Γράφει η Άννα Παχή

Φωτογραφίες κειμένου: Γιώργος Εξαρχόπουλος

Δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1888. Το πρώτο σχέδιο του  Φ. Μπουλανζιέ,  συνεχίστηκε από τον Αναστάσιο Θεοφιλά και περατώθηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν. Νεοκλασικής τεχνοτροπίας, με κορινθιακό πρόπυλο, εγκαινιάστηκε πανηγυρικά στις 20 Οκτωβρίου του 1888, ως το πρώτο κτίριο – παγκοσμίως παρακαλώ – αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Ζάππειο λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο, ενώ από το 1938 φιλοξενούσε τον Κρατικό Ραδιοσταθμό Αθηνών. Φιλοξένησε επίσης τους αγώνες ξιφασκίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, χρησιμοποιήθηκε ως Ολυμπιακό χωριό το 1906 και το 2004 ως κέντρο Τύπου και εκδηλώσεων. Εκεί υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Εκεί κάνουν δηλώσεις οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών. Εξακολουθεί να φιλοξενεί εκθέσεις και τελετές.

Περιτριγυρίζεται από τον υπέροχο Εθνικό Κήπο, με κάποιον δικό του τρόπο ‘λάμπει’ πάντα στον ήλιο και οι Αθηναίοι το αγαπούν ιδιαίτερα. Όλοι έχουμε περάσει από μπροστά του βολτάροντας στις γύρω πρασιές. Άλλωστε, η βόλτα στο Ζάππειο ήταν πάντα μεγάλο γεγονός.

Σε παλαιότερες εποχές, ο περιβάλλον χώρος του χρησίμευε ως τόπος συνάντησης των Αθηναίων νέων και νεανίδων, που φλέρταραν από μακριά – τα τότε χρηστά ήθη βλέπετε… Η ‘συνήθεια’ αυτή άλλαξε αργότερα, αλλά το Ζάππειο δε σταμάτησε ποτέ να είναι χώρος ραντεβού, κοπάνας, ή απλής βόλτας. Κάτι η ιστορική ‘Αίγλη’ με την ωραία της ατμόσφαιρα, κάτι τα καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται ένα γύρω, ο χώρος του Ζαππείου διατηρεί πάντα την ιδιότητα του πόλου έλξης.  Δικαίως.

Τώρα που ήρθε η άνοιξη και βγάζει η γης χορτάρι (όπου δεν έχει άσφαλτο δηλαδή), ένας περίπατος στο Ζάππειο είναι πολύ αναζωογονητικός. Τεχνολογία ξε-τεχνολογία, το κλασικό παραμένει αξεπέραστο. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα ιστορικό και πανέμορφο κτίριο όπως το Ζάππειο. Σταθερή αξία. Μην την ξεχνάμε.