TASOS
Της Άννας Παχή

Τα singles του «Mother of mine», «Angel of mine» και «Friend of mine» βρίσκονται ανάμεσα στα 200 καλύτερα τραγούδια του ευρωπαϊκού chart, ενώ το άλμπουμ «Heart of mine, Anna» έφτασε στο νούμερο 1 του ελληνικού chart στην κατηγορία digital.

Ο νέος δημιουργός Τάσος Πέτσας μιλά στο iART για την πορεία του στη μουσική, τις συνεργασίες και τα μελλοντικά του σχέδια.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Ξεκίνησα στα 15, όταν η μητέρα μου εξέφρασε την επιθυμία να με δει να παίζω πιάνο. Γράφτηκα σε ένα Ωδείο της Κορίνθου όπου ζούσαμε τότε και ξεκίνησα αρμόνιο. Όταν ήρθαμε στην Αθήνα, συνέχισα τις σπουδές μου στο Ωδείο του Νάκα, με τη Μαριάνθη Τζαννάτου. Το Mother of mine άρχισε να γράφεται τότε, όταν η Μαριάνθη μας έβαλε σαν άσκηση, να παρουσιάσουμε κάτι δικό μας. Παράλληλα έγραφα κάποιες μελωδίες, τις τραγουδούσα, τις έπαιζα στο αρμόνιο και τις επεξεργαζόμουν στον υπολογιστή. Έλεγα στον εαυτό μου πως ίσως κάποια στιγμή, σταθώ τυχερός και τα βάλω σε ένα άλμπουμ. Πριν δυο χρόνια, ο φίλος και συνεργάτης Σάκης Γκραβάνης πρότεινε να βγει η δουλειά μου στο Ίντερνετ. Με βοήθησε με τη διαδικασία και το Mother of Mine κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2015. Άρχισα να το ποστάρω σε γκρουπ, σε fora, και μετά σκέφτηκα να φτιάξω το video clip, με μια εισαγωγή κινουμένων σχεδίων. Όλα αυτά ερχόντουσαν σταδιακά, δεν είχα κάτι προγραμματισμένο στο μυαλό μου. Η κάθε ιδέα ερχόταν από μόνη της. Το κομμάτι πήγε καλά, με βοήθησαν αρκετοί άνθρωποι στην προώθηση. Μάλιστα, με προσέγγισε μια πολύ μεγάλη ελληνική δισκογραφική εταιρεία, ενθουσιάστηκα κι εγώ. Μου πρόσφεραν ένα συμβόλαιο το οποίο όμως δεν υπογράφηκε, λόγω τεχνικών δυσκολιών και από την πλευρά μου και από τη δική τους. Τότε «ανακάλυψα» την FM Records και τη Μάνια Βλαχογιάννη με την οποία συνεργαστήκαμε στο Angel of Mine – που επίσης είχα ήδη γράψει. Το συγκεκριμένο κομμάτι με δυσκόλεψε περισσότερο από όλα. Το έζησα ως συνθέτης, στιχουργός, συμπαραγωγός, τραγουδιστής (καθώς το τραγούδησα αρκετές φορές μόνος μου), ως παραγωγός… Κατόπιν το ηχογράφησα ξανά μαζί με τη Μάνια στο στούντιο του Γιώργου Λαζάρου (Aural Fragment) στον Πειραιά. Ακόμη και τώρα, όσο σκέφτομαι όλη αυτήν τη διαδικασία, νιώθω μεγάλη κούραση αλλά και μεγάλη χαρά. Ακούω το τραγούδι και αναρωτιέμαι πως κατάφερε ο Γιώργος να μας ταιριάξει τόσο όμορφα. Έδωσε την ψυχή του σε αυτή τη δουλειά. Έζησα αυτό το τραγούδι σε τόσες πολλές διαφορετικές στιγμές που είπα πως αυτό το πράγμα, δε θα το ξανακάνω. Είναι πολύ δύσκολο.

Στη συνέχεια, η φίλη μου Δέσποινα Πατρώνα έκανε τα φωνητικά σε μια νέα εκτέλεση του Mother of Mine, Anna που κυκλοφορεί σε digital μορφή. Μάλιστα, το τραγούδι θα «συνοδεύσει» κάτι πάρα πολύ μεγάλο, το Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Η Δέσποινα συνθέτει, τραγουδάει, κέρδισε δυο βραβεία στα Christian Awards 2016 στο Λος Άντζελες για το καλύτερο video clip και τώρα είναι υποψήφια στο Greek Film Festival στην κατηγορία Ταινίες Μικρού Μήκους για την ταινία της «Μελπομένη». Το τραγούδι θα ακολουθήσει ένα ντουέτο μας, σε συνεργασία πάλι με το Γιώργο Λαζάρου, με τον τίτλο «Dream» σε electro pop ύφος. Ο στόχος είναι να ετοιμαστεί του χρόνου για να μπει στο δεύτερο άλμπουμ.

