olympios (4)

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Όταν την πρώτη δισκογραφική δουλειά ενός καλλιτέχνη, την υπογράφει ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας, τότε το μέλλον του είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο. Ο λόγος για τον ταλαντούχο τραγουδιστή Θάνο Ολύμπιο, ο οποίος μίλησε στο iART για τον πρώτο του προσωπικό δίσκο “Διάφανος Σταυρός”, για το πως προέκυψε η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα αλλά και για τα κοντινά και μακρινά του σχέδια.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα. Σε γεμίζει άγχος που ένας τόσο μεγάλος δημιουργός πιστεύει τόσο πολύ στο ταλέντο σου;

Με τον Μίμη Πλέσσα με έφερε σε επαφή ο συγγραφέας-βιογράφος Κώστας Παπασπήλιος. Του είχα εκφράσει πόσο πολύ θαύμαζα τον Μίμη Πλέσσα και ότι θα ήθελα πάρα πολύ να τον γνωρίσω από κοντά. Έτσι ένα απόγευμα πήγαμε στο σπίτι του δάσκαλου μου πλέον Μίμη Πλέσσα. Αφού αρχικά του συστήθηκα και συζητήσαμε λίγο, μαθαίνοντας ότι είμαι τραγουδιστής και πτυχιούχος του Μουσικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκατσε στο πιάνο και μου ζήτησε να ακούσει την φωνή μου. Μου ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν τον ενδιαφέρει σε έναν τραγουδιστή μόνο να πατάει σωστά στις νότες ή να έχει φοβερή τεχνική ή να πιάνει ψηλές κορώνες παρά μόνο να έχει ξεχωριστό και ενδιαφέρον ηχόχρωμα φωνής. Έτσι άρχισε να παίζει με κλειστά τα μάτια (φαντάζομαι για να εστιάσει καλύτερα στην ακοή του) το “Ποια νύχτα σ’ έκλεψε” σε μουσική του ίδιου και σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και άρχισα να τραγουδάω, δεν προλαβαίνω να μπω στο δεύτερο κουπλέ του τραγουδιού και άρχισε να παίζει την εισαγωγή του “Όλα δικά σου μάτια μου” τραγουδάω και αυτό το τραγούδι και στη μέση του τραγουδιού σταματάει και λέει στον Κώστα Παπασπήλιο “το παιδί είναι έτοιμο για δισκογραφία και μάλιστα θα του κάνω και δίσκο” όπως καταλαβαίνετε έμεινα άφωνος’ και με έπιασε μια ανατριχίλα. Δεν πίστευα στα αυτιά μου, εγώ πήγα στο σπίτι ενός κορυφαίου συνθέτη και μουσικού που τόσο πολύ θαύμαζα χωρίς να έχω καμία προσδοκία και βρέθηκα μπροστά σε αυτή την τόσο γενναιόδωρη προσφορά!!! Από εκείνη την ημέρα άρχισαν όλα, η δισκογραφική μας συνεργασία και η συναυλιακή μας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άνθρωπος τόσο πολύ γενναιόδωρος μαζί μου όσο ο Μίμης Πλέσσας και για αυτό τον λόγο τον έχω σε ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά μου.

Φυσικά νιώθω άγχος και μεγάλη ευθύνη που ένας τόσο κορυφαίος συνθέτης πίστεψε στο ταλέντο μου. Έχω το άγχος να μην τον απογοητεύσω παρά μόνο συνεχώς να τον δικαιώνω.

olympios (7)Μίλησέ μας για την πρόσφατη δισκογραφική σου δουλειά “Διάφανος Σταυρός”.

Ο δίσκος “Διάφανος Σταυρός” κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο από γνωστή εφημερίδα πανελληνίας κυκλοφορίας και έγινε πλατινένιος. Περιέχει 10 καινούρια τραγούδια όπου τις μουσικές έχει γράψει ο δάσκαλος μου Μίμης Πλέσσας και εγώ έχω την μεγάλη χαρά και τιμή να είμαι ο κεντρικός ερμηνευτής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια, τα παιξίματα πιάνου καθώς και τις περισσότερες ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί o Μίμης Πλέσσας.

Στίχους υπογράφουν μεγάλα ονόματα της στιχουργικής, αλλά και της δημόσιας ζωής όπως οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Σταύρος Σταύρου και Κώστας Παπαπέτρου.

Συμμετέχουν οι δημοφιλείς σπουδαίες τραγουδίστριες της νέας γενιάς Δέσποινα Ολυμπίου και Ραλλία Χρηστίδου με δύο υπέροχα ντουέτα μαζί με εμένα.

Το ύφος των περισσότερων τραγουδιών είναι μελωδικές ποιοτικές μπαλάντες άλλες με σύγχρονες και άλλες με διαχρονικές κλασικές ενορχηστρώσεις. Βέβαια υπάρχουν και άλλα τραγούδια που έχουν ύφος παριζιάνικου jazz, άλλα με ρυθμό Twist και στοιχεία Rock en Roll, άλλα με στοιχεία Ισπανικής επιρροής καθώς και ένα ελαφρολαϊκό Ελληνικό χασάπικο.

