Γράφει η Άννα Παχή

Η ζωή έχει τα δικά της σχέδια, που, συνήθως, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των ανθρώπων. Ονειρευόμαστε, επιθυμούμε αλλά συχνά, ίσως πιο συχνά από όσο πρέπει, από όσο αντέχουμε, βρισκόμαστε σε μέρος τελείως αντίθετο από εκείνο που προσδοκούσαμε.

Και, τι; Τι γίνεται τότε; Τι συμβαίνει όταν διαπιστώνουμε πως είμαστε καλοί σε κάτι που δεν περιμέναμε, ενώ “αποτυγχάνουμε” στον πόθο της καρδιάς μας; Συμβιβαζόμαστε και προχωρούμε όπως – όπως, προσπαθώντας να αντλήσουμε ευχαρίστηση από την νεοαποκτηθείσα επιτυχία μας. Νιώθουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το “λάθος” με το “σωστό”. Ζούμε.

Η ζωή είναι περισσότερα από αυτό. Χρειάζεται απλά η παρουσία ενός άλλου, κάποιου που είναι μαζί μας καιρό, μας αγαπά και μας νιώθει. Λειτουργεί ως η φωνή της συνείδησής μας, είναι η φωνή που λέει αυτά που φοβόμαστε να πούμε εμείς στον εαυτό μας. Αυτός ο άλλος συχνά οικτίρεται, χλευάζεται καθώς λειτουργεί έξω από την “κανονικότητα” που ορίζουν οι άνθρωποι. Επιμένει όμως. Συνεχίζει παρά τα χτυπήματα να ονειρεύεται αυτό που θέλει, όπως το θέλει.

Είναι όμως όντως δυο οι άνθρωποι αυτοί; Ή μήπως, ο εσώτερος εαυτός μας αποκτά υφή και μας επισκέπτεται την ώρα της μοναξιάς, της αυτοσυγκέντρωσης, για να μας πει αυτά που φοβόμαστε (ή αρνούμαστε) να παραδεχτούμε; Ποιος είναι ο ένας και ποιος ο άλλος σε αυτήν την συνομιλία; Ποιος οδηγεί το tango;

Αυτή είναι η αίσθησή μου από την παράσταση “Tango Bar” σε κείμενο Περικλή Κοροβέση και σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου. Δυο παιδικοί φίλοι συνομιλούν, τσακώνονται, πληγώνουν ο ένας τον άλλον μεν, πάντα εκεί δε. Ένα ιδιόμορφο tango που το χορεύουν οι δυο τους, ενώ μουσική παίζει αθόρυβα η Ζωή. Οι Χρήστος Αυλωνίτης και Κώστας Κονταράτος αποδίδουν με ευαισθησία τους ρόλους των ανθρώπων που βλέπουν τα όνειρά τους να μένουν όνειρα, συνεχίζοντας όμως πάντα να τα αγαπούν. Η σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου λιτή με μεστή νοημάτων. Το κείμενο, βαθιά ανθρώπινο έχει κάτι να πει στον κάθε έναν από μας.

Η παράσταση συνεχίζεται όλον τον Μάιο. Φροντίστε να μην την χάσετε.

Συνέντευξη του σκηνοθέτη και πληροφορίες για την παράσταση εδώ