voulgaris

Της Πέννυς Κροντηρά

Πόσοι από εμάς δεν θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια να είμαστε με ένα κόμικ στο χέρι που το διαβάζαμε στο λεπτό και μετά ζητούσαμε από τους γονείς μας να μας πάρουν γρήγορα το επόμενο; Στα όνειρά μας γινόμασταν και εμείς μικροί ήρωες και στη γειτονιά τα παιδιά μοιράζαμε ρόλους ηρώων και παίζαμε. Ο Γιάννης Βούλγαρης είναι από τους τυχερούς που η φύση τους προίκισε με ταλέντο δημιουργίας και φαντασίας ώστε να σχεδιάζει και να δίνει πνοή στις δικές τους ιστορίες κόμικς.

Με μπόλικο μεράκι και όρεξη μας συστήνει το ελληνικό κόμικ όπου εγχώριες ιστορίες ηρώων μας ταξιδεύουν στις δικές τους περιπέτειες. Ο Γιάννης είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους καλλιτέχνες του εξωτερικού καθώς όσο υπάρχει ταλέντο και αγάπη για αυτό που κάνεις ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ανοιχτός.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το σχεδιασμό των κόμικς;

Να πω την αλήθεια, η απόφαση – αν μπορούμε να την πούμε έτσι, ήταν κάπως μονόδρομος! Από πολύ μικρός μου άρεσε να διαβάζω ό,τι κόμικς έβρισκα μπροστά μου, από Αστερίξ μέχρι τα στριπς από εφημερίδες και σταυρόλεξα. Οι δικοί μου με θυμούνται να ξεφυλλίζω σελίδες περιοδικών σε ηλικία που δεν ήξερα ακόμα ανάγνωση, ενώ από την μεριά μου θυμάμαι τον εαυτό μου να περνάω τα καλοκαιρινά μεσημέρια μου πάντα διαβάζοντας ένα κόμικς. Έτσι, σε συνδυασμό με την κλίση που είχα προς το σχέδιο, άρχισα σιγά σιγά από ένα σημείο και μετά να δημιουργώ τα δικά μου κόμικς.

voulgaris1Τι σε εμπνέει για το σχεδιασμό τους;

Κατά τη γνώμη μου, ο πιο εύκολος τρόπος για να εμπνευστεί κάποιος είναι παρατηρώντας τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του. Στα κόμικς ο κύριος σκοπός μας είναι να αφηγηθούμε μία ιστορία και η καθημερινότητα είναι γεμάτη από αυτές. Είτε αστείες είτε σοβαρές, πάντα βρίσκεις κάτι που σε κάνει να λες “Αυτό πρέπει να το κάνω κόμικς”!

Σχεδιάζεις ή γράφεις και τις ιστορίες τους;

Σχεδιάζω και γράφω! Πιστεύω πως αναπόφευκτα στα κόμικς αναγκάζεσαι να το κάνεις αυτό, άσχετα που στην πορεία μπορεί να συγκλίνεις σε ένα από τα δύο. Στην περίπτωσή μου πάντως, μου αρέσει για την ώρα να αποτυπώνω τις δικές μου ιδέες.

Ποιος ο αγαπημένος σου ήρωας;

Ο παιδικός μου ήρωας ήταν ο Σπάιντερμαν, οπότε θα μπορούσα να πω πως είναι και ο αγαπημένος μου. Με το πέρασμα των χρόνων όμως και μετά από πολύ διάβασμα, θα έλεγα πως έχω αποκτήσει κι άλλους πολλούς αγαπημένους.

Η δημιουργία συμβαδίζει με την επαγγελματική ιδιότητα για τα προς το ζην;

Όσον αφορά την Ελλάδα αυτό θα έλεγα πως περισσότερο παραμένει ένα όνειρο παρά μία πραγματικότητα. Σίγουρα η οικονομική κατάσταση της χώρας κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, ανεξάρτητα όμως από αυτό, ακόμα και σήμερα επικρατεί η ιδέα πως τα κόμικς, και γενικότερα οι τέχνες, είναι αντικείμενο σχετικά εύκολο για αυτόν που το κατέχει και συνεπώς πως δεν αξίζει να πληρώνεις για αυτό. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, ενώ επίσης υπάρχει πάντα και η επιλογή του εξωτερικού.

le.vaΠοια τα επαγγελματικά σου όνειρα;

Τα όνειρά μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ με μεγαλύτερη διάθεση και συνέπεια και φυσικά να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος τα έργα μου. Συγκεκριμένα, πέρα από τη σειρά “The LE.VA. Show”, της οποίας έχουν κυκλοφορήσει αρκετές ιστορίες έως τώρα και που σκοπεύω να συνεχίσω σύντομα, στα μελλοντικά σχέδια μου είναι η ολοκλήρωση ενός παλιότερου πρότζεκτ, του “The Dingo”.

