Γράφει η Άννα Παχή

Με την πρώτη της ατομική έκθεση «Παραμυθένιες Υπάρξεις», που φιλοξενείται στη Depot Art Gallery, η Άννυ Σοφιανοπούλου συστήνεται στο κοινό και συστήνει το έργο της, ένα έργο πολύχρωμο κι αισιόδοξο. Η ζωγράφος μίλησε στο iart.gr για την έκθεση, τη μέχρι τώρα πορεία της, αλλά και για την ανάγκη ύπαρξης ενός παραμυθένιου κόσμου..

Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεσή σας «Παραμυθένιες υπάρξεις». Πως την εμπνευστήκατε, τι θέλετε να πείτε μέσα από αυτήν;

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που καταγράφουν τη βαθιά ανάγκη μου ως καλλιτέχνης, να απεικονίσω την ομορφιά της φύσης και των ζωντανών υπάρξεων. ‘Έργα που δούλεψα στην πορεία των χρόνων, το ένα μετά το άλλο και με οδηγούσαν ξεκάθαρα σε εικόνες αισιόδοξες και παραμυθητικές, που κύριο σκοπό τους είχαν και έχουν την οπτική απόλαυση του θεατή, μέσα από τα χρώματα και την θεματολογία του.

Είναι η πρώτη σας έκθεση. Πως φτάσατε μέχρι εδώ;

Σπούδασα στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη, αποφοιτώντας με άριστα το 2015. Έλαβα υποτροφία Erasmus και συνέχισα στο Πανεπιστήμιο UPV, Facultad de Bellas Artes De Sant Carles, στην Βαλένθια της Ισπανίας. Έχω συμμετάσχει στο Workshop ‘Inspire’ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και στο Workshop/Συμπόσιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής Κοζάνης. Έργα μου βρίσκονται στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο ‘’Διέξοδος’’ Μεσολογγίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Εκτός από την ατομική μου έκθεση, έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς καθώς και σε διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Χρησιμοποιείτε έντονα χρώματα και σχέδια που βρίσκονται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Είναι το στυλ σας ή αφορά τη συγκεκριμένη έκθεση; Πως σας αρέσει να δουλεύετε;

Το έργο μου χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα, που αποδίδονται μέσα από την αυτονομία ενός ιδιαίτερου και διαφορετικού υλικού όπως είναι το γκλίτερ, το οποίο με βοηθάει να αποδώσω καλύτερα μια αίσθηση παραμυθιού μέσα από την λάμψη του, τις υφές kαι τους όγκους του. Σκοπός μου είναι να συνθέσω έναν άλλο κόσμο, όπου επικρατεί η ομορφιά, η γλυκύτητα και η αρμονία των εικόνων και των χρωμάτων. Μου αρέσει να δουλεύω με τρόπο που θυμίζει χειροναξία, αφιερώνοντας πολύ χρόνο σε κάθε μου έργο, προσπαθώντας να κατακτήσω λίγα θραύσματα από την ουσία της ζωγραφικής.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να επικοινωνήσει τη δουλειά του;

Είναι πραγματικά δύσκολο και συνήθως πρέπει να βρεις τον τρόπο μόνος σου. Ίσως να βοηθάει η προβολή των έργων σου στα social media, αλλά το πιο σημαντικό, όπως είναι η φιλοξενία της δουλειάς σου σε μια γκαλερί, γίνεται μόνο αν πάρουν οι ίδιοι το ρίσκο μιας νέας πρότασης. Ευχαριστώ την Depot Art Gallery που με εμπιστεύτηκε.

Τι θα θέλατε να μείνει στο θεατή από την έκθεση αυτή;

Θα ήθελα να του μεταδώσω λίγη από την αγάπη μου για την φύση και μέσα από την μαγεία της ζωγραφικής, να νιώσει έκπληξη με το αποτέλεσμα. Ιδανικά, να λειτουργήσουν τα έργα μου ως ένα είδος ασπίδας, που θα τον προστατέψουν από την σκληρότητα και την ασχήμια της εποχής.

Εργάζεστε πάνω σε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή; Ποιά τα σχέδιά σας για το μέλλον ;

Η ενασχόληση μου με την ζωγραφική είναι καθημερινή και πολύωρη επειδή, όπως είχε πει ο Πικάσο και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, ‘’Η έμπνευση υπάρχει αλλά πρέπει να σε βρει να δουλεύεις!’’ Στόχος μου είναι πάντα να μαθαίνω και μέσα από αυτή την συνεχή προσπάθεια, ονειρεύομαι κάθε νέο μου έργο να με εκπλήσσει θετικά.

Τι είναι για σας η ζωγραφική;

Λαχτάρα, απέραντη αγάπη και πίστη στο όνειρο ενός μικρού κοριτσιού…

Η έκθεση της ζωγράφου Άννυς Σοφιανοπούλου, επιλέχθηκε και οργανώθηκε στο πλαίσιο
του Νέου θεσμού της Dépôt Art Gallery “1η ατομική”, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο 2017
με στόχο να δίνεται η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να βιώσουν την εμπειρία των διαδικασιών της 1ης ατομικής τους έκθεσης σε gallery.

Διάρκεια έκθεσης 3-14 Οκτωβρίου 2017.
Dépôt Αrt gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι)
Ώρες επισκέψεων : Τρίτη – Παρασκευή 20:00 μ.μ. – 23:30 μ.μ.
Σάββατο 12:00 μ.μ. – 16:00 μ.μ.