Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Με αφορμή την ατομική της έκθεση «Journey of Life – Colour and light» η Ελένη Σαμέλη-Βαρουξάκη μιλά στο iart.gr για το Φως, τα Χρώματα και το πώς η ζωγραφική μπορεί να προσφέρει «ηρεμία  και αγαλλίαση στην ψυχή». Γνωρίστε την.

Τι σας ώθησε στη ζωγραφική; Περιγράψτε μας τη μέχρι τώρα πορεία σας και τι σημαίνει για εσάς η Εικαστική τέχνη.

Από μικρή είχα έφεση στη ζωγραφική. Το έβλεπα όμως σαν χόμπι, παράλληλα με την Αρχιτεκτονική που ήθελα πάντα να σπουδάσω, ώσπου διάβασα τα λόγια του διανοητή και φιλόσοφου Κομφούκιου: «Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία μέρα στη ζωή σου».  Για μένα Τέχνη είναι η κατάθεση της ψυχής μέσω της δημιουργίας πάνω στον καμβά. Είναι να μπορείς να μεταδώσεις θετικά μηνύματα, χαράς, αισιοδοξίας και ευδαιμονίας.

Χρησιμοποιείτε συχνά τις αποχρώσεις του μπλε. Προφανώς το αγαπάτε. Για ποιους λόγους;

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Με εκφράζει απόλυτα, σε όλες τις αποχρώσεις και διακυμάνσεις του καθώς θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της γαλήνης, της ελευθερίας και της εμπιστοσύνης. Είναι αυτό που επικρατεί σχεδόν πάντα στην παλέτα των χρωμάτων μου.

Ισορροπείτε μεταξύ, συνήθως, απαλών χρωμάτων και μιας υποβόσκουσας δυναμικής. Είναι κάτι που απλά σας “βγαίνει” ή έχει να κάνει με τη φιλοσοφία σας;

Η φιλοσοφία μου είναι μία. Ξεκινάω πάντα να ζωγραφίζω με τα χρώματα που σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή. Εκείνα με εμπνέουν να ξεκινήσω έναν πίνακα με πάθος και να φτάσω μέχρι το τέλος, παλλόμενη μέσα στην έμπνευσή μου. Η επιλογή των χρωμάτων έχει να κάνει καθαρά με τον εσωτερικό μου κόσμο. Από τη φύση μου είμαι ήρεμη δύναμη, οπότε οι αποχρώσεις που μου βγαίνουν, σχεδόν πάντα είναι απαλές και αποτυπωμένες έτσι ώστε να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους. Μου αρέσει η ισσοροπία και αυτό προσπαθώ να βγάλω στους πίνακές μου παράλληλα με τις «μαχαιρίες» της σπάτουλας που προσφέρουν την αίσθηση της «Δύναμης» πάνω στον καμβά.

Μιλήστε μας για την έκθεση που ξεκινά. Πως προέκυψαν τα έργα, τι θα θέλατε να πάρει μαζί του ο θεατής από αυτά, τι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Τα έργα που παρουσιάζω στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, είναι αποτέλεσμα δουλειάς των δύο τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για την πρώτη μου ατομική έκθεση με τίτλο “Journey of life – Color and Light” η οποία είναι αφιερωμένη στο Ταξίδι της Ζωής μας, το γεμάτο Χρώματα και Φως. Τα έργα μου προκύπτουν πάντα από τον  εσωτερικό μου κόσμο. Μεταφέρω την εσωτερική μου ειλικρίνεια και αλήθεια πάνω και “μέσα” στον καμβά, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σπάτουλα και τον συνδυασμό χρωμάτων που γεμίζουν την φαντασία μου την συγκεκριμένη στιγμή. Ξεκινάω από την χρωματική παλέτα που εμπνέομαι και στη συνέχεια έρχεται το θέμα μέσα από τις δυναμικές κινήσεις της σπάτουλας, αποτυπώνοντας άλλοτε καράβια, φυτά ή αφηρημένες γραμμές πάνω στον καμβά. Προσδοκώ να αρχίσει ο κόσμος να μαθαίνει τα έργα μου και την τεχνοτροπία που χρησιμοποιώ, να με αναγνωρίζει μέσα από αυτά. Επιθυμία μου, να περάσω την ταυτότητα μου προς τα έξω και να μοιραστώ μηνύματα αισιοδοξίας, χαράς και γαλήνης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά την ατομική αυτή έκθεση, θα συμμετάσχω σε μία ομαδική που θα πραγματοποιηθεί στην Dêpot Art Gallery στο Κολωνάκι, ενώ παράλληλα ετοιμάζομαι και για την έκθεση όπου συμμετέχω κάθε χρόνο με τους Artistes Independants στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του 2019.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που απέχει από τη θέαση της ζωγραφικής επειδή θεωρεί πως ‘δε γνωρίζει’;

Η ζωγραφική είναι πηγή ζωής. Σε γεμίζει με αισθήματα ευδαιμονίας και χαράς, σου προσφέρει ηρεμία και αγαλλίαση στην ψυχή.

Είναι η Τέχνη πολυτέλεια στις μέρες μας; Πως νομίζετε ότι επηρεάζει τον άνθρωπο, καλλιτέχνη ή θεατή;

Η Τέχνη θα αποτελεί πάντα τροφή της ψυχής, ανεξάρτητα από τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες μίας χώρας. Όποιος έχει επαφή μαζί της και ασχολείται με τη διείσδυση σ’ αυτήν, μόνο αγαλλίαση και πληρότητα μπορεί να αισθανθεί.

Που θα θέλατε να φτάσετε; Υπάρχει κάποιος απώτερος εσωτερικός στόχος;

Θέλω να καταφέρω να κάνω τον κόσμο ευτυχισμένο μέσα από την τέχνη μου, μέσα από αυτό που βλέπει στον καμβά. Να νιώθει αγαλλίαση και ηρεμία. Να αφοσιωθεί στα έργα, να «μπει» μέσα σε αυτά. Να νιώσει τον παλμό μου και να εισπράξει αυτά που έχει να του δώσει η ψυχή μου.

Μπορεί η Τέχνη να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες;

Πιστεύω ότι κάθε μορφή Τέχνης είναι ικανή, έστω και για λίγο, να μας απομακρύνει από τις δυσκολίες, να μας κάνει να δούμε τη ζωή με πιο θετικό, πιο αισιόδοξο τρόπο και να μας απαλλάξει από αρνητικές σκέψεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