Της Άννας Παχή

Στο φιλόξενο σπίτι της Λίλας Κουφοπούλου, δε με υποδέχθηκε μόνον το ζεστό χαμόγελο της οικοδέσποινας, αλλά και πίνακες εξαιρετικής ομορφιάς, που με ταξίδεψαν όπως τα λόγια της. Η Τέχνη δίνει χαρά, είναι αποδεδειγμένο και τα έργα της ζωγράφου δίνουν πολύ περισσότερα.

Ποιό ήταν το έναυσμα για την ενασχόληση με τη Ζωγραφική και την Τέχνη γενικότερα;

Είχα ένα πολύ θετικό, δημιουργικό πατέρα και μια μητέρα με έντονη καλλιτεχνική ευφυΐα. Είχα δηλαδή σαν παιδί ένα ευρύ πεδίο επιλογών έκφρασης και σίγουρα τα κατάλληλα πρότυπα για να οδηγηθώ στις καλές τέχνες. Φαίνεται όμως πως η εικόνα ήταν για μένα το κυρίαρχο μέσο, αφού από την αρχή, στράφηκα στη ζωγραφική.

Περιγράψτε με λίγα λόγια την πορεία σας.

Σπούδασα Graphic Design και Marketing κι εργάστηκα στο χώρο της διαφήμισης για μια δεκαετία περίπου, παίρνοντας πολύτιμα μαθήματα από εξαιρετικούς δημιουργικούς συνεργάτες και εργοδότες, σε πολυεθνικές εταιρίες.

Το 1987 άρχισα τις σπουδές μου στη Σχολή Τεχνών Αθηνών και λίγο αργότερα έφυγα για την Αμερική, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα τέχνης και τεχνολογίας στο Tufts University και το School of the Museum of Fine Arts in Boston.

Πότε εκθέσατε πρώτη φορά και ποιά σειρά έργων; 

Στην Ελλάδα, εξέθεσα για πρώτη φορά τη σειρά «Games of the Soul» στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδη στη Φιλοθέη, το 2000.

Δημιουργείτε θεματικές ενότητες. Από που αντλείτε έμπνευση, ποιό είναι το μήνυμα της κάθε μιας;

Αντλώ έμπνευση μέσα από τις προσωπικές μου αναζητήσεις. Με ενδιαφέρει ο αόρατος κόσμος στον οποίο ζούμε. Μ’ ενδιαφέρουν τα συναισθήματα, η ψυχή, το υποσυνείδητο,  τα όνειρα, η ενέργεια που υπάρχει μέσα μας και γύρω μας.

Μιλήστε μας για την τριλογία αυτή.

Οι τρεις ανεξάρτητες σειρές έργων που διαμορφώνουν την τριλογία μου «TRILOGY ABOUT SOUL  – Chaos & Psyche, Games of the Soul, Dreams» αφορά στην πορεία και στην εξέλιξη της ψυχής μιας γυναίκας, της Πριγκίπισσας Ψυχής – πρωταγωνίστρια του ελληνικού μύθου  Έρωτας & Ψυχή. Στο πρόσωπό της το έργο δημιουργεί μια αναφορά στη σύγχρονη γυναίκα, που μέσα από τις δυσκολίες που η ζωή της παρουσιάζει καταφέρνει να βγει πιο δυνατή, πιο σοφή, πιο άξια ν’ αγαπήσει τον εαυτό της και τους άλλους, πιο άξια ν’ αγαπηθεί.

Το πρώτο μέρος «Chaos & Psyche» (abstract video art) το οποίο εξετέθη το 1992 στο Tufts University, εστιάζει στις 4 δοκιμασίες που έδωσε η θεά Αφροδίτη στην Ψυχή, προκειμένου να ξανασμίξει με τον σύζυγό της Έρωτα – την κύρια γι’ αυτήν πηγή αγάπης, έμπνευσης και δημιουργικότητας – και μια μεταφορά στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας, που προσπαθεί να φτάσει τους δικούς της στόχους.

Το δεύτερο μέρος «Games of the Soul» το οποίο εξέθεσα το 2000, είναι μια σειρά από 17 πίνακες και απεικονίζει τα πρώτα χαρούμενα, αφυπνιστικά ταξίδια ψυχής της ηρωίδας, μετά το ευτυχές τέλος των τεσσάρων δοκιμασιών. Εστιάζει όχι μόνο στον νεοαποκτηθέντα αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση που αποκτά μια γυναίκα ξεπερνώντας μια σημαντική για τη ζωή της κρίση, μα και στην εσωτερική ισορροπία και αρμονία που αισθάνεται, καθώς αποδέχεται το δικαίωμά της να ξαναβλέπει τη ζωή σαν παιδί.

