Του Νίκου Κόκκινου

Το πολυδιάστατο του μυθιστορήματός του «ΑρπαΓή» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως) εξηγεί ο συγγραφέας Φίλιππος Μορρίς σε συνέντευξή του στο iart.gr. Επίσης, μιλάει για τα όνειρα, το συνειδητό και το ασυνείδητο και καταλήγει: «Τα όνειρα είναι κομμάτι της πραγματικής ζωής και μάλιστα από τα πιο συναρπαστικά της κομμάτια».

Σε ποια κατηγορία θα κατατάσσατε το μυθιστόρημά σας; Σας ρωτώ, γιατί είναι μία πολυδιάστατη ιστορία που καλύπτει πολλούς τομείς, έχει ερωτικό, πολιτικό, κοινωνικό στοιχείο.

Είναι μια ιστορία με πολλά μηνύματα, παραβολές και αλληγορίες.

Πολλοί αναγνώστες έχουν ενθουσιαστεί από την πλοκή, τα πλούσια συναισθήματα και την περιπέτεια που διαμορφώνεται σε μέρη με ιδιαίτερη τοπική κουλτούρα όπως η Γουατεμάλα και η Καμπότζη. Γι’ αυτούς είναι μια «Περιπέτεια Μυστηρίου και Περιπλάνησης».

Άλλοι μπαίνουν πιο βαθιά στην διάσταση του «κάρμα και της μοίρας» και το πώς οι ζωές των ανθρώπων συνδέονται μέσα από το πεπρωμένο, άρα το βλέπουν σαν ένα πιο «Μεταφυσικό, Ψυχολογικό Θρίλερ».

Υπάρχουν και αναγνώστες που επικεντρώνονται στην κοινωνική διάσταση του βιβλίου και τα διλλήματα σε σχέση με την Αρπαγή της Γης, τον Ακτιβισμό, τις ταξικές ανισότητες και τις επιλογές που καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε στην διάρκεια της ζωής μας, οι οποίες μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των άλλων.

Δεν θα ήθελα να το κατατάξω κάπου γιατί είναι πραγματικά μια  περιπέτεια μυστηρίου με μεταφυσικά στοιχεία και κοινωνικές παραμέτρους που σε ταξιδεύει σε μέρη δυσπρόσιτα και άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Γιατί σχεδιάσατε στο «Αρπαγή – REM» η δράση να αναπτύσσεται σε ΗΠΑ, Γουατεμάλα και Καμπότζη;

Είναι μέρη που είτε έχω ζήσει είτε έχω πάει και γνωρίζω καλά και για προσωπικούς λόγους με έχουν συνεπάρει. Άρα έχοντας μέσα μου την εικόνα και τον ενθουσιασμό μου ήταν φυσικό να μπορέσω να το κάνω ζωντανή εικόνα και έντονο συναίσθημα στον αναγνώστη.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα για τα νεοελληνικά λογοτεχνικά ειωθότα είναι ότι ούτε οι ήρωές σας είναι Έλληνες πλην του κεντρικού πρωταγωνιστή που έχει ελληνική καταγωγή. Σας δυσκόλεψε αυτό στη διαχείριση των χαρακτήρων;

Αντίθετα, επειδή συναναστρέφομαι καθημερινά με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες και μέρη του κόσμου, νομίζω πως με βοήθησε στην ροή μιας διεθνούς περιπέτειας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το μεσογειακό ταπεραμέντο που έχουμε οι Έλληνες σαν «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό κάποιου χαρακτήρα (Σάμιουελ) ή μιας κατάστασης (θα διαβάσετε στο 2ο μέρος) ώστε να ενδυναμώνω εκεί που θέλω τον χαρακτήρα στα μάτια του Έλληνα αναγνώστη.

Νομίζετε ότι με το «Αρπαγή – REM» μπορείτε να ευαισθητοποιήσετε το κοινό στο θέμα της αρπαγής γης. Εάν είναι στους στόχους σας, μάλλον δεν θα είναι εύκολο, γιατί το ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με αυτό το πρόβλημα.

Κάθε ιστορία που γράφεται, κάθε δράση ή κάθε καταγγελία που γίνεται είναι πάντα ένα λιθαράκι που μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει μια κατάσταση στον κόσμο. Το «ΑρπαΓή» είναι μια μεταφυσική περιπέτεια που έβαλα μέσα κομμάτια του ψυχικού μου κόσμου και της φαντασίας μου, άρα ο σκοπός είναι η ψυχαγωγία του αναγνώστη. Παράλληλα όμως θέλησα να βάλω μερικούς προβληματισμούς που αύριο θα μείνουν στην συνείδηση του αναγνώστη και ας τα διάβασε για πρώτη φορά.

Τα όνειρα συνδέουν τους πρωταγωνιστές του έργου σας. Είναι αποκλειστικά προϊόν μυθοπλασίας ή πιστεύετε ότι συμβαίνει και σε αυτό που αποκαλούμε πραγματική ζωή;

Τα όνειρα είναι η γέφυρα του συνειδητού και του ασυνείδητου. Έχουν πολλαπλές δράσεις σε κάθε άνθρωπο. Είναι κομμάτι της πραγματικής ζωής και μάλιστα από τα πιο συναρπαστικά της κομμάτια.

Η ιστορία σας είναι μεν αυτοτελής, αλλά με το οπισθόφυλλο του βιβλίου δίνεται υπόσχεση ότι υπάρχει συνέχεια. Τι πρέπει να περιμένουμε και πότε;

Είναι μια τριλογία με αυτοτελείς ιστορίες με κεντρικό ήρωα τον Σάμιουελ Ντάιμοντς. Οι τρεις ιστορίες είναι τελείως διαφορετικές και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αλλάζουν γύρω από τον Σάμιουελ όπως και τα μέρη. Το δεύτερο βιβλίο που έχει ολοκληρωθεί είναι πιο σκοτεινό, είναι ένα καθαρό θρίλερ μυστηρίου που εκτυλίσσεται αντίστοιχα στο Ντουμπρόβνικ, στο Μέξικο Σίτι και στην Επαρχία του Ρατζαστάν στην Ινδία. Θα εκδοθεί τον Οκτώβριο. Το τρίτο, έχει ξεκινήσει, είναι στο μυαλό μου  αλλά  θα βγει τον Ιούνιο του 2018 για να ολοκληρώσει την σειρά με πολλές εκπλήξεις, όμως μέχρι τότε έχουμε καιρό.

iART

iART

Αυτή η σελίδα κατασκευάστηκε με τα πιο αγνά, βιολογικά υλικά και πολλή… αγάπη. Ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση.

Δείτε επίσης