Συνέντευξη στον Σπύρο Πλουμίδη

Την έχουν χαρακτηρίσει “παιδί- θαύμα” του παραδοσιακού τραγουδιού και “νεότερη φωνή της παράδοσης”. Τίτλοι που δικαιώνονται απόλυτα καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας της διαθέτει μια μελωδική και μεστή φωνή που σε ταξιδεύει. Αυτά τα χαρακτηριστικά διέκρινε και ο Στέφανος Κορκολής ο οποίος υπογράφει τη μουσική στο νέο της τραγούδι “Κάιρο”, σε στίχους της Άντας Δούκα. Ο λόγος για την Κυριακή Δερέμπεη η οποία μιλάει για αυτή την τόσο δυνατή συνεργασία, τη σχέση της με το παραδοσιακό τραγούδι καθώς και για τα άμεσα και μελλοντικά σχέδιά της…

-Συστήνεσαι στο ευρύ κοινό με το «Κάιρο». Ένα τραγούδι σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους της Άντας Δούκα. Πως προέκυψε μια τόσο δυνατή συνεργασία;

Στέφανος Κορκολής – Άντα Δούκα, η μητέρα του κυρίου Κορκολή και μία άγουρη 19χρονη, εγώ, σε ένα μουσικό πάντρεμα που ούτε μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Θεωρώ τον εαυτόν μου ευλογημένο γι΄αυτήν την μουσική συνύπαρξη. Ήταν απλά θέλημα Θεού.

-Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, η φωνή σου είναι μεστή και ώριμη. Έχεις κάνει σπουδές πάνω στο τραγούδι;

Μαθητεύω στο πλευρό αξιόλογων δασκάλων όσον αφορά τις σπουδές μου στο τραγούδι, στη θεωρία αλλά και στην εξέλιξή μου στο σαντούρι και στα άλλα μουσικά όργανα που μαθαίνω από πολύ μικρή. Χωρίς σπουδή και μελέτη, σκληρή μελέτη δεν καταχτιέται τίποτα. Και ακόμη έχω δρόμο πολύ επάνω στην μουσική.

-Κατάγεσαι από οικογένεια μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιεροψαλτών. Πόσο επηρέασε αυτό την επιλογή σου να ασχοληθείς με το τραγούδι.

Εννοείται πως η οικογένεια η οποία για κάθε παιδί θεωρείται ως το πρώτο σχολείο, έπαιξε αν όχι τον τον πιο βασικό, αλλά τον πρωταρχικό ρόλο στην μουσική μου παιδεία και εξέλιξη. Τα βυζαντινά ακούσματα από τον παππού μου ο οποίος υπήρξε δεξιός ψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και τα παραδοσιακά ακούσματα από συγγενείς της 3ης γενιάς προσφύγων, οι οποίοι πρωτοστατούσαν τότε στα πανηγύρια και στους γάμους σε όλον τον νομό Κοζάνης, ήταν η πρόκληση να στραφώ και εγώ από πολύ μικρή σε αυτούς τους δρόμους.

-Είσαι μόλις 19 χρονών και έχεις συνεργαστεί με αρκετούς σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες. Μίλησέ μας για αυτές τις συνεργασίες.

Η λέξη συνεργασία θεωρώ πως έχει άλλη έννοια. Για μένα η παρουσία μου στο πλευρό κορυφαίων μουσικών, ερμηνευτών και ηθοποιών, αποτελεί μαθητεία. Τώρα ουσιαστικά ξεκινώ δειλά τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα με οδηγό και καθοδηγητή τον τεράστιο Μίλτο Καρατζά και τον παγκοσμίου φήμης έλληνα συνθέτη Στέφανο Κορκολή ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς στα πρώτα μου δισκογραφικά βήματα. Μου εμπιστεύτηκε ένα τραγούδι ιδιαίτερα αγαπημένο γι αυτόν και τον ευγνωμονώ γι΄αυτό.

-Σε έχουν χαρακτηρίσει «παιδί- θαύμα» του παραδοσιακού τραγουδιού και τη «νεότερη φωνή της παράδοσης». Σε φορτώνει με άγχος αυτό;

«ΘΑΥΜΑ” λέξη που εμπεριέχει λάμψη και φως. Δεν έχω αποδεχτεί ποτέ και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, τον χαρακτηρισμό αυτόν. Διότι θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε θαύματα του Πανάγαθου, πόσο μάλλον τα παιδιά που έχουν όλα ένα θαύμα μέσα τους. Όσο για τον χαρακτηρισμό «νεώτερη φωνή της Παράδοσης” δηλώνω με περηφάνια πως είμαι ένα από τα εκατοντάδες παιδιά που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν τα μονοπάτια της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και αυτό με κάνει να ελπίζω πως τίποτα δεν χάθηκε ακόμη. Η γενιά μου θα είναι αυτή που θα κρατήσει άσβεστη την Παραδοσιακή Μουσική.

-Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την παραδοσιακή και έντεχνη μουσική και όχι με πιο mainstream μουσικά ακούσματα;

Αγαπώ όλα τα είδη μουσικής δεν απορρίπτω κανένα. Απλά θεωρώ πως η Παραδοσιακή Μουσική μου ταιριάζει καλύτερα. Δεν θα με ενδιέφερε να είμαι «στη μόδα”, να γίνω μόδα, ούτε η εύκολη λύση, η εμπορική που ίσως θα πουλούσε σαν τρελή.

-Ποιά είναι τα άμεσα σχέδιά σου; Ετοιμάζεις περιοδείες αυτό το καλοκαίρι;

Πρώτα ο Θεός έχουμε κάνει το πλάνο μας με την δισκογραφική που με φιλοξενεί στους κόλπους της. Ο,τιδήποτε αφορά την παρουσίασή μου στα ΜΜΕ ή σε εμφανίσεις, τον κύριο λόγο έχει ο κύριος Μίλτος Καρατζάς και θα είναι ανακοινώσιμα από την εταιρία του.


-Πως βλέπεις την κατάσταση στο ελληνικό τραγούδι. Θεωρείς πως υπάρχει χώρος για καλλιτέχνες του δικού σου ρεπερτορίου ή η λογική της «πίστας» και της «παραλιακής» έχει ισοπεδώσει τα πάντα;

Θα τολμήσω να διαφωνήσω με την έκφραση «η λογική της πίστας και της παραλιακής έχει ισοπεδώσει τα πάντα”. Εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που μας αρέσει το γλέντι, το ξεφάντωμα, και να το πω χαριτολογώντας… λατρεύουμε τον «τζερτζελέ”. Χώρος υπάρχει για όλους. Ο Έλληνας αγαπάει και τα νυχτερινά κέντρα αλλά πάει και στα πανηγύρια για να θυμηθεί τις ρίζες του, αλλά και σε μουσικές σκηνές για να απολαύσει μία μελωδία.

-Η νέα γενιά ενδιαφέρεται να ακούσει το παραδοσιακό τραγούδι; Βρίσκει ερεθίσματα, ταυτίζεται με τα ακούσματα;

Η γενιά μου όπως σας προείπα φυσικά και ενδιαφέρεται για τις ρίζες της εκπρόσωπος του οποίου είναι το Παραδοσιακό τραγούδι. Ιδιαίτερα μέσω των Μουσικών Σχολείων εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ακολουθούν τα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

-Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει σε δέκα χρόνια από τώρα;

Ότι είναι θέλημα Θεού αυτό να γίνει και σίγουρα όπως όλοι να πάρω αυτό που μου αξίζει. Όπως λέει μια παροιμία μας ό,τι σπείρεις θα θερίσεις.