Της Άννας Παχή

Ο Πάνος Κουφός, εικαστικός και μέλος της ομάδας Νι που εμπνεύστηκε και πραγματοποιεί την εικαστική πλατφόρμα «We Are Athens», απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους καλλιτέχνες,  το κοινό των Αθηνών και μιλά στο iart.gr για το project.

«We are Athens». Τι σημαίνει;

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, που θα λειτουργήσει σαν κοινό έδαφος για τους καλλιτέχνες της Αθήνας, για να μπορούν, μέσα από αυτήν,  να διοργανώνουν διάφορα πράγματα. Η πλατφόρμα δημοσιοποιεί αυτά που υπάρχουν και συμβαίνουν στην πόλη. Αυτό εννοεί ο τίτλος “We are Athens”, εμείς είμαστε η Αθήνα. Η κίνηση γίνεται από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες, που ζουν και δημιουργούν εδώ. Ανεξάρτητα με το ποιοι είναι, τι σκέφτονται, τι κάνουν.. Επιθυμούμε να φέρουμε στο προσκήνιο ότι δημιουργείται στο κλεινόν άστυ.

Δώσε μου ένα παράδειγμα.

Το πρώτο event που διοργανώνουμε είναι ένα ιδιότυπο open studio με φιλοσοφία «βρες ένα μέρος και κάνε κάτι». Το μέρος μπορεί να είναι το εργαστήριό σου, ο δρόμος, οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Το «We are Athens» παρέχει τη δημοσιοποίηση και βάζουμε στο χάρτη που θα δημιουργηθεί, όλους τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν χωρίς «όρους».

Θα παρακολουθεί το κοινό αυτές τις δημιουργίες;

Αυτό είναι το νόημα. Στήθηκε ήδη ηλεκτρονικός χάρτης, που απεικονίζει  που βρίσκεται ο κάθε καλλιτέχνης. Μπορείς να δεις ποιος είναι, τι κάνει, πως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του. Δίνεται η ευκαιρία για μια οργανωμένη βόλτα, έτσι ώστε να δει το κοινό τα εργαστήρια και όχι μόνο. Κάποιες εγκαταστάσεις γίνονται μέσα σε σπίτια. Μια καλλιτέχνιδα παρεμβαίνει στην πρόσοψη ενός νεοκλασικού. Ένας σκηνοθέτης προβάλλει  ταινία του στη μάντρα ενός γείτονα. Οι δράσεις είναι από πολύ δημόσιες έως πολύ  ιδιωτικές. Οι «κρυμμένοι» καλλιτέχνες, έχουν  έναν τρόπο να εμφανιστούν, πράγμα που θα ωφελήσει σε ένα πολύ απλό πλαίσιο: Είμαστε καλλιτέχνες, εργαζόμαστε στην Αθήνα, μπορούμε να οργανωθούμε. Όταν ρωτάς – σε καλλιτεχνικό επίπεδο – τι είναι η Αθήνα, η απάντηση είναι, οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτήν. Χωρίς επικοινωνιακά τρικ. Ο απλούστερος τρόπος να γνωριστούμε και να μας μάθει το κοινό, είναι να ανοίξουμε τα εργαστήριά μας.  Υπάρχει πολιτική θέση, με την πρωτογενή έννοια. Εκτίθεμαι στα μάτια των άλλων, μαθαίνω ποιος είμαι, διαμορφώνω το πλαίσιο στο οποίο υπάρχω. Το μόνο που χρειάζεται είναι «να εκτεθείς, να βγεις μπροστά». Ο τρόπος είναι τελείως δικός σου, εσύ  τον διαλέγεις, εσύ τον υποστηρίζεις. Εκείνο – και το μόνο – που μπορεί να παρέχει η πλατφόρμα, είναι να σε βοηθήσει να φανείς, όποιος κι αν είσαι.

Ποιος το οργανώνει;

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερις επαγγελματίες ζωγράφους.  Η ιδέα προέκυψε ένα βράδυ, που συζητούσαμε το ότι ενώ είμαστε πολλοί καλλιτέχνες, δε γνωριζόμαστε.  Τη βασική οργάνωση την έχουμε αναλάβει από κοινού με το Χρήστο Κεχαγιόγλου. Ο Κώστας Λάβδας και η Μαρία Χαρατσάρη έχουν αναλάβει την επιμέλεια του project. Οι πολύ καλοί φίλοι και αξιόλογοι συνεργάτες, Κατερίνα   Σκρουμπέλου  στήνει το site και ο Θοδωρής Χρόνης, είναι υπεύθυνος για το media profile.  Συνεργάζεται επίσης ο Χρήστος Κάπτεν. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται, ασχολούνται με αυτό και βοηθάνε, ο καθένας όπως μπορεί. Τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Πόσοι καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα;

Αυτή τη στιγμή περίπου πενήντα πέντε και προστίθενται συνεχώς και περισσότεροι, πάει πολύ καλά. Κάποιος προσκαλεί φίλους και συνεργάτες που αν τους αρέσει η ιδέα θα συμμετάσχουν και θα καλέσουν κι άλλους. Οι καλλιτέχνες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αυτός είναι άλλωστε ο στόχος. Ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει και ποιους θα καλέσει. Συμβαίνει κάτι πραγματικά δικό μας,  χωρίς  οικονομικό όφελος, δεν το κάνουμε για να κερδίσουμε κάτι. Απλώς  στήνουμε μια βάση που προτείνει διάφορα  projects. Οι ιδέες καταθέτονται, οι καλλιτέχνες συσπειρώνονται. Αυτή είναι η ιστορία.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη;

Συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες συμμετοχές. Υπάρχει η σελίδα μας στο facebook,  με την ανοιχτή πρόσκληση και την ταυτότητά μας. Η δημοσιοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, τα πράγματα μπαίνουν σε σειρά.  Υπάρχει όμως μια δυσκολία: Οι καλλιτέχνες που μαθαίνουν για μας, είναι λίγο δύσπιστοι. Ίσως επειδή στο facebook  δεν υπάρχουν τα ονόματά μας. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή «κρυβόμαστε», αλλά επειδή είμαστε καλλιτέχνες που κάνουν δουλειά για καλλιτέχνες. Δεν έχει σημασία ποιος είμαι εγώ και ποιος είναι ο άλλος. Όπως είναι φυσικό, σε αυτήν την πρώτη φάση όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης.

Φαντάζομαι πως δε μιλάμε μόνο για ζωγράφους.

Σαφέστατα. Το «We are Athens» απαρτίζεται από ζωγράφους, γλύπτες, ηθοποιούς, μουσικούς, δεν έχει περιορισμό. Η διαδικασία συμμετοχής είναι εξαιρετικά απλή. Συμπληρώνεις μια φόρμα που θα βρεις στη σελίδα μας στο facebook και στέλνεις μερικές φωτογραφίες του έργου σου για να τις συμπεριλάβουμε στο χάρτη. Δηλώνεις τις μέρες και  ώρες που είσαι διαθέσιμος, καθώς και τι επιθυμείς να παρουσιάσεις.  Δε χρειάζεται να κάνεις κανείς κάτι τεράστιο, καινούριο ή ακόμα και ολοκληρωμένο. Το ότι ανοίγει κάποιος το εργαστήριό του είναι από μόνο του μια κατάσταση. Η προβολή της ταινίας ενός σκηνοθέτη σε ένα δημόσιο χώρο είναι επίσης ένα δρώμενο. Το όλο θέμα για τον καλλιτέχνη είναι να δείξει την παρουσία του, με ένα κομμάτι της δουλειάς του.

Υπάρχει κόσμος που δεν παρακολουθεί εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής ή κάτι ανάλογο, θεωρώντας  πως ‘δε γνωρίζει από αυτά’.  Ίσως, με αυτή τη δράση το κοινό έρθει πιο κοντά στην Τέχνη και τους δημιουργούς.

Αυτός είναι ο στόχος. Το εργαστήριό μου βρίσκεται στο Χολαργό, σε μια ήσυχη γειτονιά, ο κόσμος δε με γνωρίζει. Βλέπουν έναν περίεργο τύπο να βγαίνει στο δρόμο για να μιλήσει στο κινητό – δεν έχει καλό σήμα το εργαστήριο – με ρούχα λερωμένα από χρώματα. Μέσω του «We are Athens» έχω την ευκαιρία να πάρω θέση, να τους πω «ελάτε αν θέλετε». Ίσως έτσι γνωριστούμε, θα ξέρουν ότι είμαι ζωγράφος. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ, θα επισκεφτώ άλλους καλλιτέχνες, να τους γνωρίσω.

Υπάρχει οικονομικό κόστος για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν;

Κανένα απολύτως. Όλοι εργαζόμαστε  αφιλοκερδώς. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να φτιαχτεί η πλατφόρμα, να δημιουργηθεί το κοινό έδαφος για να επικοινωνούμε τη δουλειά μας, τον τρόπο μας.  Υπάρχουμε, κάνουμε κάτι. Δίνουμε ένα στίγμα ενώ ταυτόχρονα συμβαίνει κάτι πολύ ωραίο, δημιουργείται μια νέα, εντελώς καινούρια  χαρτογράφηση της Αθήνας. Τα μουσεία, οι γκαλερί, έχουν χαρτογραφηθεί, τώρα θα ξέρεις «Που μπορείς να βρεις καλλιτέχνες».

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα;

Τα projects θα εμφανίζονται σε open call  όπως γίνεται από την αρχή. Μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε και μένει πάντα ανοιχτό. Εκείνος που θα μπει στο χάρτη, θα μάθει πως ένας καλλιτέχνης κάνει αυτό, βρίσκεται εκεί, συγκεκριμένες μέρες και ώρες  και μπορεί να τον επισκεφθεί, να δει τη δουλειά του, να συνομιλήσει μαζί του. Σα βόλτα, σα γνωριμία. Το πρώτο event πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου και δηλώνει την παρουσία μας, στα εγκαίνια θα γίνει κι ένα πολύ ωραίο πάρτι. Αυτή τη στιγμή, το  «We are Athens» φτιάχνεται για να διαρκέσει.  Συζητάμε ήδη για τα επόμενα project. Η αρχική λογική είναι να παρουσιαστεί ένα το Σεπτέμβριο, ένα το Δεκέμβριο κι ένα το επόμενο καλοκαίρι, πράγματα διαφορετικά το ένα από το άλλο, όλα όμως  μέρος της πλατφόρμας. Είμαστε επαγγελματίες καλλιτέχνες, αναζητούμε κοινό έδαφος με συναδέλφους και «βγαίνουμε έξω», εκτιθέμεθα στους χώρους μας με τη δουλειά μας, τον πιο άμεσο τρόπο που μπορούμε να το κάνουμε, στις γειτονιές, μεταξύ μας. Αυτή είναι η μόνη μας ιδεολογική βάση.  Οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται, μπορούν να επισκεφτούν το site www.weareathens.gr Τους περιμένουμε όλους.