Της Άννας Παχή
Η έκθεση της Cleo Robine «O Κόσμος δομείται και αποδομείται» αποτελείται από σειρά έργων με εκτυφλωτικά χρώματα, αφηρημένα και όχι τόσο αφηρημένα σχέδια. Ανάλογα με το που κοιτάς, αισθάνεσαι κίνηση, χαρά, ή προβληματισμό. Δεν περίμενα πως το καλώδιο θα μπορούσε να γίνει ένα τόσο εκφραστικό εικαστικό μέσο. Η δημιουργός Cleo Robine, μίλησε στο iart.gr για το θέμα της έκθεσης, την αληθινή τέχνη και τη χαρά της που ανακαλύπτει τη χώρα μας από κοντά.
Ποιό ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία έργων δόμησης – αποδόμησης του κόσμου;
Αισθάνθηκα την επιθυμία να εκφραστώ πάνω σε αυτό το θέμα, επειδή τα σημαντικά γεγονότα(συγκρούσεις, ανθρώπινες και ζωϊκές μεταναστεύσεις, κλιματολογική εξέλιξη, όπως επίσης επιστημονική και κοινωνική πρόοδος) που ταράζουν τον κόσμο του σήμερα, επιστρέφουν μόνιμα μέσα στις σκέψεις μου. Αυτές είναι που με φέρνουν σε μια μεγαλύτερη οξύτητα και μέσα από την επέκτασή τους, η ιδέα της καταστροφής που δημιουργείται από τον άνθρωπο, είναι αδιάσπαστη της ανασυγκρότησης που εκτελείται ταυτόχρονα.
Ποιά η έννοια χρήσης τόσων εκτυφλωτικών χρωμάτων;
Διαμέσου των ισχυρών χρωμάτων και τις έντονες δονήσεις τους (που ενεργοποιούν κάθε ζώντα οργανισμό), εκφράζω την συντριβή των καταστρεπτικών και διαρκών εκρήξεων της αναγέννησης, που για εμένα δεν μπορούν να μεταφραστούν παρά μόνο από την ένταση των ζωντανών χρωμάτων.
Χρησιμοποιείτε – στα συγκεκριμένα έργα – το καλώδιο ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Γιατί;
Αισθάνθηκα για το υλικό αυτό μια πολύ ισχυρή έλξη για να εκφράσω το θέμα δόμηση – αποδόμηση.
Μέσα από την διαδικασία επεξεργασίας του όπως: κυρτές μορφές, δυνατότητες δεσμών, ποικιλομορφία χρωμάτων, μηκών και διατομών, καλώδια γεμάτα ή άδεια, συνειδητοποιώ πως οι δυνατότητες μου έκφρασης και δημιουργίας είναι απεριόριστες.
Πως βλέπετε σήμερα την Τέχνη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια; Υπάρχουν “μόδες” και πόσο υπερσκελίζουν ή όχι το κλασικό;
Μόδες όντως υπάρχουν, αποκυήματα της αγοράς και της κατανάλωσης. Έρχονται και παρέρχονται. Η Τέχνη όμως, η πραγματική, είναι μία. Αυτή που είναι ειλικρινής και επικοινωνιακή, αντλώντας δύναμη μέσα από την αλήθειά της και τις αξίες, εξελίσεται συνεχώς και παραμένει ζωντανή, επίκαιρη και διαχρονική. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν το κλασικό, είτε έγινε σήμερα, είτε πριν από αιώνες.
Εκθέτετε στην Ελλάδα. Ποιά η σχέση σας με τη χώρα μας;
Είναι η τυχαία και ευτυχής συνάντηση μου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης με τον γκαλερίστα Φίλιππο Βαζάκα που μέσα από το ανοιχτό του πνεύμα και την ευαισθησία του, προκάλεσε το ενδιαφέρον μου για την Ελλάδα.
Πιστεύοντας στην δουλειά μου με κάλεσε να συμμετάσχω στα σαλόνια της Art-Athina και Art-Thessaloniki, γεγονότα που με έκαναν να συνειδητοποιήσω την σχέση και απήχηση που έχει το έργο μου στο κοινό της Ελλάδος.
Η πρόταση της Dépôt Art Gallery στην Αθήνα έκανε πραγματικότητα την επιθυμία μου να εκθέσω στην Ελλάδα.
Έκτοτε, έχω αρχίσει να ανακαλύπτω με θαυμασμό την καταπληκτική αυτή χώρα.
Πως βλέπετε το μέλλον της Τέχνης σε σχέση με αυτό του κόσμου; Σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπως αυτή που ζούμε, τι μπορεί να μας προσφέρει;
Σύμφωνα με κάποιες φιλοσοφικές σκέψεις με τις οποίες ταυτίζομαι: Μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο στόχος μιας ανθρώπινης κοινωνίας, δεν είναι μόνο να επιβιώνει αλλά και να προοδεύει.
Η τέχνη μας επιτρέπει να ζούμε σ᾽ έναν ανθρώπινο κόσμο και να αναπτύσουμε την ανθρωπιά μας διαμέσου της εξέλιξης του βλέμματός μας, της κατανόησής μας των πραγμάτων.
Μέσα απ᾽αυτήν την λογική, τα έργα μου δεν είναι παράθυρα προς τα έξω αλλά πόρτες που ανοίγουν προς το εσωτερικό του νού.
Η διαδικασία της δόμησης – αποδόμησης επιταχύνεται. Σύμφωνα με τον Bergson: «εάν το άτομο ξεχνάει τον εαυτό του, η κοινωνία ξεχνά επίσης τον προορισμό της».
Η τέχνη θα είναι επομένως ουσιαστική όλο και περισσότερο για την επιβίωσή μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι παραμένω όσο πιο κοντά γίνεται στα ένστικτά μου και στην αλήθεια μου, ακολουθώντας τις ρήσεις του Osho: «Η δημιουργικότητα είναι η μεγαλύτερη υπάρχουσα εξέγερση. Αν θέλετε να δημιουργήσετε, πρέπει να απαλλαγείτε από όλες τις συμβάσεις.»
Dépôt Art Gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5 – 106 74 Κολωνάκι – Αθήνα
Τηλ:+30 210 3648174
e-mail: info@depotgallery.gr
official site : www.depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30, Σάββατο 12:00 –16:00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά