Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Η ταλαντούχα ηθοποιός και τραγουδίστρια, μιλά στο iart.gr για τις εμφανίσεις της στην παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη, τη μέχρι τώρα πορεία και τα μελλοντικά της σχέδια. Γλυκύτατη, ευγενική και με το αφοπλιστικό της χαμόγελο, η Βερόνικα Δαβάκη θα μας εκπλήξει ευχάριστα στο μέλλον.

Που βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου συμμετέχω στο παιδικό έργο «Η Γέννηση του Κόσμου και Ιστορίες των Θεών του Ολύμπου», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι μαγική, παραμυθένια και ταυτόχρονα, πολύ ανθρώπινη. Αφορά στην Κοσμογονία και αφηγείται ιστορίες από τη ζωή των 12 θεών στον Όλυμπο. Η κα Ρουγγέρη έγραψε το κείμενο επιλέγοντας αποσπάσματα από την πλούσια μυθολογία μας.

Υποδύεσαι την Ήρα, χαρακτήρα με καλή και κακή πλευρά.

Είναι πολύ καλή, αλλά λόγω συνθηκών φέρεται απρόβλεπτα και γίνεται εριστική θα έλεγα! Πρότυπο συζύγου και η προστάτιδα του έγγαμου βίου. Ως θεά, έχει και τις ανεξήγητες πλευρές της. Έτσι είναι οι θεές, κάνου ότι θέλουν χωρίς να δίνουν εξηγήσεις!

Δύσκολο πράγμα το παιδικό θέατρο..

Συνεργάστηκα με την κα Ρουγγέρη το 2015 στο θέατρο «Κιβωτός», στο ανέβασμα του «Κουρέα της Σεβίλλης», σε παιδική φυσικά διασκευή. Όπως και τότε έτσι και τώρα, τα παιδιά τρελαίνονται. Χειροκροτούν, φωνάζουν, στο διάλειμμα ζητάνε κι άλλο. Πολλά έρχονται με το σχολείο και κατόπιν με τους γονείς τους, να δουν την παράσταση δεύτερη φορά. Είναι πολύ δύσκολο κοινό γιατί τα παδιά δεν αυτολογοκρίνονται, δεν έχουν φραγμούς. Ότι σκεφτούν, το λένε. Ευτυχώς η παράσταση είναι εξαιρετική.


Πρόσφατα τελείωσαν οι παραστάσεις του «Νίκη».

Παίχτηκε για δυο χρόνια στον «Ελληνικό Κόσμο», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και διασκευή του ίδιου και του  Γιώργου Λύρα, πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη. Πήγε πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για εξαιρετικό μυθιστόρημα, βασισμένο στην πραγματική ιστορία της μητέρας του συγγραφέα. Τόσο ο κος Φασουλής, όσο και ο κος Λύρας, δεν «αστειεύονται» με τη δουλειά τους. Προσέγγισαν το έργο με πολλή προσοχή και χιούμορ, κι έφτιαξαν μια εξαιρετική εκδοχή του. Ο καθένας είναι μοναδικός. Όλοι εξάλλου οι συντελεστές της παράστασης ήταν υπέροχοι. Το πιο ενδιαφέρον ήταν πως έβλεπες μια ιστορία από πολλές διαφορετικές οπτικές. Το γεγονός ή το περιβάλλον είναι αντικειμενικά ίδιο για όλους, καθένας όμως αντιδρά, συμπεριφέρεται και τελικά βρίσκει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία. Το έργο του κου Χωμενίδη ήθελε, κατά τη γνώμη μου, να αποδώσει τις διαφορετικές πλευρές της ιστορίας. Αν δεν το καταφέρναμε αυτό, η παράσταση δε θα είχε νόημα. Δεν ήταν μόνο η Νίκη αλλά όλοι οι ήρωες, ακόμα και οι μικρότεροι, που επικοινωνούσαν έναν προσωπικό του κόσμο ο καθένας. Μεγάλη τιμή και τύχη για μένα, που συμμετείχα σε τόσο μεγάλη δουλειά, το απόλαυσα πάρα πολύ.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το τραγούδι και την υποκριτική;