Μίλησέ μας για το άλμπουμ που κυκλοφορεί τώρα, το Heart of Mine, Anna

Κυκλοφορεί σε digital και φυσική μορφή από την FM Records και πάει πολύ καλά, αν και οι πωλήσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλές. Βέβαια, τα singles έχουν πάει πολύ καλύτερα, ο κόσμος τα προτιμά, βοηθά και η τιμή τους σε αυτό. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι, ο κόσμος των πωλήσεων, το πόσο «εμπορικό» είναι ένα κομμάτι, και ο κόσμος όπου ακούγεται το τραγούδι στα ραδιόφωνα και μπορεί να μην αγοραστεί ποτέ, καθώς οι ακροατές μπορούν να τα «κατεβάσουν» από το Ίντερνετ. Προσωπικά ξεκίνησα αυτήν τη διαδικασία με μια ομάδα από το εξωτερικό, που με βοήθησε πάρα πολύ στην προώθηση. Δημιουργήθηκε ολόκληρη αλυσίδα από ανθρώπους που ανέδειξε το τραγούδι στις πρώτες θέσεις των chart. Μετά, το είδαν οι Έλληνες. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, ανέπτυξα σχέσεις με ανθρώπους ξένων χωρών που είτε είναι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, είτε ακροατές, bloggers, δημοσιογράφοι σε διάφορα site, fora, κυρίως από Αγγλία, Γερμανία, Αμερική. Ήταν βέβαια και θέμα συγκυριών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Νίκος Σκούρτης της FM Records μου ανακοίνωσε πως αφού το τραγούδι πάει τόσο καλά, θα βγει και σε σι ντι. Ήταν μεγάλο δώρο για μένα, ειδικά τώρα που τα σι ντι έχουν σχεδόν καταργηθεί. Για εμάς που ακούμε μουσική, είναι ωραίο να έχουμε το σι ντι ενός καλλιτέχνη.

Είναι, αλλά όταν έχει το σι ντι πάνω από ένα ή δυο καλά τραγούδια.

Για αυτό το λόγο το έκανα αποσπασματικά, δηλαδή είπα πως θα βγουν τρία ή τέσσερα singles, όπως γίνεται στο εξωτερικό, από ένα άλμπουμ βγαίνουν μερικά κομμάτια που γίνονται επιτυχίες. Το πλάνο ήταν να γίνουν τα τρία πρώτα κομμάτια που αποτελούν μια συνέχεια, μια ενότητα, μουσική συνθετική και νοηματική. Είναι Mother, Friend, Angel. Μητέρα, φίλος, σύντροφος. Όσο για το of Mine που κάποιοι θεώρησαν πως δείχνει κτητικότητα εκ μέρους μου, στην πραγματικότητα σημαίνει πως θα ήθελα αυτά τα τραγούδια να τα θεωρήσει ο ακροατής δικά του βιώματα. Όταν τελικά βγήκαν τα τρία αυτά singles είπα να ηρεμήσω, αλλά δε νομίζω πως θα συμβεί καθώς προκύπτουν νέες συνεργασίες και πράγματα.

Αυτό είναι πολύ ωραίο.

Είναι όντως ωραίο. Το λυπηρό είναι πως υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσουν κάτι, ούτε τις γνώσεις πάνω στο Ίντερνετ που θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Εμένα με βοήθησε πραγματικά πολύ, από εκεί ξεκίνησα τόσο στο να «βγουν» τα κομμάτια όσο και στο να τα προωθήσω. Παίζει επίσης μεγάλο ρόλο το γεγονός πως οι περισσότεροι αγοράζουν μουσική από το διαδίκτυο. Τα έψαξα όλα αυτά και από ότι είδα στο ευρωπαϊκό τσαρτ που μπήκαν και τα τρία τραγούδια μου, μετράνε τα πάντα. Και οι πωλήσεις και τα streaming. Όλα. Αυτό είναι καλό γιατί όταν ένα κομμάτι ακούγεται αρκετά, μπορεί να ανέβει. Η παρουσία μου στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά τσαρτ ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα.

Το Angel of mine έχει πολύ όμορφο video clip.

Η αρχική ιδέα ήταν να γυριστεί ένα «κανονικό» video clip. Στην πορεία προέκυψαν κάποιες δυσκολίες και σκέφτηκα να το κάνω με καρτούν που θα αφηγούνται μια όμορφη ιστορία. Είχα κάποιους ενδοιασμούς αλλά τελικά άρεσε σε όλους και το φτιάξαμε έτσι. Είναι αρκετά πρωτότυπο. Το video του Friend of Mine είναι γυρισμένο σαν ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ’80 τύπου pacman, όπου προσπαθώ να «σώσω» το φίλο μου, το Γιάννη Λαζάρου στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είναι αιχμάλωτος κάπου στο Τόκυο. Πρέπει επίσης να αναφέρω πως το remix του Angel of Mine έγινε από το Σάκη Γκραβάνη που με βοήθησε να βγάλω τα τραγούδια μου στο Ίντερνετ. Με το Χρήστο Αθανασίου από τη Θεσσαλονίκη κάναμε το Lover of Mine, ένα dance ορχηστρικό κομμάτι, και το These arms of mine είναι συνεργασία με τον Ιωάννη Πανέ, επίσης από τη Θεσσαλονίκη. Ήθελα να ταιριάζει με τα γιαπωνέζικα καρτούν, των οποίων είμαι φίλος.