Πες μας λίγα λόγια για το “The LE.VA. Show” και το ComicBook Bubble.

Το “The LE.VA. Show” είναι μία σειρά που ξεκίνησα να σχεδιάζω όταν ήμουν ακόμα φοιτητής. Συνοπτικά, πρόκειται για τις τρελές ιστορίες δύο συγκάτοικων κατά την περίοδο των φοιτητικών τους χρόνων, του Λευτέρη και του Βασίλη. Ο Λευτέρης είναι το πιο… χαβαλεδιάρικο μέλος της παρέας, όντας πιο νέος από τον Βασίλη, έτοιμος να μπλέξει και τους δυο τους σε περιπέτειες! Ο Βασίλης από την άλλη είναι πιο συγκρατημένος, καθώς έχει επιστρέψει στη σχολή μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, με σκοπό να την τελειώσει επιτέλους. Το παρελθόν του όμως από ότι φαίνεται είναι κι αυτό ακόμα εκεί τριγύρω, έτοιμο να του χαλάσει τα οποία σχέδια! Η σειρά δημοσιεύεται στο www.socomic.gr ενώ η πρώτη σεζόν έχει κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή! Τέλος, αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει να ετοιμάζω τις ιστορίες για την τρίτη σεζόν.

Όσον αφορά το ComicBook Bubble, πρόκειται για μία ομάδα ταλαντούχων δημιουργών κόμικς στην οποία είμαι μέλος. Η ομάδα ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα πριν μερικά χρόνια, με τα μέλη της να δημοσιεύουν μέσω του Facebook κάθε εβδομάδα τις ιστορίες τους! Πρόσφατα μάλιστα, στο τελευταίο φεστιβάλ του “Με Πενάκι και Σκαπάνη”, κυκλοφόρησε η πρώτη μας συλλογική έντυπη έκδοση!

Θεωρείς ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί αναγνώστες κόμικς;

Φυσικά! Πιστεύω μάλιστα πως ειδικά τώρα με τη δημοσιότητα που έχουν κερδίσει οι σούπερ ήρωες μέσω των κινηματογραφικών εκδοχών τους, αλλά και λόγω του διαδικτύου που μας επιτρέπει να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην ποπ κουλτούρα, το αναγνωστικό κοινό έχει αυξηθεί. Το στοίχημα πλέον είναι να προσεγγίσουμε το κοινό αυτό και να στρέψουμε το βλέμμα του στην ελληνική σκηνή.

Τα κόμικς μπορούν να παρέχουν παιδεία στους νέους;

Τα κόμικς πάντοτε παρείχαν παιδεία στους νέους. Μπορεί να τα θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία σαν κάτι ανάλαφρο, όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Τα κόμικς είναι τέχνη και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να διαπαιδαγωγήσει ένα νέο.

Ποιο το μήνυμα που θες να περνάς μέσα από τους ήρωες σου;

Δε θα έλεγα πως προσπαθώ να περάσω συγκεκριμένα μηνύματα μέσω των ηρώων μου. Θέλω να δημιουργώ τόσο καλούς όσο και κακούς χαρακτήρες, δεν θεωρώ αναγκαστικό να πρέπει να ταυτιστεί κάποιος μαζί τους ή να πάρει κάτι θετικό ή αρνητικό από αυτούς. Προσπαθώ όμως στο σύνολό τους οι χαρακτήρες να συμπληρώνουν ένα καστ που να βοηθάει στην αφήγηση της ιστορίας και στο τέλος ο αναγνώστης να είναι ευχαριστημένος από αυτό που διάβασε.

voulgaris_iart1Τα κόμικς είναι για μικρούς και μεγάλους;

Εννοείται! Πάνε πολλά χρόνια που τα κόμικς έχουν ωριμάσει, τόσο τα ίδια όσο και στα μάτια των αναγνωστών. Προφανώς υπάρχουν ιστορίες που αφορούν μικρότερες ηλικίες, υπάρχουν όμως και γραφικές νουβέλες που το περιεχόμενό τους αφορά το ενήλικο αναγνωστικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές από αυτές τις νουβέλες μεταφέρονται πλέον και στη μεγάλη οθόνη, όπως π.χ. το “Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα”.

Η Ελλάδα ποιος χαρακτήρας-ήρωας θα ήταν;

Κάποιος συγκεκριμένος ήρωας δε μου έρχεται στο μυαλό, θα ήθελα όμως να μου θύμιζε περισσότερο ένα μικρό χωριό ανυπότακτων Γαλατών.

Το iART εύχεται στον Γιάννη Βούλγαρη να κυκλοφορήσει σύντομα τη δική του σειρά κόμικς όπου μικροί και μεγάλοι θα ξεχωρίσουν τις δημιουργίες του.