Ήρθα στην Αθήνα το 2005 για να σπουδάσω Νομική. «Έμπλεξα» ερασιτεχνικά με το θέατρο και δυο χρόνια αργότερα, έδωσα εξετάσεις σε Δραματική Σχολή. Ξεκίνησα το τραγούδι, θεωρώντας ότι θα βοηθούσε στις εισαγωγικές. Η δασκάλα μου δε με άφησε ποτέ να φύγω. Σπούδασα Κλασικό Τραγούδι για μερικά χρόνια, δε θέλησα όμως να το προχωρήσω περισσότερο. Ήρθαν στο δρόμο μου τα ρεμπέτικα. Το 2007 μπήκα στο Θέατρο Τέχνης, με πήρε ο Διαγόρας Χρονόπουλος, – φοιτήτρια ακόμη – στους «‘Όρνιθες», στην αναβίωση της παράστασης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, παίξαμε στο Ηρώδειο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εκείνη ήταν η πρώτη μου επαγγελματική θεατρική δουλειά. Τα ρεμπέτικα με συνάντησαν μέσα από παρέες. Τραγουδούσαμε, βρεθήκαμε να κάνουμε live, το ένα έφερε το άλλο. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την υλοποίηση πολλών μουσικών ονείρων. Ένα από αυτά, είναι η διασκευή ρεμπέτικων τραγουδιών με ένα «απρόσμενο», «αναπάντεχο» για τα ρεμπέτικα όργανο, πιο κλασικό. Το κρατώ όμως για έκπληξη! Τελειώνω επίσης το τμήμα Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το τρέχον όμως, είναι η διασκευή αρμένικων παραδοσιακών τραγουδιών.

Αρμένικα;

Στη «Νίκη», υποδύθηκα μια Αρμένισσα, η οποία κάποια στιγμή έλεγε ένα τραγούδι a cappela. Έτσι, μαζί με το Θοδωρή Οικονόμου που είχε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, ψάξαμε για παραδοσιακά, αρμένικα τραγούδια. Πέσαμε πάνω σε έναν τεράστιο θησαυρό. Ανεξάντλητες μουσικές, με αναφορές σε Ανατολή, Δύση αλλά και αποκλειστικά αρμένικα στοιχεία. Φοβερή παράδοση. Καταρχάς στενοχωρήθηκα που θα έπρεπε να διαλέξω μόνον ένα, για το έργο. Προέκυψε η ανάγκη να «οικειοποιηθώ» κατά κάποιον τρόπο αυτά τα τραγούδια, να τα μοιραστώ. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να τραγουδήσεις στα αρμένικα. ήθελα και να τα «πειράξω» λίγο. Ύστερα αναρωτήθηκα με ποιό τρόπο θα μπορούσε να μας αφορά ο στίχος, χωρίς ωστόσο να χάσει την ποίησή του, τη μαγεία και το μυστήριο. Έτυχε να γνωρίζω προσωπικά το Γιώργο Μπλάνα, του ζήτησα να αναλάβει αυτή τη δουλειά και δέχτηκε. Ψάξαμε τις μεταφράσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε κομματιού, τι ακριβώς λέει. Με αφορμή το εσωτερικό τοπίο του τραγουδιού, ο κος Μπλάνας γράφει ένα δικό του κόσμο. Είναι εκπληκτικός ποιητής, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Είμαι πάρα πολύ τυχερή και για αυτήν τη συνεργασία. Τώρα είμαστε στη διαδικασία του studio. Τα τραγούδια θα βγουν πρώτα στο youtube κι όταν μαζευτούν αρκετά, ίσως κυκλοφορήσουν και σε cd.

Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις δίσκο αυτήν την εποχή.

Ζούμε σε περίοδο που ανέσεις και πολυτέλεια έχουν αποκλειστεί. Δυστυχώς, ο πολιτισμός δεν είναι πρώτη ανάγκη. Ο άνθρωπος αναγκαστικά πρέπει πρώτα να φάει, να ζεσταθεί, να ντυθεί. Είναι κρίμα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν, ενώ ταυτόχρονα, ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Τώρα που το σκέφτομαι, η γενιά μου δεν γνώρισε κάτι διαφορετικό. Αυτό ξέρουμε. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Φυσικά, παλεύουμε κι ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο.

