foitites

Της Λυδίας Ψαραδέλλη

Επιτέλους, τελείωσε το Λύκειο και τα καθημερινά μαθήματα και η σκληρή δουλειά σου σε έφερε στις αίθουσες του Πανεπιστημίου.

Ευτυχισμένος, μα πάνω απ’ όλα έτοιμος να εξερευνήσεις τη νέα αυτή περίοδο της ζωής σου, που φαντάζει εκπληκτικά συναρπαστική, διασκέδασες με τους φίλους σου τις μέρες πριν φύγεις για το πανεπιστημιακό ίδρυμα στην πόλη μακριά από το σπίτι σου.

Και τώρα;

Όλα φαντάζουν άγνωστα και ίσως τόσο διαφορετικά από εκείνα που ονειρευόσουν: Κανένας γνωστός δεν έχει περάσει στην ίδια σχολή με σένα, πόσο μάλλον νέοι φίλοι δεν σε προσκαλούν σε ξέφρενα πάρτι που διοργανώνουν. Ξαφνικά το πως θα βρεις ένα πιάτο φαί ή ένα καλοσιδερωμένο t-shirt μοιάζει με μια καλά στημένη φάρσα;

Μη το αφήνεις να σε πάρει από κάτω. Διάβασε πως μπορείς να επιβιώσεις τις πρώτες μέρες της πανεπιστημιακής ζωής σου και σύντομα όλα θα μοιάζουν ευκολότερα.

  1. Δικτυώσου όσο περισσότερο μπορείς. Μίλησε με τους φοιτητές που κάθονται δίπλα σου στο αμφιθέατρο, τη βιβλιοθήκη ή στη λέσχη και «χτίσε» νέες φιλίες. Αναζήτησε φίλους στα γήπεδα του basket και του ποδοσφαίρου. Άλλωστε αυτό δεν έκανες τόσα χρόνια και στη δική σου γειτονιά;
  2. Ψάξε στις ανακοινώσεις της σχολής δράσεις και ομάδες στις οποίες μπορείς να λάβεις μέρος και να βρεις φίλους με κοινά ενδιαφέροντα.
  3. Χτύπησε την πόρτα του γείτονα και ζήτησέ του ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Κλασικό αλλά έτσι ξεκινάνε οι γνωριμίες. Μη ξεχάσεις να ρωτήσεις αν γνωρίζει κάποια οικονομική καθαρίστρια να σου καθαρίζει το σπίτι μια φορά στις δεκαπέντε μέρες. Καλύτερα να δώσεις κάποια λεφτά και να χάσεις μια έξοδο παρά να ζεις μέσα στην απόλυτη βρώμα.
  4. Ανακάλυψε από το διαδίκτυο συνταγές που μπορείς εύκολα και γρήγορα να εκτελέσεις. Αν δεν έχεις μάθει μέχρι σήμερα να σιδερώνεις, αναζήτησε σχετικά βίντεο. Ήρθε η στιγμή να σταθείς στα πόδια σου. Αλήθεια, ξέρεις πως λειτουργεί το πλυντήριο; Ανακάλυψε το κοντινότερο καθαριστήριο στη γειτονιά για έκτακτες ανάγκες.
  5. Βρες τα delivery της γειτονιάς και ρώτησε τους φίλους που κάνεις σιγά σιγά, ποιο τους αρέσει καλύτερα. Μάθε τα στέκια της πόλης αλλά και που μπορείς να παρακολουθήσεις εκδηλώσεις πέρα από τα μέχρι σήμερα ενδιαφέροντά σου. Μεγαλώνεις και πρέπει να διευρύνεις τις γνώσεις σου.
  6. Εφόσον στο επιτρέπει το πρόγραμμα της σχολής, ψάξε να βρεις μια δουλειά μερικής απασχόλησης. Θα κρατάει το μυαλό σου σε εγρήγορση, θα σε βοηθήσει οικονομικά (θυμάσαι εκείνη την καθαρίστρια και τις εξόδους που αναφέραμε;) και θα σε φέρει σε επαφή με ακόμα περισσότερο κόσμο και φίλους.
  7. Μη ξεχνάς ότι αν νιώθεις ακόμα άσχημα μακριά από το σπίτι και τους δικούς σου, δεν είναι κακό να το παραδεχτείς. Τηλεφώνησέ τους όσο συχνά νιώθεις την ανάγκη. Είναι εκεί για να σε στηρίξουν στο νέο σου βήμα.

Καλή αρχή στο νέο σου ξεκίνημα!