Με αφορμή τη συνεργασία σου με τον Μίμη Πλέσσα, θεωρείς ότι σήμερα υπάρχουν συνθέτες τα τραγούδια των οποίων θα ακούγονται μετά από 20 και 30 χρόνια;

Φυσικά και γράφονται και στις μέρες μας σπουδαία τραγούδια από σπουδαίους νέους δημιουργούς που θα είχαν όλα τα φόντα να γινόντουσαν διαχρονικά και να ακούγονται και μετά από 20-30 χρόνια, αλλά δεν βοηθάει η εύπεπτη και γρήγορη καταναλωτική εποχή που ζούμε. Ούτε βέβαια και η μουσική βιομηχανία της Ελλάδας βοηθάει η οποία περνάει χρόνο με τον χρόνο μέσα από όλο και μεγαλύτερους κλυδωνισμούς.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;

Πλέον ακούω τα πάντα, τίποτα δεν πρέπει να απορρίπτεις όλα τα μουσικά είδη έχουν κάτι να σου προσφέρουν και σου διευρύνουν τους μουσικούς σου ορίζοντες. Από την παιδική μου ηλικία θέλοντας και μη είχα τα πρώτα μουσικά ακούσματα του πατέρα μου που είναι το έντεχνο και το καλό λαϊκό τραγούδι, αργότερα στην εφηβεία μου άρχισα να ακούω ροκ, τζαζ και latin. Μεγαλώνοντας και κατά την διάρκεια που σπούδαζα στο Μουσικό Παν/μιο Αθήνας αγάπησα πολύ και την κλασική μουσική.

olympios (3)

Οι συνεργασίες σου προέρχονται κυρίως από τον έντεχνο και λαϊκό μουσικό χώρο. Πιστεύεις ότι υπάρχουν ταμπέλες στη μουσική;

Θα ήταν αδύνατον να μην υπήρχαν ταμπέλες, δεν είναι κακό αυτό. Οι ταμπέλες φτιάχτηκαν από εμάς για εμάς, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε μουσικά. Αφού υπάρχουν ταμπέλες σε διάφορα μουσικά είδη σε όλο τον κόσμο αναγκαστικά υπάρχουν και ταμπέλες και στους ανθρώπους που τα υπηρετούν. Δεν καταλαβαίνω ορισμένους συναδέλφους μου που λένε “εγώ δεν βάζω ταμπέλες”. Ένας καλλιτέχνης μπορεί να εκπροσωπεί και 2 και 3 διαφορετικά είδη μουσικής, όχι όμως όλα τα είδη μουσικής που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο αυτόν είναι αδύνατον. Ο κάθε καλλιτέχνης ορίζει μόνος του τα όρια του αλλά ταυτόχρονα τον ορίζουν και οι φωνητικές του ή οι καλλιτεχνικές του δυνατότητες.

Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια. Ήταν το όνειρο σου από μικρός να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Σωστά μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο από μουσική καθώς ο πατέρας μου ασχολούνταν επαγγελματικά με τον χώρο του τραγουδιού. Άρχισα να παίζω το πιάνο που υπήρχε στο σπίτι από 4 ετών έτσι οι γονείς μου βλέποντας ότι έχω κλήση στην μουσική τον επόμενο χρόνο με έστειλαν στο ωδείο όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο κλασσικό πιάνο, πήρα πτυχία ανωτάτων Θεωρητικών της Μουσικής: Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και στο τέλος σπούδασα μουσική και στο ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδο, στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθήνας όπου και πήρα το πτυχίο μου. Όπως καταλαβαίνετε από μικρός έχω ταχθεί στην μουσική και ήξερα από την παιδική μου ηλικία ότι θα ακολουθήσω επαγγελματικά τον τομέα της μουσικής.

Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκομαι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πολωνία. Θα τραγουδήσω σε 2 συναυλίες στην Βαρσοβία και στην Κρακοβία. Στις 12 Ιουνίου θα τραγουδήσω στην Ανάβυσσο, στις 13 Ιουνίου στο πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων. Στις 3 Ιουλίου στο Θέατρο Βεΐκου στο Γαλάτσι, στις 11 Ιουλίου στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι με την φιλαρμονική Χαλανδρίου, στις 21 Ιουλίου στο Θέατρο Βεΐκου στο Γαλάτσι. Τον Αύγουστο με τον Μίμη Πλέσσα στην Ανάβυσσο στο Kouros. Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βεΐκου στο Γαλάτσι και σε πολλές ακόμα συναυλίες ανά την Ελλάδα που ετοιμάζονται ενόψει καλοκαιριού και τις οποίες ο κόσμος μπορεί να πληροφορείτε από την επίσημη καλλιτεχνική μου σελίδα στο facebook: officialthanosolympios.

Η καλύτερη συνεργασία σου μέχρι τώρα και με ποιούς καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον.

Όπως ήδη σας είπα και παραπάνω ο Μίμης Πλέσσας είναι ο άνθρωπος που έχω σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, έχουμε άψογη συνεργασία και χαίρομαι ιδιαιτέρως κάθε φορά που βρισκόμαστε μαζί επί σκηνής.

Δόξα τω Θεώ, έχω συνεργαστεί με σπουδαίους κορυφαίους ερμηνευτές όπως με την Τζένη Βάνου, την Μαίρη Λίντα, τον Γιάννη Κότσιρα, την Ελένη Δήμου, τον Κώστα Χατζή και πάρα πολλούς άλλους. Κάποιοι κορυφαίοι καλλιτέχνες που ήθελα από καιρό να συνεργαστώ μαζί τους ήταν η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου και ο Μανώλης Μητσιάς. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και αυτό μου το όνειρο καθώς είχα την τύχη και την χαρά να συνεργαστώ μαζί τους στην μεγάλη συναυλία στο αφιέρωμα του στιχουργού Κώστα Βίρβου στο Βεάκειο Θέατρο.