Σε ενδιαφέρει μόνον η παραδοσιακή μουσική;

Δεν έχω νιώσει ακόμη την ανάγκη να πειραματιστώ με την ποπ, τη ροκ ή κάτι άλλο. Δοκιμάστηκα για λίγο στη τζαζ, έκανα μάλιστα και σεμινάρια πάνω στον αυτοσχεδιασμό. Δε νιώθω όμως πως – προς το παρόν τουλάχιστον – αυτή είναι η γλώσσα μου. Φυσικά, δεν αποκλείω τίποτα. Αυτή τη στιγμή ρεύματα και ιδέες «συνομιλούν» συνεχώς. Αλληλεπιδρούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ωραίους συνδυασμούς. Ακούω τα πάντα, στη στιγμή του το κάθε τι. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια παράδοση, βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, βάλλεται από πολλούς, διαφορετικούς αέρηδες. Ευτυχώς, μας μιλάνε πολλά και διαφορετικά πράγματα, κι έτσι μιλάμε κι εμείς μέσα από αυτά.

Παιδικό θέατρο, αρμένικα τραγούδια, διασκευές του λαικού με το «απρόσμενο».. Πολλή δουλειά..

Το στούντιο χρειάζεται χρόνο, σκέψη και συνεχή επανεξέταση. Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα.
Ήταν δύσκολη η στροφή από τη Νομική στη μουσική και το θέατρο; Πως αντιμετώπισε το περιβάλλον σου αυτήν την επιλογή;
Ναι, ήταν δύσκολη, αλλά ήμουν τόσο αποφασισμένη, όσο και δραστική, εξ αρχής. Οι κινήσεις μου έγιναν βάσει στρατηγικής. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ούτε πισωγύρισμα. Δεν αμφέβαλλα ποτέ. Η οικογένειά μου ήταν επιφυλακτική στην αρχή, αλλά δε τώρα χάνουν παράσταση! Είναι δίπλα μου στις σπουδές, στις επιτυχίες, στις αποτυχίες, με στηρίζουν αφάνταστα. Το άγνωστο δημιουργεί πάντα ανησυχία, είναι λογικό. Αν αγαπάς έναν άνθρωπο, θέλεις να κάνει αυτό που σου είναι οικείο, για να μπορείς να τον προστατεύσεις, να τον συμβουλεύσεις. Είναι όμως σημαντικό να κάνει κανείς αυτό που πραγματικά αγαπά. Παίρνει δύναμη, κουράγιο, ελπίδα.

Θέατρο ή τραγούδι;

Δε μπορώ να τα διαχωρίσω, θα ήταν σα να διάλεγα ένα μέλος του σώματός μου εις βάρος κάποιου άλλου. Μέχρι στιγμής, με κάποιον τρόπο, το ένα δίνει τη σκυτάλη στο άλλο. Τα ρεμπέτικα με πήγαν στη «Νίκη». Η «Νίκη» μου έδωσε τα αρμένικα. Δεν μπορώ να επιλέξω.

Τι θα έλεγες πως σε χαρακτηρίζει;

Δε διαπραγματεύομαι την ελευθερία μου.


«Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…. ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ»

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλλειμα
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική Επεξεργασία – Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι & Μουσική Επιλογή: Ανδρέας Κουλουμπής
Βοηθός Ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου
Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής: Κατερίνα Γεωργάκη

Παίζουν: Χριστίνα Κουλουμπή, Έλενα Μιχαλάκη, Βερόνικα Δαβάκη, Θανάσης Πατριαρχέας, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Αλέξανδρος Μπούρκας-Μαράκης, Αλέξανδρος Βαρθη, Σοφία Σεμερτζίδου

Για σχολεία και συλλόγους, παραστάσεις τις καθημερινές τα πρωϊνά, κατόπιν συνεννόησης.
Κρατήσεις : Δευτέρα – Παρασκευή 08:30-14:30 Τηλ: 215 550 8270 & 210 34 18 579,
E-mail: k.rouggeriskini1@gmail.com

Γενική είσοδος: 12 ευρώ.
Μειωμένο: 10 ευρώ. (Ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων, κατόχοι Κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) και οικογένειες 4 ατόμων και άνω. ΑμΕΑ: 8 ευρώ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00.