Στο τρίτο μέρος «Dreams» το οποίο ξεκίνησε το 2003, η Πριγκίπισσα Ψυχή έχοντας εμπιστοσύνη στη διαίσθησή της, από-συμβολίζει  και δίνει ερμηνεία στα όνειρα της, τα οποία σαν φύλακες άγγελοι τη βοηθούν ν’ αποφασίζει, να ελπίζει, να βλέπει τ’ αόρατα, ν’ αναγνωρίζει τα γνωστά και να κάνει γνωστά τα άγνωστα, στην προσπάθειά της να ξορκίσει το φόβο και να γνωρίσει την κάθαρση, καλωσορίζοντας παράλληλα επόμενες προκλήσεις.

Χρησιμοποιείτε χρώματα και σχήματα που με κάποιον τρόπο φαίνονται κινούμενα. Πως το καταφέρνετε αυτό;

Πιστεύω πως τα πάντα είναι σε κίνηση. Οι ζωγραφιές μου είναι η εικαστική αφήγηση μιας ιστορίας. Για κάποιο λόγο «παγώνω» την ιστορία σε κάποιο κεφάλαιο και τη «χαρίζω» στο θεατή. Έτσι γίνεται κι εκείνος συν-δημιουργός της εικόνας, αφού προσκαλώ τον ίδιο να διαμορφώσει τη δική του ιστορία μέσα από τα σύμβολα που διακρίνει στο έργο μου.

Σπάνια θα δει κάποιος στους πίνακές σας  ζοφερές αποχρώσεις. Είναι συνειδητή επιλογή;

Χρησιμοποιώ σκούρα χρώματα κάποιες φορές, αλλά ποτέ μαύρο. Δεν μου είναι χρήσιμο. Αισθάνομαι την ανάγκη να δημιουργώ έργα μόνο φωτεινά, που προσφέρουν θετικές διεργασίες σκέψης και συναισθήματα στο μυαλό και την ψυχή του θεατή.

Οι τίτλοι που δίνετε έχουν να κάνουν με εσωτερικά ταξίδια, ‘δείχνοντας’ ένα δρόμο προς την αυτογνωσία. Είναι η Τέχνη ένα μονοπάτι προς την αυτοβελτίωση, πιστεύετε;

Ναι, για μένα είναι. Με εμπνέει η ζωή για όσα δημιουργώ και αναντίρρητα η ψυχή για όσα ζωγραφίζω. Ζωγραφίζω όχι όσα το μάτι βλέπει, αλλά όσα η ψυχή αισθάνεται και η διαίσθηση λέει. Έναν κόσμο αόρατο, αλλά υπαρκτό.

Τι θα επιθυμούσατε – όσο αυτό είναι δυνατόν – να αντλήσει ο θεατής από το έργο σας;

Να νοιώσει χαρά, ενέργεια, φως, και αισιοδοξία. Θα επιθυμούσα επίσης να ενεργοποιήσει τη φαντασία του, να βρει σύμβολα μέσα στα έργα μου που θα του ενεργοποιήσουν θετικά την ψυχή και θα τον βοηθήσουν να βρει πιθανά μια νέα προοπτική σε ότι τον απασχολεί.

Γιατί θα πρέπει να “επενδύσει” κάποιος στην απόκτηση ενός πίνακα, ή έργου τέχνης γενικότερα;  

Όλοι όσοι αγοράζουν ένα έργο τέχνης επενδύουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Οι περισσότεροι  συλλέκτες αγοράζουν με βάση την πιθανή εξέλιξη ενός καλλιτέχνη, με γνώμονα το μελλοντικό, οικονομικό κέρδος. Η τέχνη σε πολλές περιπτώσεις είναι χρηματιστηριακό είδος. Κάποιοι άλλοι, επενδύουν σε ένα έργο όταν αυτό τους δημιουργεί ένα συναίσθημα, πιθανά επειδή είναι στα μάτια τους ένα σύμβολο για τη δική τους πορεία ή για τους δικούς τους στόχους.

Ποιούς χώρους προτιμάτε για την έκθεση των έργων σας; Που μπορεί κάποιος να τα δει;

Οργανώνω τις εκθέσεις μου στην Ελλάδα, κυρίως σε μεγάλα ξενοδοχεία και εκθέτω έργα μου στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια εκθέτω επίσης στο διαδίκτυο και κάνω προσωπικές παρουσιάσεις με τηλεφωνικά ραντεβού, αν κάποιος ενδιαφέρεται για αγορά. Μια μικρή σειρά από προσωπικές παρουσιάσεις θα έχω και πάλι στο στούντιό μου από τις 12-17 Οκτωβρίου.

Μάθετε περισσότερα εδώ