Τι θα ακούσουμε στο επόμενο άλμπουμ;

Σίγουρα κάποια πράγματα καινούρια, όπως ραπ ήχο, κάτι από Bollywood που μου αρέσει πάρα πολύ, στοιχεία r’n b, ηλεκτρονική μουσική, deep house… Θα ήθελα να έχει περισσότερα τραγούδια, μάλιστα στο ένα θα συνεργαστώ με μια πολύ γνωστή βρετανίδα καλλιτέχνιδα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Θα υπάρχουν φυσικά και ορχηστρικά κομμάτια. Πάντως, από ότι έχω δει, ο κόσμος προτιμάει το τραγούδι, τους στίχους, θέλει να ακούει φωνές. Έχω άλλη μια «τρελή» ιδέα, θα ήθελα όλα αυτά να συνοδεύονται από ένα φιλμάκι που θα αναφέρεται στην ιστορία όλων αυτών των κομματιών. Θα το δούμε. Το παν είναι να είμαι ήρεμος, να είμαι καλά εγώ κι η οικογένειά μου. Το δεύτερο άλμπουμ θα είναι και το τελευταίο, μετά θα κυκλοφορώ μόνο sigles. Για να φτιάξεις ένα άλμπουμ θα πρέπει να έχεις κάποιο concept. Να έχεις μαζέψει αρκετά κομμάτια και να θες να πεις κάτι. Θεωρώ ότι προσωπικά είπα κάποια πράγματα με το πρώτο άλμπουμ. Θέλω να πω κάποια πράγματα και με το δεύτερο. Δεν ξέρω αν θα έχω να πω και για τρίτο άλμπουμ.

Τι θα κάνεις στο μεσοδιάστημα;

Θα ήθελα να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω, να ασχοληθώ με την προσωπική μου ζωή και να γνωρίσω κι άλλους ανθρώπους που να αγαπούν πολύ τη μουσική. Να μπορώ να συζητάω για μουσική, να ανταλλάσουμε ιδέες, να τραγουδάμε…

Βλέπω ότι βάζεις όρια, μιλάς για τον προσωπικό σου χρόνο.

Προσπαθώ να αφοσιωθώ στο άλμπουμ που βγήκε τώρα. Πιστεύω πως ο ελεύθερος χρόνος είναι ιερός. Με όλους μου τους συνεργάτες έχω συναισθηματική σχέση, θέλω να περνάνε καλά, να μη στενοχωριούνται για τίποτα. Δε θέλω να «κυνηγάω» συνέχεια τη δουλειά. Ίσως φταίει που ξεκίνησα τώρα, αν ξεκινούσα στα είκοσι, ίσως να έβλεπα διαφορετικά τα πράγματα.

Υπάρχει πλάνο για live εμφανίσεις;

Όταν έχω την κατάλληλη τεχνική υποδομή, μπορεί, γιατί όχι; Πέρα από αυτό, προσπαθώ να συνδυάσω στη δουλειά μου ήχο και εικόνα, για αυτό και ότι κάνω γίνεται στον υπολογιστή. Θέλω να είναι κάτι σύνθετο, κινηματογραφικό. Θα συνεχίσω να το κάνω αυτό.

Η εμπειρία σου μέχρι τώρα από τη μουσική βιομηχανία;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Μουσικοί, άνθρωποι που βοήθησαν στην προβολή των τραγουδιών μου και εδώ και στο εξωτερικό. Ήμουν πολύ τυχερός, επειδή όλοι πίστεψαν σε μένα. Από τον τρόπο που αντιμετώπισαν τη δουλειά μου κατάλαβα πως τους άρεσε. Όπως προείπα, η αρχή έγινε στο εξωτερικό και αυτό βοήθησε πολύ. Κράτησα τα καλά στοιχεία, όσο κι αν μερικοί με αντιμετώπισαν λίγο καχύποπτα στην αρχή. Βέβαια, υπάρχει ένα απαγορευτικό όριο στη βιομηχανία αυτή. Υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα, συγκεκριμένα είδη μουσικής που προωθούνται στην Ελλάδα. Δε με νοιάζει αυτό, με ενδιαφέρει το δημιουργικό κομμάτι, τα άλμπουμ. Όταν ολοκληρωθεί και το τρίτο άλμπουμ, θα είμαι ευτυχισμένος. Το σημαντικό είναι πως έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που θα είμαστε φίλοι μια ζωή. Άνθρωποι όπως ο Νίκος Κούρτης της FM Records που με στήριξε και με στηρίζει, η Μάνια Βλαχογιάννη, ο Σάκης Γκραβάνης, ο Aural Fragment. Και πολλοί ακόμη…