sounds familiar αλλά δεν ήμουν έτοιμος και δεν είχαν ταιριάξει οι χρόνοι. Τώρα ήμουν σε μια πιο χαλαρή και εξωστρεφή φάση. Είναι πρόκληση και μάλιστα δύσκολη, αν και δεν του το είχα. Χρειάζεται οργάνωση, φοβερή εγρήγορση και επαγγελματισμό. Ειδικά όταν είσαι ένας άνθρωπος που δεν έχει ασχοληθεί με το να παίζεις τον χαρακτήρα ενός άλλου. Εγώ τόσα χρόνια προσπαθούσα να αποβάλλω τον χαρακτήρα του μιμητισμού και τώρα μέσα σε τέσσερις μέρες πρέπει να γίνω κάποιος άλλος. Πρέπει να είσαι μέσα σε αυστηρά επαγγελματικό πλαίσιο και όχι σαν να βρίσκεσαι σε παρέα όπου προσπαθείς να μιμηθείς κάποιον.

Ποιο άτομο θες να μιμηθείς στο Your face sounds familiar;

Πολλούς θαυμάζω αλλά δεν έχω κάποιον που θα ήθελα να μου τύχει. Εντωμεταξύ οι περισσότεροι που είναι άξιοι μίμησης, φυσιογνωμίες του εξωτερικού και της Ελλάδας έχουν γίνει, π.χ. ο Elvis. Δεν είναι μόνο τι θες εσύ, πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τα πλαίσια του show. Εξαρτάται το πώς με βλέπει η παραγωγή που ξέρει το background μου και το που μπορώ να προσανατολιστώ.

Ονειρεύεσαι;

Όχι δεν ονειρεύομαι, γιατί όπως λέει η παροιμία όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει! Έχω δει πολλές φορές ότι αυτά που στοχεύεις ή επιθυμείς δεν έρχονται και την θέση τους παίρνουν άλλα που δεν περίμενες. Δεν έχω εμμονικούς στόχους γιατί δεν είμαι της στοχοπροσήλωσης γενικά. Αφήνω τα πράγματα να μου έρχονται. Το μόνο που θέλω είναι να έχουν μία δικλείδα αισθητικής και ποιότητας.

metaxas (2)Ποιος ο μεγαλύτερος φόβος σου και ποιος ο πιο αστείος;

Οι μεγαλύτεροι φόβοι γενικότερα στους ανθρώπους είναι οι υπαρξιακοί, που οδηγούν και καθορίζουν τις συμπεριφορές μας, όπως ο χρόνος, ο θάνατος. Αυτοί είναι ενδόμυχοι φόβοι που είτε τους παραδεχόμαστε είτε όχι. Ένας αστείος φόβος – σιχαμάρα είναι οι κατσαρίδες.

Τι σου προσφέρει η επαφή με τη φύση;

Επειδή η μητέρα μου καταγόταν από ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας είχα μια στενή επαφή με την επαρχία. Η επαφή με τη φύση προσφέρει ένα πρωτόγονο, αυθεντικό και γνήσιο αίσθημα, ειδικά σε ένα παιδί που μεγαλώνει. Σε έναν ενήλικα παρέχει στιγμές διαφυγής και απόλαυσης.

Προτιμάς θάλασσα ή βουνό;

Μου αρέσουν και τα δύο εξίσου χωρίς να είμαι λάτρης κανενός. Δεν θα πάω στο βουνό και θα αρχίσω τις ορειβασίες, ούτε στην θάλασσα και θα αρχίσω το κολύμπι. Δεν είμαι της δράσης.

Μετανιώνεις για κάτι στην ζωή σου;

Από την μία λες μετανιώνεις, από την άλλη είμαστε το σύνολο των επιλογών μας. Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα, κάποια άλλα αν δεν τα είχαμε κάνει δεν θα ήμασταν εμείς που μας αρέσουμε και μας θαυμάζουμε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μετανιώνεις αλλά να κάνεις έναν απολογισμό και να λες αυτό μπορώ να το χειριστώ καλύτερα ναι! Αλλά η μετάνοια είναι βαριά λέξη. Νομίζω ότι το παρελθόν σε οδηγεί στο μέλλον. Όταν μετανιώνεις σημαίνει ότι ακυρώνεις αυτό το πράγμα και δεν το παίρνεις μετά ως όπλο για παρακάτω.

Τι σε κάνει να χαμογελάς;

Το λεπτό χιούμορ των ανθρώπων και όταν βλέπω άτομα που αγαπιούνται χρόνια και έχουν ένα δέσιμο. Αυτό που προκαλεί ένα γλυκό χαμόγελο.

Δουλειά, φίλοι, ερωτική σχέση: Βάλε τα σε σειρά προτεραιότητας.

Στην ίδια ευθεία με ένα ελαφρύ προβάδισμα στην δουλειά, γιατί σε προσδιορίζει και σε καθορίζει και στη συμπεριφορά σου προς τα άλλα δύο που ανέφερες.

Ο ρομαντισμός στις μέρες μας έχει εκλείψει. Τι θα συμβούλευες τους άνδρες ως προς αυτό το θέμα;

Όταν λέω ρομαντισμός εννοώ ως προς την αντίληψη των πραγμάτων, της ζωής γενικότερα. Δεν εννοώ να ανοίξεις την πόρτα του αμαξιού να μπει η κοπέλα ή να την πας να φάτε υπό το φως των κεριών κάτω από το φεγγάρι. Δεν νομίζω ότι μπορώ να συμβουλέψω τους άνδρες. Αυτό το φέρεις, δεν είναι θέμα συμβουλής αλλά κατασκευής έχει να κάνει με την αντίληψη της ζωής. Ρομαντισμός είναι ακόμα και όταν δεν είσαι μόνο για τον εαυτό σου, μέσα σε αυτό το εγωκεντρικό που έχουμε όλοι αλλά αφήνεις παράθυρα να μπούνε κάποιοι αλλά και να ενδιαφερθείς εσύ ο ίδιος για κάποιον. Να είναι πιο δοτικοί. Ρομαντισμός δεν είναι μόνο τα γλυκά λόγια. Εγώ με αυτή την έννοια εννοώ ότι είμαι ρομαντικός, αν και δεν μου αρέσει να λέω τέτοια βαρύγδουπα, γιατί συνήθως όσοι τα λένε είναι ακριβώς το αντίθετο. Όταν παραδέχεσαι πράγματα που σε κάνουν ευάλωτο είναι σαν να ανοίγεις τα στήθια σου. Σημαίνει ή ότι έχεις τρομερούς μηχανισμούς αυτοπροστασίας για να το προστατέψεις γιατί μπορεί ο καθένας να στο κάνει κομματάκια ή δεν υπάρχει καθόλου οπότε δεν φοβάσαι.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας παραμυθιού;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Δεν είμαι λάτρης των παραμυθιών, ούτε ως παιδί μου διαβάζανε. Θα έλεγα ο Κοντορεβιθούλης, γιατί μου ξυπνάει το αίσθημα να μην χάσεις τον δρόμο σου.