Της Άννας Παχή

Πολλές και εξαιρετικές, οι κυρίες των δεύτερων (και τρίτων και τέταρτων) ρόλων, μένουν αξέχαστες και πάντα αγαπητές.

Μαρία Φωκά 1917 – 2001
Αλησμόνητη, αυστηρή Κυρία Κλειώ στο «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», στιβαρή καπετάνισσα του «Γοργόνες και Μάγκες», αλκοολική μητέρα στο «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» για να αναφέρουμε μερικές από τις – λίγες – ταινίες που εμφανίστηκε. Την απολαύσαμε στην τηλεόραση σε σειρές όπως «Η γειτονιά μας», «Εκμέκ παγωτό» και άλλες. Υπήρξε αγωνίστρια της αντίστασης και καταδικάστηκε λόγω της κομουνιστικής της ιδεολογίας ως κατάσκοπος. Πάντα θα τη θυμάμαι να αναφωνεί «Ποιος είναι αυτός με το μακαρόνι;»

Καίτη Λαμπροπούλου 1926 – 2011
Γλυκύτατη ή γκρινιάρα ανάλογα με το ρόλο, με ευγενική φυσιογνωμία κι ευχάριστη φωνή. Ήταν πιτσιρίκα όταν έπαιξε τη ζηλιάρα – και κούκλα – σύζυγο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο «Ένα βότσαλο στη λίμνη» καθώς και την κολλητή φίλη της Αλίκης στο «Η Αλίκη στο Ναυτικό», ένας ρόλος που ενσάρκωνε και στη ζωή, ήταν επιστήθιες. Δεν έκανε ποτέ μεγάλη καριέρα, οι εμφανίσεις της όμως τραβούσαν πάντα την προσοχή και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή.

Σιμόνη Ξυνοπούλου
Έπαιξε μόνο σε εφτά ταινίες και δεν υπάρχουν άλλες σχετικές καταχωρήσεις. Αξεπέραστη ως υπηρέτρια στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και το «Για ποιόν χτυπά η κουδούνα». («Πως το λένε το τέτοιο μου που διαταράχτηκε;»)

Ανθή Γούναρη 1937 –
Οι ρόλοι της ήταν πάντα μικροί αλλά χαρακτηριστικοί, βοηθούσε σε αυτό η ιδιαίτερη φωνή της. Συχνά εμφανιζόταν ως σπιτονοικοκυρά, πελάτισσα ή γειτόνισσα.

Κατερίνα Γιουλάκη 1938 –
Ακούραστη. Εμφανίστηκε σε ταινίες, βιντεοταινίες και σήριαλ. Σύζυγος, θεία, υπηρέτρια, δασκάλα. Ιστορική παραμένει η συμμετοχή της στο σήριαλ «Η Κοκορόμυαλη» ενώ το «Ρετιρέ» θα προβάλλεται εις τον αιώνα τον άπαντα. Προσωπικά την προτιμώ ως Τούλα στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και ως Τούλα πάλι, στο «Ο Κατεργάρης» όπου λέει το ιστορικό «του νόου ασμπέτε».

Ταϋγέτη 1914 – 2003
Η τόσο αγαπημένη άσχημη των ελληνικών ταινιών ήταν τραγουδίστρια αλλά και αγωνίστρια που έζησε την εξορία στη Μακρόνησο, τον Άι – Στράτη, τη Χίο και το Τρίκερη. Η όψη της ανεξίτηλη όπως και το ταλέντο της. Πάντως, στο «Ο Παπατρέχας» την είδαμε και νυφούλα.

Αθηνά Μερτύρη 1931 – 2007
Το παρουσιαστικό της «τρόμαζε» τους συμπρωταγωνιστές της, παρόλα αυτά, εμφανίστηκε σε πάμπολλες ταινίες, με κυριότερη το «Τύφλα να’χει ο Μάρλον Μπράντο» όπου είχε και ποιητικές ανησυχίες…

Έλσα Ρίζου 1933 –
Παρά τις πολλές και εξαιρετικές της εμφανίσεις σε ταινίες – το ταλέντο της είναι αναμφισβήτητο – δεν πρωταγωνίστησε ποτέ σε καμιά. Έπαιζε συχνά με το σύζυγό της Νίκο ρόλους κοριτσόπουλου, υπηρέτριας, άβουλης συζύγου. Για μένα, highlight στην καριέρα της ήταν οι ταινίες «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο Κοντός», και «Ο γόης».

Ρένα Πασχαλίδου 1911 – 1979
«Σούζη τρως. Και ψεύδεσαι και τρως. Και κρυφοτρώς και τρως και πολύ». Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες σε τρίτους και τέταρτους ρόλους, αλλά «η Παριζιάνα» την καταξίωσε στη συνείδηση και την καρδιά μας.

Κατερίνα Γώγου 1940 – 1993

Με μουτράκι γλυκό, πονηρό και σκανταλιάρικο, η Κατερίνα Γώγου εμφανίστηκε σε δεύτερους ρόλους κόρης, αδερφής, φιλενάδας, πάντα μοντέρνας.  Αργότερα στράφηκε στην ποίηση, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τη δυστυχία που προφανώς ένιωθε και την οδήγησε τελικά στην αυτοκτονία. Κρίμα, πολύ κρίμα…

Πηγές: http://greekactor.blogspot.gr/, Μηχανή του Χρόνου